iPon Hírek

A Viacom tudja, mit YouTube-oztál tavaly nyáron

Dátum | 2008. 07. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Egy amerikai szövetségi bíró ugyanis teljes hozzáférést engedélyezett a cégnek a YouTube-on megosztott összes videót valaha is megtekintő összes regisztrált és regisztrálatlan felhasználójának és látogatójának IP-címéhez és felhasználói nevéhez.

A döntést követően az Electronic Frontier Foundation természetesen nyomban rá is mutatott a nyilvánvalóra, nevezetesen arra, hogy ez fenyegetést jelent a YouTube valamennyi tagja és látogatója számára - elvégre nem csak a videókat felöltő személyek adatairól van szó, hanem mindazokéról is, akik valaha is megnézték azokat... tehát rólad is.

"Közvetíts" helyett "Csőbe húztak"
Ahogy fogalmaztak, döntésével a bíróság egyszerűen kiszolgálta a Viacom érdekeit, és hibát követett el azzal, hogy nem vette figyelembe a Szövetségi Videó-magánszféra-védelmi Rendelet (VPPA) biztosította védelmet, és így hozzáférhetővé teszi azt a rendkívül személyesnek minősíthető információt, hogy ki mikor milyen videókat tekintett meg a YouTube-on.

Hogy a Viacom ezzel az információval mihez kíván majd kezdeni, azt még se ők maguk nem árulták el, se más források nem tippeltek semmit - egyelőre lehet találgatni. De ha máshogy nem, hát valamilyen újabb per formájában bizonyára fogunk még hallani róluk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások