iPon Hírek

A vártnál jobb lett az Oracle negyedéve

Dátum | 2009. 06. 24.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az Oracle a május 31-én zárult üzleti évének negyedik negyedévét illetően 7 százalékkal csökkenő profitról számolt be, az üzleti szoftverek eladásai ugyanis az év tipikusan legerősebbjének számító periódusban is csökkentek. Ennek ellenére az Oracle eredményei némileg a várakozások felett alakultak. A negyedik negyedév nettó eredménye 1,86 milliárd dollárra csökkent, részvényenként 38 centre, az egy évvel korábbi 2 milliárd dollárról.

A forgalom 5 százalékkal, 6,9 milliárd dollárra esett vissza, az elemzői várakozások 6,5 milliárdról szóltak. Az egyszeri költségek levonása után 46 cent profit jutott egy részvényre, a Thomson Reuters 44 centes várakozásaival szemben. Az vállalat szerint az új szoftverlicencek forgalma 13 százalékkal, 2,7 milliárd dollárra csökkent, azonban ez a visszaesés csak közel felét teszi ki a korábbi, 24 százalékos várakozásoknak. A dollár külföldi valutákhoz mért gyengülését figyelmen kívül hagyva az eredmény 9 százalékkal lett volna magasabb az egy évvel korábbinál - áll a cég közleményében. A korábban értékesített szoftverek licenceinek megújításából és rendszertámogatásból származó bevétel 8 százalékkal emelkedett a negyedév során, 3,1 milliárd dollárra.

A jelenlegi pénzügyi negyedévre az Oracle - az árfolyam-ingadozásokat nem tekintve - az új licencek forgalmának legrosszabb esetben 10 százalékos csökkenését, legjobb esetben pedig az egy évvel korábbiakkal megegyező mértékét várja. Az egyszeri költségek nélkül számítva 31-33 centes részvényenkénti profitra számít a vállalat, szemben a korábbi elemzői 30 centes várakozással, a forgalmat tekintve 5,26 milliárd dollárt várnak, a szakértői várakozásoknak megfelelően. Az Oracle árfolyama 3,2 százalékot emelkedett a tegnapi kereskedésen, idén összesen 12 százalékos pluszban van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!