iPon Hírek

A vezeték nélküli energiáé a jövő?

Dátum | 2009. 07. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Érdekes új, vezeték nélküli energiellátó rendszert mutatott be az amerikai székhelyű WiTricity Angliában, az oxfordi TED Global Conference alkalmával: egy T-Mobile G1-est, egy iPhone-t és egy laposképernyős TV-t láttak el árammal kábelek nélkül.

Reményeik szerint az új technológia kiválthatja a jelenlegi, kábel-alapú infrastruktúrát és talán még az eldobható elemektől is megszabadíthat. A technológia alapjait az MIT egyik fizikusa, Marin Soljacic dolgozta ki, lényege pedig abban áll, hogy alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámrezonancia útján viszi át az energiát a forrásból a céleszközbe, egy-egy tekercs útján.

Mind a küldő, mind a fogadó tekercs ugyanazt a frekvenciát használja; minden egyes beérkező energiaciklus feszültséget gerjeszt a fogadó tekercsben, amit az arra kapcsolt készülék máris hasznosíthat. Az ilyen, fogadótekerccsel felszerelt készülékek azonnal elkezdik feltölteni magukat, ha egy küldőtekercs közelébe kerülnek. Mivel pedig az energiát mágneses hullámok továbbítják, se interferenciától, se káros hatásoktól nem kell tartani.

Az iPhone kivételével, amelynek a belsejéhez az Apple közismerten nem szívesen enged hozzáférést, a többi szemléltett eszköz mindegyikének a belsejében volt a fogadótekercs, így kívülről semmit nem lehetett észrevenni rajtuk. Egyedül az iPhone-on volt egy külső modul. Eric Giler, a WiTricity főnökének elmondása szerint a technológia mindenféle készülék energiaellátására egyaránt alkalmas.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

35. arkman
2009.07.26. 18:03
VISSZA A HIRHEZ

Már várom mikor pereli be/veszi meg őket az intel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. byzzah
2009.07.26. 18:18
Valószínűleg a süllyesztőben végzi majd az egész technológia, na nem azért mert annyira rossz, épp ellenkezőleg, valószínűleg lesznek akiknek nem éri meg, sőt... ők pedig mindent meg fognak tenni az ellehetetlenítéstől a felvásárlásig. Kár
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. bajszi
2009.07.26. 18:19
Ez nem ujdonság .....Tesla.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Bxkleg
2009.07.26. 18:21
A vezeték nélküli energia olyan mint az epapír vagy mi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. MaxxTG
2009.07.26. 18:24
byzzah-nak igaza van...
Amíg a pénz a döntő ezen a bolygón, nem fog fejlődni az emberiség... Kár / Szánalmas...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. sYs
2009.07.26. 18:44
Az oké hogy Tesla, Tesla... de ő nem építette be se tv-be, se mobilba...
Szóval jó lenne ha nem tűnne el a süllyesztőben!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gebana
2009.07.26. 18:45
hát ez rohadt jó lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Joachim21
2009.07.26. 18:53
Alig várom h valakit agyonvágjon az áram a csavaros rézfülbevalóján keresztül :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. szabtam
2009.07.26. 18:54
kérdés, hogy van-e valamilyen negatív élettani hatása, esetleg olyan, amit még ki sem tudunk mutatni, csak az alkalmazás után évekkel derül ki...

(nyugi, nem vagyok magzabáló, nagyon zöld, bionemnormális, csak tényleg kérdés...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. atti2010
2009.07.26. 19:02
Hat ez még nagyon messze van a valóságtól, biztos hogy jó meg minden de menyibe kerül és mekkora a veszteség? mert ugye ettől függ az egész nem attól hogy jópofa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. CsorvaGep
2009.07.26. 20:02
Jah, annyi gáz van vele, hogy ennek folyamatosan mennie kell, kb annyit jelent mint ha a konektorba egy nagy huzalt benyomnál, és ez még szépen is fogyaszt. A másik hogy iszonyat nagy veszteséggel tudna csak működni. Meg nem tom mit paráznak engem nem zavarnak a konektorok amíg van elég
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. arkman
2009.07.26. 20:29
Ha valaki nem emlékezne belinkelem, tavaly (2008/08) ért el 75% átvitelt az intel, úgyhogy annyira nem új, mondhatnám sooo 2007:
http://www.treehugger.com/files/2008/08/in...hnology-idf.php

Mikrobi:
Attól még hogy szórt az energia, nem lesz energiaveszteség.

Áramlopásról meg: ahogy a WiFi-be, ebbe is beleépítenek valamilyen kezelő rendszert és nem lehet csak úgy rákapcsolódni egy hálózatra. (Hogy egy másik példát mondjak konnektoron keresztül működő hálózat: http://www.netgear.com/Solutions/HomeNetwo...Networking.aspx )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. gylovag
2009.07.26. 20:30
Az élettani hatásairól azért lehetne beszélni.
A nagyfeszültségű távvezetékek elvileg okozhatnak rákot, ha egy ilyen sugárzó van a lakásban az mennyivel másabb?

Igaza van CsorvaGep-nek. Ez így ebben a formában többe lenne, mint amit a vezeték hiányával megspórolunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. drauthev
2009.07.26. 20:52
"...a technológia mindenféle készülék energiaellátására egyaránt alkalmas."

Hát... azért pl. egy porszívót szívesen megnéznék ezzel a technológiával. Szerintem egy akkora tekercs kellene hozzá, mint maga a takarítógép.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. gebana
2009.07.26. 22:13
ezt nem lehetne lopni, nem kellene. gondolom egy álltalánydíjat fizetne minden ember. már csak napkollektorok kellenek mindenhova.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. greganka
2009.07.26. 22:19
gondolom ettöl jo kis rákot lehet kapni. igy is elég rádiohullám van már ami az egészségünket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. drauthev
2009.07.26. 22:27
@arkman: "...ebbe is beleépítenek valamilyen kezelő rendszert és nem lehet csak úgy rákapcsolódni egy hálózatra."

Na, ehhez csak gratulálni tudok neked. Az évszázad marhasága. Itt senkit sem fog érdekelni, hogy van-e valami "hasznos" információ kódolva a sugárzott energiába, hanem kizárólag az energia a fontos. Gondolj csak bele, hogy akármilyen titkos katonai rádióadó jelét képes vagy fogni (tehát az általa sugárzott energiát felfogni) bármiféle engedély nélkül. (Más kérdés, hogy nem tudod dekódolni...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. arkman
2009.07.26. 22:45
Én azon a véleményen vagyok, hogy akkor sem lesz annyira könnyű nekiállni fogni a szomszéd vezetéknélküli sugárzását, feltéve, hogy minden sugárzó eszköznek más a frekvenciája. És ha azt is hozzávesszük, hogy nem csak úgy jön az energia, hanem csak egy adott frekvencián, akkor mivel, elég nagy a tartomány, nehéz lesz megállapítani, melyiken jön. (PL rádió, ott is eltart egy ideig amíg használható jelet kapsz, és ott nagyok a különbségek megahertzek, ha ennél el tudnák érni mondjuk a Hertzes felbontást, kereshetnéd) De mivel ottvan, ezért csak idő kérdése, mint a kódfeltörés.

Mégegy példa: tekintsük az elérhető frekvenciákat mondjuk ipv6-os címeknek. Még akkoris, ha tudod hogy a szomszédnak van szervere (energia sugárzója), elég sok ideig tart megtalálni a sok értéktelen cím(frekvencia) között...

greganka: alacsony frekvenciájú EM sugaraktól nem lehet rákot kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. drauthev
2009.07.26. 23:11
Persze, hogy nem lesz könnyű, tekintve, hogy ha pl minden irányba sugároz, akkor a távolsággal négyzetesen csökken a maximálisan nyerhető energia. Teljesen mindegy, hogy milyen frekvencián jön, ha van egy tekercsed, akkor akármilyen frekvenciájú mágneses hullám energiáját ki tudod nyerni. A rádió egy kicsit bonyolultabb jószág (rezgőkör, etc...), abban a környezetből jövő mágneses hullámmaszlagból kell szelektálni egyetlen kis szeletet, amire éppen szükségünk van. És nem azért, mert az energiáját akarod kinyerni, hanem azért, mert csak így tudod majd dekódolni, szóval a kettő nem egészen ugyanaz.

Mellesleg ezt az egész kütyüt fel lehet fogni úgy is, mint egy amolyan nyitott transzformátor. Az pedig elég jó hatásfokkal tud működni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. ThePoweR
2009.07.27. 06:20
Minek itt minden háztartásba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. aragon89
2009.07.27. 08:57
Szerintem nem lesz belőle semmi, mint ahogy nem lett semmi az elektromos autóból: megcsinálták, működik, de az olajmágnások "félreállították" az egészet miközben tovább gazdagodnak. Ugyanez a helyzet az E-papírral: amíg valakinek érdeke lesz az erdőírtás, addig fogunk papírt használni miközben tovább gazdagodnak a famágnások.
És valóban, ez van ezzel a vezetéknélküli energiával: amíg valaki(k)nek érdemes lesz villanyos energiát termelni akármiből is, addig nem lesz belőle semmi.

A technológiák megvannak, csak nem engedik, hogy használjuk...

Egyetértek ThePoweRrel. Általánydíj, oszt mindenki használja egészséggel!

Ill. érdemes lenne kifejleszteni azt a technológiát, amellyel fel lehet fogni és tárolni a villámot! (De valószínű ugyanaz lesz a sorsa, mint a fent említetteknek...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. arkman
2009.07.27. 09:51
Mikrobi: Ha elegendően sok frekvenciát osztanak ki, akkor még számítógéppel sem lesz egyszerű: Hogy Maradjunk az ipv6 példánál: 2^128 cím van, ha minden másodpercben leellenőrzől géppel mondjuk 2^100 még akkor is közel 10 évbe telik megtalálni. De ez egy nagy túlméretezés, mert ennyit nem fog leellenőrizni, ha reálisabb számot akarunk, akkor feltesszük hogy van egy 10Tflops os processzorunk (még nincs ennyi, és nem szuperszámítógépekről beszélünk), és minden egyes számolásnál leellenőriz egy címet (ez is nagyon idealizált, mivel a tekercsből el is kell érnie a processzorba a mérési/érzékelési adatnak.), akkor is 10^10 ÉV-ig tartana.

De szerintem is jobb megoldás egy ilyen központosított / mindenki fizet mindenkihasznál megoldás, mint a rádiók esetében, van egy torony és mindenki fogja. És akkor rá sem kell kapcsolódni a szomszédéra. De az is biztos, ha használni fogjuk nem a mostani 5 évben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Hawaii
2009.07.27. 11:44
arkman: Te gyárilag immunis vagy az észérvekre? Mert nem úgy tűnik, mintha meghajolnál a súlyuk alatt. Lásd drauthev hsz.-ait!

aragon89: Összeesküvés elmélet az elektromos autóval kapcsolatban, illetve villám hasznosítása. Ezek nagyon szép gondolatok, igen sok ember eljut idáig tizen/huszonéves korára, de sajnos sokan meg is rekednek ezen a szinten...
Szerencsére egy részük továbbtanul és rájön, hogy a világ nem fekete-fehér. Ha tényleg érdekelnek e témák, akkor inkább olvass utánuk, mint hogy megalapozatlanul terjessz butaságokat.

Az elektromos autó elterjedésének legfőbb akadálya az elektromos áram tárolásának problémája. Az akkumulátorok még csak most kezdenek elfogadható szintre fejlődni, nem véletlenek az olyan kitérők, mint a hibrid meghajtás, a hidrogén alapú üzemanyag cella, stb...

"A villám energiájának kiaknázása jó ötletnek tûnik, de több okból nem mûködik. Az elsõ a teljesítmény és az energia összekeverése. A becsapodó villámnak nagy a teljesítménye, de kicsi az energiája.

Bár egy tipikus villámlás teljesítménye több gigawatt lehet, az esemény csak néhány milliszekundumig tart. Mivel az energia = teljesítmény · idõ, a villámcsapásban rejlõ energia csak néhány megajoule, ami kevesebb, mint az az energia, amelyet egy liter benzin elégetésekor nyerünk (33,6 megajoule).

Ugyancsak gondot jelent, hogy a villámlás megjósolhatatlan és idõszakos. De ha minden szabad területet beborítanánk is villámhárítóval, még hátra lenne a fél milliszekundumig sem tartó, 5000 amperes egyenáramú impulzusok átalakítása 230 voltos, 50 hertzes váltóárammá."

Sergey Borovik, Manchester
Jó olvasgatást!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. molnar.i
2009.07.27. 13:53
Ez így egy jó játék de ha kicsit utánagondolunk nem sok esély van rá hogy nagy teljesítményekben működjön. Kicsit végig kellene gondolni mekkora az átvitel energetikai hatásfoka, nem hinném, hogy akárki szeretne pl.:valós 1kWh elfogyasztott energiáért 3kWh árát kifizetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. arkman
2009.07.27. 13:58
Nem vagyok immunis, csak ez esetben nem voltak meggyőzőek az érvek, mivel ha megnézed milyen elvem működik : alacsony frekvenciájú elektromágneses hullámrezonancia, amely esetében mint ahogy ö is írta ki lehet nyerni energiát, de közel sem annyit mint ha ugyanaz a ferkvencia lenne a fogadónál is. Rezonancia esetében lényeges a frekvenicája a fogadónak IS. Én utánanéztem te is? De hagyjuk inkább abba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2009.07.27. 14:49
Ez a kis cucc egy új dimenziót nyit az áramlopás elsajátítására
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Hawaii
2009.07.27. 20:17
arkman: Igazad van. Köszönöm a linket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. imi93
2009.07.27. 21:01
(gebana @ 2009 Jul 26, 21:13) már csak napkollektorok kellenek mindenhova.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2009.07.27. 21:46
gylovag: "Az élettani hatásairól azért lehetne beszélni. A nagyfeszültségű távvezetékek elvileg okozhatnak rákot, ha egy ilyen sugárzó van a lakásban az mennyivel másabb?"

Nagyon veszélyes dologról van szó, mert nagyfeszültségű trafóházak környékén nem csak elvileg okoz rákot az alacsonyfrekvenciás mágneses tér, hanem ez ma már egy statiszikai tényekkel alátámasztott szomorú trivialitás, rengeteg rákos halottal.

Mobil átjátszók környékén is hullanak az emberk mint a legyek.

Nem véletlenül nincs mobil telefonom, és a sajnos wifi-t is tartalmazó switchemen szigorúan ki van kapcsolva a wifi rész, ugyanúgy, mint a feleségem laptopjánban is a wifi, ...

... nehogy már elektromágneses mocsokban fetrengjünk egész nap, mint a digitális malacok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. aragon89
2009.07.28. 08:42
hawaii: kösz ezt a szép idézetet... Megborzongott a hátam a villám puszta gondolatától!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tasiii
2009.07.28. 13:05
prohlep :

Szeretném ha nem írnál ekkora butaságokat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sfsxnight
2009.07.28. 13:40
Hol élünk emberek?? Erre voltak eddigi kisérletek is, egyik sem járt sikerrel. Ez az energiaátviteles dolog max 1 méteres körzetben fog működni, és a sugárzó tekercs ugyanannyi energiát fog fogyasztani/sugározni ha 1 kütyü lesz körülötte, mint amikor 100kütyü lesz ott.
Tehát a hatásfok egy nagy nulla lesz, és felesleges lesz lekódolni szomszéd ellen meg a többi baromság..

Tekercsnek elég rossz a hatásfoka 50hz-n ezért szaggatják meg sokkal jobban, a korszerű tápegységekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2009.08.03. 00:48
hagy válaszoljak én is néhány dologra.
tasiii
a mobiltelóknak van közük a rákhoz. sejbiológusok észrevették, hogy az elektromos és/vagy mágneses hullámokat a sejtek valamilyen anyagon keresztül a dns-hez juttatják. a dns-t tekintik a sejt központi feldolgozó rendszerének és megfigyelték, hogy sugárzásra több ilyen anyag áramlik feléje. a NAD-ra gyanakodnak asszem, de nem biztos és ők se tudják, ez a terület új. annyi viszont biztos, hogy a mobilhasználat és az elektroszmog nagy valószínűséggel nem okoz ugyan rákot, de ha már rákos az illető, nagyban elősegíti a rákos ejtek szaporodását, a rák terjedését.

levédetni teljesen felesleges lenne, sztem is inkább város szinten és ingyen lehetne nyomatni, persze kis dolgok feltöltésére, pl. mobil
teljesen feleslegesnek tartom egyébként, nem a felhasználónál kell a kábelen takarékoskodni, hanem a nagy hálózaton. nagy valószínűséggel óriási összegeket lehetne megtakarítani, ha minden megyének külön erőműve lenne, nem Paks-ról, meg máshonnan kellene szállítani az energiát.
a villanyautóról annyit, hogy a mostani technikával is megoldható, ha másra nem is de városi közlekedésre tökéletes. és hol termelődik a legtöbb füst /inkább: hol a legnagyobb a koncentráció/ ??
mellesleg minek várni az olajmágnásokra? meg lehet azt csinálni magadtól is, akaraterő és pénz kérdése. és lehet, h olcsóbban kijönnél vele, mint egy hibridautóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.08.03. 12:31
Mobil használatból eredő egészségügyi problémákat még nem lehet egyértelműen megmondani, túl rövid ideje van, ahhoz, hogy komoly kimutatásokat lehessen csinálni, mi már mobil korszakba vagyunk, majd x év múlva kiderül rajtunk, milyen hátulütői vannak ...
Ez olyan, mint a pécsi radar állomás, volt egy szakértő aki nyilatkozott talán a rádióban, megmondta, nem biztos, hogy káros, de arra sincs bizonyíték, hogy nem az, az emberek pedig jogosan mondják ne ők legyenek már a kísérleti alanyok ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2009.08.03. 15:51
tasii: Szeretném, ha alaposabban elolvasnád azt, amit belinkelsz:

"A few studies have found that people with brain cancer are more likely to develop the disease on the side of the head that they hold their phone to. But they also had lower risks of developing the disease on the opposite side of their head."

Érdekes magyarázatot ad erre a cikk:

"This strange result is most likely to be down to chance or inaccuracies. The problem is that these studies ask people with cancer to remember how they used their phones, often many years ago."

Vagyis a mobiltelefon sugárzása nem okoz rákot. Minden ennek ellentmondó megfigyelés csak véletlen vagy pontatlanság eredménye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!