iPon Hírek

A VIA és az ULPC piac kapcsolata

Dátum | 2008. 12. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az olcsó, alacsony fogyasztás mellett üzemelő processzorok egyre népszerűbbek a piacon, ezek a termékek főként a netbookokban és az ultra könnyű számítógépekben (ULPC) kapnak helyet, de az olcsóbb asztali konfigurációkban, azaz a nettopokban is jelen vannak. A piacon napjainkban az Intel Atom egységei hódítanak, pedig a világ harmadik legnagyobb processzorgyártójának, azaz a VIA-nak is vannak hasonló termékei, ám ezekkel még csak elvétve találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban lévő gépekben.


A legfrissebb hírek szerint a VIA az ULPC piacon szállítások tekintetében egyre nagyobb mértékben képviselteti magát: a gyártó megoldásai a 2008-as év folyamán világszerte szállított ULPC konfigurációk 10-15%-ában voltak megtalálhatóak. A vállalat a kisméretű, alacsony fogyasztás mellett üzemelő x86-os processzorok fejlesztésére helyezi a fő hangsúlyt, ezekkel az egységekkel az ULPC és UMPC szegmensben kíván majd hódítani. A VIA a siker érdekében a két fő processzorcsaládra, azaz a C7-es és a Nano processzorokra támaszkodik majd jövőre. A cég tervei szerint a siker kulcsa abban rejlik, hogy minél nagyobb wattonkénti teljesítményt kell felmutatni a konkurenciához képest, azaz az alacsony fogyasztáshoz a lehető legmagasabb számolási teljesítményt kell társítani. A 2008-as év fejlesztéseinek eredménye, hogy a vállalat az új processzorok esetében méret és fogyasztás tekintetében összesen 33%-os csökkenést ért el, de a folyamatnak ezzel még nincs vége: jövőre a folytatódó fejlesztések hatására az előbb említett érték már 41%-ot fog képviselni.

A vállalat remélhetőleg a netbook piacon is nagyobb mértékben lesz jelen a jövőben, ugyanis a Nano processzorból, illetve a Chrome sorozatú integrált videó vezérlőből álló Trinity platform minden tekintetben méltó ellenfele lehetne az Intel Atom rendszereinek. Egy biztos: a Samsung VIA Nano processzor köré épülő netbookja már úton van a megjelenés felé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2008.12.30. 20:56
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sirpalee
2008.12.31. 11:57
Inkább az AMD jöhetne már valami nettop platformmal.

"A piacon napjainkban az Intel Atom egységei hódítanak, pedig a világ harmadik legnagyobb processzorgyártójának" - inkább negyedik, az Intel - IBM - AMD hármas elérhetetlen számukra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!