iPon Hírek

A VIA Isaiah Nano néven fog hódítani

Dátum | 2008. 05. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Via új, Isaiah kódnévre hallgató processzora alacsony fogyasztásával és kedvező árával bizony nem kevés borsot fog törni az Intel Atom egységeinek orra alá. A VIA formálisan már bemutatta legfrissebb CPU-ját: a közlemény alapján kiderült, hogy az újdonság a Nano márkanév alatt próbál majd szerencsét a piacon. Az új jövevény várhatóan az idei év harmadik negyedévében jelenik meg a különböző konfigurációkban.


A VIA Nano Isaiah architektúrája inkább az Intel Core 2 Duo egységeire fog hasonlítani, mint az Intel Atomjára. Az új processzor rendelkezik SSE utasításkészlettel, két darab elsőszintű 64 KB-os gyorsítótárral, valamint egy 1 MB-os másodszintű gyorsítótárral egyaránt, az egység 800 MHz-es rendszerbusz sebességgel üzemel. A VIA a Nano-t már a kezdetektől fogva energiatakarékosra tervezte. A termék 65 nm-es csíkszélességgel büszkélkedik, a processzor számos új technológiával van felvértezve, amelyeknek köszönhetően az 1 GHz-es egység TDP-je mindössze 5W, a processzor alapjáraton pedig 0,1 W-os fogyasztással üzemel.

A Nano család tagjainak specifikációit az alábbi táblázat foglalja össze:


Az új processzorok mindegyike kompatibilis a gyártó előző generációs, C7-es CPU-ival. A gyártó állítása szerint a Nano modellek az előző generációs egységeknél háromszor nagyobb teljesítményt biztosítanak, ez pedig különösen jó hír a PC készítő vállalatok és a felhasználók számára. A Nano energiatakarékossága miatt versenyképes lesz az Intel DIamondville kódnévre hallgató Atom processzorai ellen, amelyek olcsó noteszgépekben és asztali gépekben kapnak helyet. Tény viszont az is, hogy a VIA újdonságának fogyasztása jóval magasabb, mint az Intel Silverthorne Atom egységeié, amelyek maximum 2,4W-os maximális fogyasztással üzemelnek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a VIA új processzorai nem fogják kitúrni az Intel Atomjait az UMPC és a MID készülékek piacáról.

A VIA Nano processzorok az OEM gyártók és az alaplapgyártók számára már elérhetőek, ezek a processzorok természetesen még csak mintapéldányok.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.03.03. 23:06
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!