iPon Hírek

A vártnál még mindig kevesebb ultrabook fogy

Dátum | 2012. 11. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A DigiTimes tajvani gyártói forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az ultrabookok piacán idén a vártnál kevesebb termék kerül leszállításra. A jelenlegi adatok szerint az idén leszállított noteszgép mennyiségnek mindössze 5%-át teszik majd ki az ultrabookok, ami jelentősen rosszabb érték, mint amit az elemzők egy évvel ezelőtt vártak.

Az IHS iSuppli elemzői tavaly azt várták, hogy idén az ultrabookok a notebook piac szállítási mutatóinak 13%-át adják majd, 2013-ra pedig 28%-ra növekszik ez az érték. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és a jelek szerint a korábbi várakozásokat végül messze alulmúlják majd a valós eredmények. Az IHS iSuppli elemzői ennek fényében a 2013-as előrejelzést is módosították, így jövőre már „csak” 20%-os ultrabook aránnyal számolnak a noteszgépek szegmensében. Ha ez valóban bejön, az azért komoly előrelépés lesz az idei eredményhez képest.

Az ultrabookok eddig tehát nem váltották be az Intel hozzájuk fűzött reményeit, pedig a gyártó gőzerővel népszerűsíti az ultravékony noteszeket, ám azok látszólag még mindig nem elég vonzóak a felhasználók számára. Emögött egyrészt a termékek viszonylag magas ára, másrészt a táblák egyre növekvő népszerűsége állhat, plusz a PC piac is gyengélkedik, ami kétségkívül az utrabookok forgalmára is negatív hatást gyakorol.

Időközben a processzorok TDP-je egyre lejjebb kúszik, az SSD meghajtók ára is csökken, így a gyártók számára egyre könnyebb ultravékony noteszgépeket építeni. Persze az új konfigurációk ára még mindig magas, és ez a helyzet a Haswell APU egységek érkezésével sem változik, legalábbis jelentősebb mértékben sajnos biztosan nem. A legfrissebb pletykák szerint a Haswell alapú ultrabookok esetében 700 dollárról indul majd az alapár, csak úgy, mint Ivy Bridge alapú társaiknál. A friss információkból az is kiderül, hogy az akkumulátoridő is jelentősen növekedni fog: az Intel ma még öt órában határozza meg az ultrabookok teljes töltéssel elérhető átlagos akkumulátor-üzemidejét, a Haswell alapú konfigurációknál azonban egyetlen töltéssel már 9 óra körüli átlag akkumulátor-üzemidőre számíthatunk majd.

Az ultrabookok kétségtelenül vonzóbbak lehetnek, ha a modern táblákhoz hasonló akkumulátor-üzemidőt kínálnak. A Haswell alapú ultrabookok esetében a kilencórás üzemidő mellett az ajánlásban egyébként hibrid dizájn és érintőkijelző is szerepel, sőt, a Full HD natív felbontású megjelenítők alkalmazása is ajánlott. Utóbbi ajánlások persze minden bizonnyal inkább a drágább, felsőkategóriás ultrabookokra vonatkoznak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. reen.core
2012.11.29. 16:48
A vékonysága nem elég meggyőző egy ugyaolyan felépítésű netbookal szembe ami jóval olcsóbb... Komolyan nem is értem mit vártak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Taranisz
2012.11.29. 17:48
Nah, de most komolyan... 300k fölötti áron venni laptopot ami igazából annyiban különbözik a többiektől, hogy vékonyabb és könnyebb egyszerűen senkinek nem éri meg, max. a sznoboknak, de az egyébként is egy külön állatfaj... épeszű ember nem vesz ultrabook-ot, mert túl sokba kerül és nem nyújt annyival többet.
Ez az egész csak egy újabb intel fogás az apple elleni harcban.

Arról ne is beszéljünk, hogy a már párszor emlegetett árat egy halandó fizetésből nem lehet megvenni, max. "ingyen hitelel", ami egy újabb hatalmas f@szság!

Akárki akármenynire istenítheti az ultrabook-ot vagy az intel-t, nekem nem tud egy épeszű magyarázatot adni, hogy miért érné meg annyi pénzért... CSÓK!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LGx
2012.11.29. 18:31
számomra elsődleges cél volt, hogy könnyen hordozható legyen és sokáig bírja az akksija.
vettem is egy Lenovo ThinkPad Edge E125-öt. kicsi, könnyű, 7+ óra akksi idő.
120k volt, szerintem ár/érték arányban egész jó. Diablo 3-at eltolja szépen
ennek ellenére játszani nem a laptopon fogok, dolgozni akarok rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Taranisz
2012.11.29. 18:54
@LGx:
Ez mind szép és jó, de a géped nem egy "ultrabook", hanem egy note/netbook, ami egyébként nagyon jó kis gép munkai/mindennapi használatra!
Nekem is Lenovom van egyébként, de még egy régebbi szériás, ami azóta is nagyon jó bírja a mindennapi strapát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zord01
2012.11.29. 21:49
Mégis mi a fenét várt az Intel ilyen áron... A feléért 5-ször erősebb gépeket kapni, dedikált VGA-val, nem egy gagyi HD3000-rel...

Az ultrabook egyedül azoknak fontos, akik a munkájuk (vagy az életstílusuk miatt) non-stop hurcolják magukkal. De lássuk be azért nem ez a nagy többség.
Szintén kevés olyan ember van, aki "pénz nem számít" alapon mindent megvesz, ami új, érdekes. Kb akkor lesz igazán elterjedt a kategória (ártsd 60-70%-os piaci részesedés, ahogy azt az Intel megálmodta), ha fel annyiba fog kerülni, mint most. Addig épeszű embernek felejtős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2012.11.29. 22:12
Full HD natív felbontású megjelenítők alkalmazása is ajánlott.

Mi hajtaná azt meg, esetükben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. malvoisen
2012.11.29. 22:52
"Mi hajtaná azt meg, esetükben?"

Mi nem? Stúdiózáson, játékon kívül elég az Intel HD4000.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6... zord0...
2012.11.29. 23:33
Ismerek olyat akinek ilyen munkája van, de ő kocsival hordja az elitbookot

Az ultrabooknak szerintem nem ők lennének az ellenfelei, hanem apple verőt akartak csinálni, csak nem jött össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2012.11.30. 12:58
Egyszeruen nem volt az intel palettajan egyszeru gep aranyaron!Aranyaron eddig a gamer notik voltak!De azok nehezek es zabalnak!Meg ha az ara le is menne akkor sem lenne nagyobb a reszesedes 10%-nal!Mert egyszeruen nem ez kell a nepnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. franc0 Taran...
2012.11.30. 13:46
Jajj istenem... Milyen Apple elleni harc te hülyegyerek?
Azokban a gépekben tán nem Intel platform van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kisza25
2012.12.02. 11:18
tudásához mérten drága, inkább presztízs termék, nem értem mire számítottak, konzumer mennyiségre lol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pjszilard
2012.12.03. 06:27
Az inteles grafika 3 dologra jo:
1 vakoknak
2 bankautomatakba
3 szerintem erre fejlesztettek ki: <iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/GlHeZO7ZzEg" frameborder="0" allowfullscreen><iframe>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0 pjszi...
2012.12.03. 07:54
Kifelejtetted a multimilliomos üzletembereket, akik egy GMA950-en is annyi pénzt csinálnak egy év alatt, mint te egész életedben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!