iPon Hírek

A viaszmoly hallása a legjobb az élővilágban

Dátum | 2013. 05. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ami az ultrahangok érzékelését illeti, az élővilág abszolút rekordere a nagy viaszmoly. A kutatók már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a molyfajok többségében az evolúció során különösen érzékeny hallószervek fejlődtek ki a rájuk vadászó denevérek elkerülése érdekében, a Galleria melonella azonban még ezen szuperhallású rovarok közül is kiemelkedik. Rendkívül egyszerű hallószerve mindössze egy rezegni képes membránból, és négy receptorsejtből áll, ennek ellenére 300 kilohertzig képes észlelni a hangokat, ami jelentősen meghaladja az állatvilág egyéb képviselőinek hallóképességét, és azon hangok magasságát is, amelyekkel a vadászó denevérek „letapogatják” környezetüket. James Windmill, a Strathclyde Egyetem akusztikai mérnöke, a kutatás vezetője elmondta, hogy számos korábbi eredmény utalt arra, hogy a denevérek az evolúció előrehaladtával egyre magasabb frekvenciájú hangokat adtak ki, hogy felülkerekedjenek a molyok szintén rohamléptekben fejlődő hallásán. A „fegyverkezési versenyt” a jelek szerint a viaszmolyok nyerték, hiszen míg a denevérek által képzett legmagasabb ismert hang is legfeljebb csak a 212 kilohertzes frekvenciát éri el, a rovarok hallása ezt messze meghaladja.

Windmill és egyik kollégája, Hanna Moir, a Leedsi Egyetem bioakusztikai szakértője különféle frekvenciájú hangokat játszottak le mozgásképtelenné tett molyoknak, közben pedig egy lézeres mérőeszközzel figyelték a dobhártya rezgésének mértékét, és elektródákkal vizsgálták hallósejtek aktivitását. A molyok a 80 kilohertz körüli frekvenciákra bizonyultak a legérzékenyebbnek, mivel ez az udvarlás során kiadott hangok jellemző magassága. A kutatók végül 300 kilohertzen hagytak fel a teszteléssel: ebben a hangmagasságban még mindig rezegtek a membránok, és az receptorsejtek is aktív működést mutattak. A hallás korábbi „világrekordere” az észak-amerikai gyapjaslepke (Lymantria dispar) volt, amely 150 kilohertzig képes észlelni a hangokat. Kérdéses persze, hogy miért van szüksége a viaszmolynak ennyire érzékeny hallószervekre, ha egyszer nincs olyan denevér, amely hasonló magasságú hangok kiadására lenne képes? Az egyik lehetséges válasz, hogy mégis léteznek ilyen magasságú denevérhangok, csak eddig nem sikerült rögzíteni ezeket. Az ultrahangok tartományába eső hangok frekvenciájának lemérése nem egyszerű feladat, így lehetséges, hogy a molyok hallásához hasonlóan a denevérek hangmagasságát is alábecsülték a kutatók az eddigi kutatások során. Windmill szerint azonban másról van szó. A magas frekvenciákra való érzékenység egyik velejárója, hogy a viaszmoly dobhártyája csak nagyon rövid ideig rezonál egy-egy hanghatás észlelése során, ezért aztán rövid időn belül újra kész az érzékelésre. Így tesz különbséget a saját fajtársai által kiadott, rövid szünetekkel érkező, udvarlási hangsorozatok, és a vadászó denevérek jóval hosszabb szünetekkel ellátott hangadásai között.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. girhes89
2013.05.13. 14:22
A képen azért olyan mérges a denevér, mert biztosan nem vették meg azt a hifit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mocsok92
2013.05.13. 15:52
viaszmoly füleket minden embernek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. misuka
2013.05.13. 16:34
Van ilyen ember.Mr.Spoknak hívják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jools
2013.05.13. 20:59
Ha egyszer a legnagyobb frekvenciatartományt képes érzékelni, szerintem rá lehet sütni, hogy a legjobb hallású, márpedig a rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy ez a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2013.05.14. 09:48
Jools: a tartománynak két fele van! A cikkben csak az egyik végletet értelmezzük.
Tehát mi van a másikkal? Gondolom Mikrobi is erre utalt. 1<?<80Khz<300Khz

Mert nem triviális dolog, hogyha a magasat hallja, akkor az alacsony is menni fog.
Ha 1Hz-től 300Khz-ig terjed a hangérzékelés, akkor az a legjobb eddig ismert
Béke

Ocsabi:
Nem csak a hifit lenne néhéz rájuk sózni, hanem azt a sok szemetet is amit sok előadó zenének hív ^^

mocsok92:
Köszi én nem kérek... Félnék a hangoktól, amiket nem tudnék, h honnan jönnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mocsok92
2013.05.14. 20:02
@Humbuk:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zorrd023
2013.05.14. 23:31
Bár kicsit szőrszál hasogatás, de ha a denevérek 212 khz-ig adnak ki hangot akkor hogy lehetett eddig egy 150-et érzékelő gyapjaslepke a "legjobb hallású" ?
Mi van szerencsétlen denevérrel? Legalább a saját frekijét hallani kellene nem? Így meg eleve butaság volt a gyapjas lepkét rekordernek tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!