iPon Hírek

A Valve elmagyarázza, mire is való az Early Access

Dátum | 2014. 11. 21.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Mert úgy tűnik, hogy sokan nem értik. Nem csak a közönség soraiból, hanem a fejlesztők közül is, így egyre rosszabb hírnévre tesz szert ez a szolgáltatás. A Steam Early Access arra való, hogy lehetőséget adjon a rajongóknak arra, hogy részt vehessenek a fejlesztésben, nem pedig arra, hogy a rajongók pénzét begyűjtve eltűnjenek a fejlesztők, és direkt vapourware-eket készítsenek. Sok sikersztori mellé még több elrettentő példa is akad az Early Access történetében. A fejlesztők menet közben kifogynak a pénzből, rájönnek, hogy a játékot jóval több idő lesz befejezni, mint arra számítottak volna, vagy egész egyszerűen nem tudják teljesíteni a beígért dolgokat. És senki nincs biztonságban, hiszen pont a Double Fine és a Spacebase DF-9 esete mutatja, hogy bárki elhasalhat menet közben. A Valve érzi a probléma súlyát, így módosította az Early Access használatához kapcsolódó ajánlásokat. A következő négy a legfontosabb: - Ne indíts Early Accesst, ha nincs pénzed arra, hogy kevés vagy nulla eladással is befejezd a játékot - Ne indíts Early Accesst anélkül, hogy játszható lenne a játékod - Ne indíts Early Accesst akkor, ha már befejezted a fejlesztést - Bárhol kommunikálsz is a játékról, az elvárásokat megfelelően határozd meg Ez megoldja majd a problémát?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Eretnek90
2014.11.21. 11:16
Amíg nem büntetik a vaporware-t, addig nem nagyon lesz változás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. djgeg
2014.11.21. 11:22
- Ne indíts Early Accesst anélkül, hogy játszható lenne a játékod

Day Z standalonet pl nem szabadott volna engedni .... Köszi steam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. KatonaKM djgeg
2014.11.21. 11:40
Egyetértek teljesen. Nehéz persze egyértelmű standardokat felállítani, hogy mikor tekintünk befejezettnek vagy játszhatónak egy játékot, mert akkor az Ubisoft is megbukna
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror
2014.11.21. 11:43
Ingyenes bétatesztelőt csinálnak a potenciális vásárlókból. A következő lépés az lesz, hogy a usernek kell majd megírnia a szoftvert, aztán pedig kifizetni. Mondjuk utóbbira is láttunk már megközelítőleg példát, lásd Gothic 3 esete az 1,5 gigás rajongói patch-csel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim Terro...
2014.11.21. 13:25
"Ingyenes bétatesztelőt csinálnak a potenciális vásárlókból."

És ezzel mi a gond? Egyértelműen benne van a pakliban, már a neve is sejteti, ebben az esetben ezen értelmetlen felháborodni.

Mikor megjelenés után jutsz hozzá egy játékhoz teljes áron, és egy játszhatatlan szar, akkor jogos reklamálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Chavalier djgeg
2014.11.21. 14:35
Szerintem a DayZ-vel nincs különösebb gond, ha nem tetszik akkor nem játszod, pont. Millió és egy videó és livestream van róla a neten, abból bizonyára meg tudod ítélni. Én megnéztem, megtetszett és meg is vettem, azóta is játszok vele. Megvan a maga egyedisége, olyan amit még nem csináltak. A DayZ igenis játszható és élvezhető, de sajnos rengeteg negatívum szól ellene, pl gépigény, bugok. ( sose találkoztam benne GameBreaking buggal, a zombik falonátfutása volt a zavaró de azt kivették, azóta nem tapasztaltam komolyabb dolgot.) De mostanábban elég sokat frissítgetik és egyre jobb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. iattilagy
2014.11.21. 14:43
Úgy tűnik az Assassin's creed Unity még ilyenként se menne el: "Ne indíts Early Accesst anélkül, hogy játszható lenne a játékod"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr... iatti...
2014.11.21. 15:20
A Unity játszható, legfeljebb élvezhetetlen. Bár a kritika alatti hozzászólás alapján az sem mindenkinek.

Early Access-ben nekem a Carmageddon van meg, és elég vegyesek az érzéseim. A játék lassacskán fejlődik, de az amúgy középkategóriás gépemen is szaggatáshatáron billeg. Ezt leszámítva viszont tökéletes a(z első rész által is nyújtott) Carmageddon élmény. Mellé adták ingyen az első két részt, tehát akkor sem teljes pénzkidobás, ha végül sosem fejeznék be.

Van még egy-kettő, amivel szemezek, Rust, Wreckfest, de egyelőre még eléggé bizalmatlan vagyok velük szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Eretnek90 Phant...
2014.11.21. 16:17
nem úgy volt hogy a rust fejlesztését felfüggesztették?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... Eretn...
2014.11.21. 16:18
Gőzöm sincs. Ha igen, akkor egy kérdés megoldotta magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zotya21 Phant...
2014.11.21. 16:25
a wreckfest fejlődik lassacskán és szerintem befogják fejezni mivel az eredeti flatoutosok csinálják
ezért persze ugyanúgy flatout lesz csak kicsit újabb

én még a godust vettem meg earlyben hát az tényleg rohadt lassan fejlődik
kb 2-3-4 havonta frissítenek valami nagyobbat de mivel peter molineux a főnök ezért bízok bent hogy befejezik
már megjelent pc-re, ios-re és lassan androidra és mac -re is megfog
meg most kb 2-3 hete a deathtrapet is kipróbáltam earlyben és egész jó lesz
a van helsing fejlesztői csinálják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zotya21 Terro...
2014.11.21. 16:26
szerintmem ennek örülni kellene hogy beleszólhatsz valamennyire a játékba és láthatod hogyan épül fel hogyan fejlődik és ha valami nagyon nemtetszik beleszólhatsz és van amikor el is fogadják
és tippeket is kérnek hogy mi legyen még bent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Avisto Terro...
2014.11.21. 18:54
Nem ingyenes hiszen fizetnek érte. Mármint a tesztelők

Amúgy semmit se fognak érni ezek az ajánlások, legalábbis a rosszhiszemű fejlesztők, biztos nem fognak majd ettől magukba nézni és gerincet növeszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2014.11.22. 00:31
Én eddig egyedül a Kerbal Space Programért fizettem EA keretében. Mert az a játék megfelelő modokkal már most játszhatóbb, összetettebb, és élménydúsabb mint a legtöbb "teljes" játék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nedcoleman
2014.11.23. 05:12
A legviccesebb ebben az early accessben, hogy van már ami kikerült onnan, mint pld.: Kinetic Void.
Jó ötlet és alapanyag lett volna egy játékhoz. Lett volna, de mégis elkészültnek állítja be a kreátor csapat, de még egy alphának sem lehetne mondani. S bizony ha írsz a Steamnek, hogy héjj nézzétek már meg, hogy mekkora rakás shittet árultok teljes értékű játékként akkor nem érdekli őket... Szóval attól még, hogy egy játék egyáltalán nem lehetne early access az oké, de a Steam az elkészült produktumok kifogásolható minőségén sem rágódik el nagyon. Némileg olyan mintha asszisztálna a pénzed lenyúlásához picit, nemde?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester nedco...
2014.11.23. 08:53
Ez akkor lenne igaz, ha beleszólna abba hogy mikor számít késznek egy játék. Amíg a készítők azt mondják hogy béta, majd beraknak egy darab extra fícsört és azt mondják ez a végleges. Akkor a steam csak annyit mondhat hogy oké, akkor megjelent a végleges.
Ha a steam helyében lennék a legtöbb mai játékot amit véglegesként árulnak, bétának vagy alfának nevezném mindössze. Az ubisoft cuccai meg max interaktív techdemonak, nem pedig teljes játéknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lazahunter djgeg
2014.11.24. 10:52
1-2 elborult rajongó szerint teljesen játszható és 100+ órákat tettek bele ... én meg megnéztem a legutóbbi patch videóját és hányok, pedig a mod-ot szerettem, bár full bugos volt, de legalább ingyenes, és ezért vártam is a standalonet ... erre amit abból csináltak még a mod-ot is alulmúlja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!