iPon Hírek

A VIA nagyobb hangsúlyt helyez a Linuxra

Dátum | 2008. 04. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A HP éppen készül a legújabb, VIA alapokon nyugvó Linuxos készülékének, a 2133 Mini-Note PC piacra dobására, ezzel egy időben a  VIA különböző lépéseket tervez, hogy zökkenő mentesebbé tegye Linux operációs rendszerek alatt is a különböző termékeinek használatát. A texasi Austin-ban megrendezésre kerülő Linux Foundation Collaboration Summit alkalmával számolt be a gyártó a terveiről, valamint az új weboldal érkezéséről is, amely a hónap végétől kezdve helyet ad majd a különböző drivereknek és frissítéseknek.


A hivatalos weboldal a linux.via.com.tw domain-en fog helyet foglalni, a weboldalon főként driverek, leírások, forráskódok, béta szoftverek és különböző hibakereső alkalmazások lesznek jelen, valamint információk is elérhetőek lesznek a gyártó CN700, X700/M, CN896, és VX800-as lapkakészleteivel kapcsolatban. A VIA a tervek szerint negyedévente fogja frissíteni a drivereket, így szinkronban marad majd az új Linux kernelfrissítésekkel és az újonnan megjelenő disztribúciókkal egyaránt. Ezzel egy időben a vállalat együttműködést tervez a nyílt forráskód közösséggel is, ennek eredményeképpen elérhetővé válik majd a 2D-s és 3D-s gyorsítás, valamint a videó gyorsítás is a különböző nyílt forráskódú rendszereken. A VIA célja ezekkel a lépésekkel az, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa a nyílt forráskódú szoftvereket használó vásárlók számára.

A gyártó lépése teljesen logikus és ésszerű. Az Intel Atom processzorai és a Via C7-es, valamint Isaiah modelljei idén az 500 dollár alatti notebook szegmensben nagy harcot fognak vívni, így a gyártók számára rendkívül fontos, hogy a többnyire linux alapú olcsó noteszgépek megfelelő szoftveres támogatás kíséretében kerüljenek a boltok polcaira. A hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhető HP 2133 Mini-Note PC az előbbiekre jó példa.

A VIA a javuló Linux támogatásnak és a versenyképes hardvernek köszönhetően könnyedén kerülhet nyeregbe az Intellel szemben az elkövetkező hónapok folyamán.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások