iPon Hírek

A vártnál jobban teljesített a PC piac

Dátum | 2014. 07. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A legfrissebb statisztikák szerint úgy tűnik, hogy a PC piac a két éve tartó lejtmenet után a legutóbbi negyedév folyamán valamelyest stabilizálódott, így látszólag fellélegezhetnek a piaci szereplők – sajnos a látszat azonban néha csal. Az IDC és a Gartner számai természetesen ezúttal sem esnek egybe, de abban azért egyetértenek a felek, hogy az elmúlt két év során tapasztalt tekintélyes esések után a legutóbbi negyedév folyamán valamelyest normalizálódott a helyzet. A Gartner szerint az idei év második negyedévében 75,8 millió számítógépet szállítottak le a piaci szereplők, ami az előző év azonos időszakához képest már csak 0,1%-os csökkenést jelent. Az IDC elemzői valamivel borúsabb képet festenek a teljesítmény alakulásáról, szerintük ugyanis az előző év azonos időszakához képest 1,7%-kal csökkentek a szállítási mutatók. Az igazság alighanem valahol félúton lehet, de ennek tulajdonképpen nincs is túl nagy jelentősége, hiszen az értékek még így messze vannak a korábbi előrejelzéstől, amely még 7,1%-os csökkenést várt az idei év második negyedévére. Két évvel ezelőtt a netbook piac a korábbi szárnyalás után végérvényesen összeomlott, majd megkezdődött a táblák előretörése, amelyek idővel jókora szeletet hasítottak ki maguknak a noteszgépek piacának képzeletbeli tortájából. Azóta a tradicionális számítógépek szállítási mutatói negyedévről-negyedévre csökkenni kezdtek, méghozzá elég tekintélyes mértékben, így sokan elkezdték kongatni a vészharangokat – teljesen jogosan. Az IDC szerint a legfrissebb eredmények láttán sem lehet megnyugodni, ugyanis a második negyedéves eredmény még nem jelenti azt, hogy hosszabb távon is stabilizálódik a helyzet. Alapvetően arra kell felkészülni, hogy a mélypont még hátravan. A nagy piaci szereplők, mint például a Dell, a HP és a Lenovo, mindannyian látványos növekedést tudtak elkönyvelni, a kisebb piaci szereplők háza táján azonban komoly csökkenések mutatkoztak, már ami a szállítási mutatók alakulását illeti. Intő jel, hogy a szállítási mutatók Indiában különösen meredeken estek, ami azért probléma, mert a legnagyobb növekedési potenciál pont e területben rejlik. Ezzel szemben az Amerikai Egyesült Államok és Nyugat-Európa területén emelkedés mutatkozott, ami örömteli, de ez hosszabb távon nem lesz elég a piac számára ahhoz, hogy elkerülje a további csökkenést.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. CyberPunk6...
2014.07.11. 15:26
Kérdés, hogy ha eljön a stagnálás, akkor az mire is elég pontosan.

Éveken keresztül 10% feletti zuhanások voltak éves szinten, talán a legrosszabb években 20% is megvolt.

Ha most a piac összességében visszaesett mondjuk az 5 évvel ezelőtti felére, kétharmadára, akkor valakik teljesen kiszorulnak a piacról. Csökken a verseny is, összességében mindenki szív, ők is és a vásárlók is,.

Tehát kérdés, hogy ha meg is áll a zuhanás, az mire lesz elég.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pdx06
2014.07.11. 16:19
Soha nem vennék ilyen gyári pc-t. Ismerősömnek egy Dell asztali konfigja van és csak a baj van vele. Nem lehet egy új vírusirtót se rátenni mert belepofázik a gép a dolgokba. Windows újratelepítés pedig egyéb hibákat hoz elő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. csabi02
2014.07.11. 16:58
Idáig még úgy volt,hogy haldoklik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. LechooEdy
2014.07.11. 17:04
Ééés ez még mindig a konfigok-egybegépek-laptopok eladásai. Az alkatrészek nincsenek is benne... Persze ettől még nagyon jó hír ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. bruce_prin...
2014.07.11. 20:33
"..A vártnál jobban teljesített a PC piac.."
A tebletek meg egyre szarabbul.
De az öltönyös elemzőszakertődiszbarmok szerint azért mert egyre nagyobb kijelzőre vágynak az emberek.
Szerintem meg egy suttyó divathullám volt és vettek őket esz nélkül. Aztán rájöttek az emberek, hogy meg seggtörlésre se jók hiába van rá alkalmazás mert nem hajlik meg kemény is.
Cikket olvasni lehet telón is az meg ugye kell.
Minden másra meg ott a pc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mikej95
2014.07.11. 22:40
Olyan jók ezek a statisztikák. A PC piac az mindig OEM only, az eladott játékokba pedig nincsen beleszámolva az indie és a Steam. Így papíron persze, hogy haldoklik az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. WaspHUN
2014.07.12. 09:26
Azért a játék PC-kel kapcsolatos hardver eladások ezzel szemben folyamatosan növekednek.
PC gaming hardware market worth more than $21.5 billion globally
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr... bruce...
2014.07.12. 11:22
A tablet piac azért állt be, amiért a PC piac éveken keresztül zsugorodott. A piac telítődött, az új cuccok meg nem tesznek annyit hozzá a meglévőkhöz, hogy érdemes legyen cserélni. A felbontás növelésen és a kihasználatlan számítási teljesítmény felpumpálásán kívül nem igazán történt előrelépés. Most úgy tűnik a konzolos generációváltás után fél évvel beindul a PC piac is. Ez nem csoda, várható volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. JokerPRO
2014.07.13. 12:03
Nem tudom mi a baj az emberekkel,pedig jók a PC! Sőt én az asztalit sokkal jobban szeretem mert nem olyan könnyű ellopni,de egy tabletet a karja mögé emeli bárki és viheti.
Nameg sokkal erősebb is,PC már simán bírja neten keresztül azokat a játékokat futtatni,amit egy tablet telepítve tud csak akkor meg kézmelegítő funkcióval
Bár én kétlem hogy a PC haldokolna,csak egyszerűen nincs senkinek se arra szüksége hogy évente új konfigot állítson össze magának,mert netezésre jó az a PC is amit 4 éve vettem.
De amúgy már 2005 környékén is volt valami ilyen téma nem? Hogy a PC piac már ott is csökkent vagy mi .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. JokerPRO
2014.07.13. 12:05
Jah még valami,most mi az hogy PC piac? Mire értik ezt? A készen össze állított PC-re utal ez a csökkenés? Mert ha én jövőhónapa összeállítok én magamnak konfigot akkor az is hozzá fog járulni a növekedéshez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sanyix
2014.07.13. 12:08
A pc piac jobban teljesít.
Több pc-t adnak el mint 4 éve!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Parano1d
2014.07.13. 18:33
A fejlődés is lelassult, régebben ha két évig kibírta a gépem, az kész csoda volt, mert akkor már szaggatott az összes új játék rajta.
Most meg az 5 éves Phenom II-vel még vígan elvan az ember. Nem is tervezem lecserélni, amíg bírja az alaplap. Ez a tendencia igaz amúgy a videokártyákra, és a memória méretekre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... Paran...
2014.07.13. 21:04
A phenom II X4-ek még tényleg elégségesek, de azért egy 5 évvel ezelőtti középkategóriás videokártya már nem kicsit kompromisszumos. Egy csúcskategóriás (HD5800) még tényleg felér a mai középkategóriás szintre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!