iPon Hírek

A VIA új olcsó, praktikus laptop-terve

Dátum | 2008. 05. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

A cég legújabb referencia-alkotása az OpenBook mini-note, amelynek célja a C7-M ULV-alapú Ultra Mobile Platform propagálása. A cél érdekében a cég még az OpenBook külső paneljeinek CAD-tervrajzait is nyilvánosságra hozta, még egyszerűbbé téve így a design módosítását.


Maga a gép inkább alsó-, esetleg alsó közép-kategóriásnak mondható (ezzel együtt azonban kellően költségkímélőnek is) az alacsony feszültségű, takarékos processzorával (a C7-M ULV-k különböző változatainak teljesítménye 1,0 és 1,5 GHz között mozog) és VX800 IGP lapkakészletével. Rendelkezik továbbá 2GB RAM-al és két, egyenként 2 megapixeles webkamerával (a képernyő felőli és a külső oldalon egyaránt), operációs rendszerből pedig Vista Basic és különböző Linux-disztribúciók között lehet választani.


Súlyra a gép a 1 kilónál is kevesebb, méretre pedig 240 x 175 x 36,2 mm-es. Van 3 USB 2.0 portja, VGA-portja, valamint audio ki- és bemenetei, plusz 4-az-1-ben kártyaleolvasója (SD/SDIO/MMC/MS). Választható hozzá merevlemez vagy SSD egyaránt, az akku élettartama pedig legfeljebb három órát tesz ki (4 cellás 2600mA lítium-ion pakk). Emellett kapott még Wi-Fi-t, Bluetooth-ot, és opcionálisan AGPS-szel is ellátható.


Minden adott tehát a terv sikeréhez, főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a cég előző referenciamodellje, a NanoBook UMPC is remekül bevált, és számos cég átvette (Everex Cloudbook, Packard Bell EasyNote XS, stb.) - valamint, hogy az olcsó gépek amúgy is virágkorukat élik, miközben az Intel Atom-jai iránt a kereslet igencsak meghaladja a rendelkezésre álló kínálatot. A VIA nem árulta el ugyan, hogy akadtak-e már jelentkezők a gép átvételére, és ha igen, úgy kik azok, de az előbbi szempontokat figyelembe véve, több, mint valószínű, hogy vannak, és nem is kevesen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások