iPon Hírek

A videójátékozás nem lehet függőség?

Dátum | 2017. 04. 07.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Sokszor halljuk, hogy szülők panaszkodnak, mivel gyerekeik teljesen a videójátékok rabjai lettek. Néhány kutató szerint ezek a játékok a drogokhoz hasonlóan fejtik ki hatásukat az agyra – úgy vélik, akár digitális heroinnak (Peter C. Whybrow idegkutató), vagy digitális droghasználatnak (Andrew Doan idegkutató) is nevezhetnénk őket. Az American Psychiatric Association az internetes játékokkal kapcsolatos zavarokat potenciális betegségként azonosította, a WHO pedig javasolta felvételüket a mentális betegségek közé, a drog- és alkoholfüggéssel együtt. Két pszichológusprofesszor, Christopher J. Ferguson és Patrick Markey szerint azonban mindez hatalmas tévedés, a videójátékok semmiféle addikciót nem okoznak, a velük való foglalkozásnak – bár sokszor időpocsékolás – nincs olyan káros, romboló hatása, mint a drog-, vagy alkoholfüggőségnek.
Ahogy a The New York Times internetes oldalán megjelent cikkükben írják, az ugyan igaz, hogy a játékok ugyanazt az örömközpontot aktiválják az agyban, mint például a kábítószerek, de mindez érvényes olyan más hétköznapi tevékenységekre is, mint a kellemes beszélgetés, a könyvolvasás, egy jó vacsora élvezete, vagy a szex. A különbség a dopaminszintben van – egy videójáték nagyjából annyit szabadít fel belőle, mint egy szelet pizza megevése, ellenben a drogokra, mondjuk a metamfetaminra ennek tízszerese a jellemző. A dopamin megjelenése önmagában tehát semmit sem bizonyít, vagy árul el. Egy nemrég végzett kutatás szintén olyan eredménnyel zárult, hogy bár a játékosok egy százalékánál előfordulhatnak addikciós tünetek, ezzel a videójátékokkal való foglalatosság még mindig sokkal kevésbé tesz függővé, mint például a szerencsejátékok. Az is kiderült, hogy abból a bizonyos egy százalékból sem jelzett senki semmiféle negatív következményt. Ez azt jelenti, hogy a potenciális függők mentális, fizikai és szociális egészsége egyáltalán nem különbözött a nem függőkétől, vagyis a függőségi diagnózisnak nem sok értelme van – az egészet csak arra alapozzák, hogy a függők többet játszottak a játékokkal. Az egész dolognak az a legnagyobb veszélye a két professzor szerint, hogy egy viszonylag normális viselkedést kiáltanak ki betegesnek. Az egyik közkeletű kérdés a függőség megállapítására az, hogy az alany mit használ kikapcsolódásként egy nehéz nap után. Ha a válasz a metamfetamin, akkor valószínűleg tényleg függőségről van szó, de ha a videójátékozást említi meg az illető, az miben különbözik a kártyázástól, vagy a kötögetéstől? A tudósok persze elismerik, hogy az új technológiáknak árnyoldalai is vannak és (kissé szarkasztikusan) megértik a nosztalgikus érzéseket a korábbi, kütyümentes világ után, mikor a gyerekek fára másztak, elkaphatták a gyermekbénulást, szüleik pedig sorban álltak a bankban számlaegyenlegük lekérdezéséhez. Ahogy fogalmaztak, azért „függünk” ezektől az új eszközöktől, mert könnyebbé és szórakoztatóbbá teszik életünket. Végkövetkeztetésükben kijelentik, hogy a videójáték-függőség gyakorlatilag nem létezik. Szükség van arra, hogy egyensúlyt tartsunk a kütyühasználat és a testmozgás, alvás, társadalmi kapcsolatok ápolása és egyéb mindennapi teendők között, de pánikot, vagy a nosztalgiára alapozva hangulatot kelteni nem sok jóra vezet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. BakosJ
2017.04.07. 17:50
Ez egyszerűen nem igaz, csak arra jó ez a cikk, hogy egyesek megnyugtassák magukat. Ha egy 16 éves gyermek szombat reggel leül a géphez és ha nem szólnak hozzá este 10-ig éjfélig(!) képes számítógépes játékkal játszani, úgy, hogy elfelejt enni, inni, wc-re is úgy jár, hogy közben elesik a rohanástól, az igenis FÜGGŐSÉG! És tök mindegy, hogy ezt jelenleg még hormon szinten nem tudjuk pontosan kimutatni.
És a számítógépes játékok pont azt a generációt "támadják" akiknek még nincs kialakult értékrendje, nem tudják mi a jó és mi a rossz nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. tibaimp
2017.04.07. 17:56
Én úgy jártam még egyetemista koromban, hogy az Imperium galaktika 1. részével toltuk albérlő társammal kb. 52 órán keresztül, megállás nélkül. Max wc volt közben, még enni is a gép előtt ettünk. Meg is betegedtem, valami nátha féle le is döntött a lábunkról mind a kettőnket (gyanítom, hogy legyengül a szervezet). Az óta én ne tudok max 3 órát egyfolytában a gép előtt ülni, játszani vagy dolgozni, mindegy.

Mondjuk, pont az Imperium galaktika 1. az, ahol tényleg órákat lehet tölteni a gép előtt, főleg mikor kiengedett a "nagy galaxisba" a game.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Bihus Bakos...
2017.04.07. 18:06
Nem az a lényeg, hogy függőség, ezt a részét ők sem tagadják, hanem a következményeket próbálják kicsit elbagatellizálni. Nyilván nincs olyan romboló hatása, mint a kábítószernek, bár szélsőséges esetben ebbe is haltak már bele (állítólag), de a negatív hatásait kár lenne tagadni. De abban is igazuk van, hogy a tinédszerkor kezdetén vagy akár sokkal később sokakat elkapó szerencsejáték-függőség még gázabb, szóval mentális betegségnek felvenni ezt még nem igazán indokolt, van pár dolog előtte a sorban...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. thestock Bakos...
2017.04.07. 18:19
Azért ilyenkor elő lehet venni a szülőt is. Esetleg mi motiválja a gyereket? Mi az a játék ami ennyire magával ragadja? Kikkel játszik? Elhiszem hogy nem könnyű szülőnek, de sok olyannal találkozom hogy így passzolják le a gyereket, így nem kell vele foglalkozni, nem esik baja,nem csinál kárt stbstb. Aztán jön a csipogás hogy milyen lett a gyerek...
A "bezzeg az én időmben" dumát én is nagyon untam. Meeert akkor mi volt! Mesélték hogy gyümölcsöt loptak, gyújtogattak, milyen játékbeli sérüléseket szereztek, mennyivel jobb nem? Ezek olyan dolgok amik utólag visszagondolva jópofák, akkor nem kis problémát okoztak/okozhattak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Pendra37
2017.04.07. 18:28
Ha a szamitogepes jatek fugges, akkor minden mas hobby is fugges. A kerteszkedes, a festegetes, a fozes, a TV nezes, az olvasas, a modellezes, a barkacsolas, a facebookozas stb. Mind-mind fuggest okozo dolgok, amiket be kell tiltani vagy erosen kontrollalni kell. Sot, a munka is lehet hobby es akkor azt is be kell tiltani. No, megyek is a pszichomokushoz es kerek tole egy papirt miszerint munka fuggesem van es hosszu elvonokurara lesz szuksegem. A fonokeim biztos megertik majd a tappenz igenyemet. Elvegre ok sem akarhatjak, hogy tulzasba vigyem a munkat.

A helyes kifejezes egyebkent, amit a kutatok keresnek, nem a "fugges", hanem a "szenvedely". A piat, dorgot vagy cigit nem azert csinalja az ember, mert annyira szereti, hanem azert, mert a fuggese azt mondja, hogy MOST KELL ES KESZ. Ha pedig nincs, az nagyon valos tuneteket okoz. Nem hiszem, hogy barmilyen szamitogepes jatek megvonas okozna rangogorcsot vagy hanyast.

Persze a szenvedely is lehet eleg karos. Foleg, ha az a normal elet rovasara megy. Vannak akik vagyonokat kepesek elkolteni a szenvedelyukra (mondjuk belyeggyujtes vagy utazgatas) es annyira raszukulnek a dologra, hogy a kulvilag sem erdekli oket. Ok az igazi szenvedelybetegek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. eriol thest...
2017.04.07. 18:37
Csak egy szociálisan retardált 30-40 éves wowos kocka szüleit már hiába veszed elő sajna. A függőség mértékét / erősségét elsődlegesen nem a függőség tárgya határozza meg, hanem a függőséget kiváltó mentális háttér. Ezért nem lett heroinfüggő a Vietnamból hazatérő amerikai katonák nagy része annak ellenére, hogy odaát több ízben is használták a szert. Persze ehhez a szemlélethez azt kell definiálni, hogy mit is hívunk függőségnek és mik a kiváltó okok, ami hagyján hogy nem egységes, de eléggé ortodox nézetek is nagy teret kapnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. eriol Pendr...
2017.04.07. 18:39
Ezt az elméletet szerencsejáték függés elégé megbuktatja. Persze nem csak az, de szerintem a legjobb példa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. thestock eriol
2017.04.07. 18:40
A példájában 16 éves szerepelt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. nyiri
2017.04.07. 18:41
Részemről a videójáték függőség, igen, egy másik világ, ahol mindig minden úgy történik, ahogy én akarom, ahol jól érzem magam. Egy hely ahol kiélhetem magam, a frusztrációimat levezethetem, a kreativitásomat megvalósíthatom, ahol a képességeimet kipróbálhatom, fejleszthetem. Egyszóval imádom! ..de ezt csak addig tudtam élvezni zavartalanul, amig otthon ki volt nyalva a fenekem és mindig mindent megcsináltak helyettem. Volt tiszta meleg lakás, tiszta ruha, főtt kaja, ráértem kocka lenni és magammal foglalkozni. Most hogy már egyedül lakom, akárhogy szeretnék egy szuper party-t lenyomni, nincs aki helyettem megcsinálja a napi rutint. Teljesen át is értékelődött az életem és az értékrendem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. eriol thest...
2017.04.07. 18:43
Nem ellent mondtam neked, csak mellé tettem egy másik lehetőséget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. thestock eriol
2017.04.07. 18:53
Oké
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Pendra37 eriol
2017.04.07. 19:06
Kivancsi volnek, ha egy alkoholistat, egy heroinistat, egy szamitogets jatekost es egy szerencsejatekost bezarnanak egy elvonora. Mondjuk 1 nap, het, 1 honap utan melyik hogyan nezne ki.

Az elso 2 valos, fizikai kinokat elne at a vegyianyag hianya miatt. A masik 2 max unatkozna.

Ha mondjuk elmenne az aram 3 napra, a szamitogepes jatekosok habzo szajjal maszkalnanak az utcan, magtamadva es kirabolva azokat, akiknel elemet sejtenek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. villanyi.g...
2017.04.07. 19:08
Bennem olyan kérdések merülnek fel ilyenkor, hogy egy 13-15-17 stb. éves gyerek hogyan tűnhet el 10+ órára otthon, és ezt miért nem veszi senki észre? Kisebb gyerekeknél pedig pláne. A szülő is felelős, és jó ha tud arról mivel mennyi időt tölt a gyerek.

Emellett számos kutatás foglalkozik azzal is, hogy a teljesítményszorongás, a gyenge szociális képességek, a szociális kapcsolatok hiánya mennyire kergeti vagy hagyja a fiatalokat, felnőtteket videojátékokba zuhanni. Mert ez sem addikció önmagában. Sok vélemény visz arra, hogy ez egy megküzdési helyzet, ahol a siker, az elfogadás, a társaság felé megy az ember. Akár egy videojátékban is, akár napo 10-15 órában is, hiszen jól esik és örömet okoz.

A helyzet az, hogy vannak generációs különbségek és van olyan tudás, tapasztalat is amit csak egy régebbi generáció tud átadni, mert az ő életükben volt releváns. Az online és offline élet pedig változik a felelősséggel és a tennivalókkal együtt, ahogy azzal is, ha értelmet talál a személy az offline dolgokban is. (az egyik itt hozzászóló nagyon jól leírta ezt).

https://ipon.hu/jatekok/%E2%80%9Eez_csak_egy_jatek%E2%80%9D___hobbi_vagy_fuggoseg_a_videojatek/2750/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. eriol Pendr...
2017.04.07. 20:02
Szerintem inkább olvass utána ezeknek a függőségeknek részletesebben, ne a médiából összeollózott képekből vonj le következtetéseket. A személyiséget és a személy környezetét leginkább pusztító addikció a szerencsejáték függőség. Heroinista vagy alkoholista simán lehetsz 10-20 évig is, komolyabb problémák nélkül. Sokuknál a környezete fel se ismeri emberünk addikcióját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Vazul267
2017.04.07. 21:30
Előbb utóbb úgy is kiábrándul belőle az ember. Azt utána meg örül, hogy ha leköti valamilyen játék csak 1 órára is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. noPublicFG Bakos...
2017.04.07. 21:31
Ott nem függőségről van szó, hanem menekülésről. Valami szar annak a 16 éves gyereknek az életében. Kiközösítik a suliban, megverik otthon, esetleg megalázzák a pizzériában, bármi ami eszedbe juthat. Csak könnyebb valami olyat okolni, ami kéznél van, mint a valódi okokat megkeresni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. batorferen...
2017.04.08. 08:56
47 éves vagyok. 2010-től 2013-ig versenyszerűen, csapatban játszottam online fps-t, szóval belülről tudom, hogy miről van szó. Kb. 3000 órát töltöttem el ilyen módon. Mondhatná bárki, hogy ennyi idő alatt megtanulhattam volna pl. egy idegen nyelvet. Mondhatnám, hogy ennyi időbe belefért volna néhány TV sorozat (időpocséklás az is). De a lényeg az, hogy nem ártottam senkinek, jól éreztem magam az adott társaságban. A munkámat elvégeztem, családom éppen nem volt. A munkám során leginkább mérnökökkel találkozom, és mókásnak tartom, mikor kiderül a feléről, hogy van hasonló múltja. A játék során megismert srácok 2/3 része már diplomázott, vagy fősulira jár. Persze ez nem reprezentatív minta. És ismerek olyan példákat, ahol a kölyök megbukott iskolában (sanszos, hogy a kockaság miatt), és abba kellett hagynia. Részemről annyi a konklúzió, hogy nincs értelme kikiáltani a sátán portékájának a játékot. Ha az elhízott embereket tekintjük, az étel is az ördögöt szolgálja :=)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. slayer007
2017.04.08. 12:33
Őszintén szólva szerintem ha van ilyen, akkor én az voltam. 12-23 éves koromig kb. Napi 16-18 óra játék is ment akár, sőt, volt, hogy 24 órán át végig toltam alvás nélkül.
Őszintén szólva ez volt a legolcsóbb szórakozási forma, amit szegényebb rétegben lévőként el tudtam képzelni, mivel nem vagyok oda a sportért. Kis áramszámla, közepes számítógép, internet előfizetés és napi 200 óra szórakozás garantált.
Elég hardcore gamer voltam, sokan vannak most is ebben a cipőben főleg 12-25 év között szerintem.
Nem kell emiatt aggódni, mert ezt kinövi az ember, ahogy már korábban is írták. Irdatlan jó emlékeim vannak ezekről az időkről, meg persze némely pillanatomra nagyot röhögve (magamon) tekintek vissza.
A moba játékok viszont fertők. Én is játszottam LoL-lal kb 3-4 évet. Elképesztő, milyen ideges tudtam lenni ezen a szar játékon. Rengeteget veszekedtünk a haverokkal teamspeaken. Túl komolyan veszi az ember. Jó ratingem volt, idegesített, ha visszacsúsztam.
Aztán az ember eljut egy pontra, mikor a meló melett nincs energiája arra, hogy stresszeljen egy játékon szabadidejében, hiszen míg iskola mellett szinte önmegvalósításként is képes kezelni a fiatal, addig egy dolgozó embernek szabadidejében kikapcsolódásra, szórakozásra van csak igénye/energiája.
A számítógépes játékokban rendkívül fontos megválasztani, hogy miért is akarjuk azt játszani. Önmegvalósítás? Nincs életcélja az embernek? Nincs valós motivációja az életben? Na itt van a probléma. Amennyiben ez a helyzet, az az illető elbújik a világ elől, mert csak a játékokban érzi a lehetőséget a bizonyításra. Ez itt, bizony függőség. Azonban ez nem a játék hibája, hanem az egyén értékrendje van elbaszva. Nem meri kipróbálni magát a nagy betűs életben, szeret elbújni a virtuális világban, ahol védve érzi magát és van mentési funkció. Nálam is volt ilyen korszak. Az iskola nem jelentett kihívást, mert egy nulla az oktatásunk. Unatkoztam. Játékban találtam célokat, hogy legyőzzek mindenkit.
Mióta dolgozom, azóta a munkában találom ezeket a célokat, a játékban pedig CSAK a kikapcsolódást keresem.
Mai napra már csak bázisépítős, kreatív játékokat élvezem kb... (Civilization, Starcraft szigoruan single player kampánya, Simcity, Anno játékok, stb)

Egy szóval ez nem függőség kérdése. Míg a drogokat az élvezetért nyomja az ember, addig a játékok túl komolyan vétele a valós életcélok hiánya miatt van. A szülőknek valós feladata az, hogy kontrollálja ezt. Nem szabad hagyni, hogy a fiatalok a játékokban bármilyen életcélt lássanak. Kisebb az esélye az esportoló életvitelnek, mint a színészi pályafutásnak...
Amennyiben a fiatal képes elképesztő higgadtsággal csinálni ezt - az esportot - akkor lehetséges, hogy komolyan gondolja, és tényleg ezzel akar befutni. Ezt sem szabad gátolni, ha tényleg jó benne az illető. Azonban erre nagyon pici az esély, hogy nem az előzőleg felvázolt dolgok miatt történik. Ezt nagyon hamar le kell tisztázni.

Szokásosan rendkívül vékony jég ez a szülői nevelés számára... Sosem volt egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pdx06
2017.04.08. 13:11
Játék válogatja hogy melyik okozhat függőséget. A mai játékoknál nem áll fenn ez a veszély, maximum egykét menedzselős felülnézetes játéknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kogeru
2017.04.08. 13:22
Én 2011-2016 szeptemberéig irdatlan mennyiségű időt töltöttem gép előtt játékkal. Ha testvéremék baszogattak hogy mennyit ülök a gép előtt és visszaszóltam egyből jött hogy a gép agresszívvá tesz, közben az idegem attól pattant el ha valaki meg akarja mondani hogy mit tegyek a szabadidőmben, én majd ezt eldöntöm és azt is hogy mi a jó nekem vagy mi a rossz. A neten, játékokon keresztül tartottam a neten megismert barátokat akik azóta is a legjobb barátaim és élőben is rendszerint találkozunk, közös nyaralás, sörözés alkalmával. Osztálytársakkal ritkán játszottam, ők inkább ittak hétköznap is a parkban, én ebből nem kértem, iskolában persze ugyanúgy haverjaim voltak. Ordítani lehet ordítottam én is, de haragudni senkire nem haragudtam meg, az idegesség pár perc alatt elmúlt. A mai napig rendszerint gépezek, de most van egy normális munkám, főzök, mosok takarítok, intézem az ügyeimet. Nem lettem antiszociális dagadt wowos kocka, egyszerűen szabadidőmben ezt szeretem csinálni és kész. Akkor se kapok idegbajt ha napokig nem érek rá, ettől függetlenül ha lehet az időm jó részét ezzel töltöm ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Pendra37
2017.04.08. 14:09
1990 ota jatszom. Folyamatosan, minden nap. Csinaltam versenyszeruen is "megye 2"-ben CS-t meg WOT-ot. Volt tobb 24-36 oras maraton is. Ekozben leerettsegiztem full 5-ossel, elvegeztem az ELTE-n Informatika+Tanar MSC-t, felelos poziciokban dolgoztam es dolgozom, 18 eves korom ota van baratnom (nem folyamatosan ugyanaz), most meg mar csaladom, gyerekem, karrierem, existenciam, lakasom, autom, befektetesem, sport hobbim a gepen kivul (airsoft, longboard, tanc), nem vagyok elhizva, nem vagyok eroszakos allat stb. 27 ev szamitogepezes (sok ev TV es 14-es CRT) utan is olyan a szemem, hogy lehetnek urhajos is (ahogy a szemesz fogalmazott).

Igy sok ev tavlatabol boven van olyan, amit mashogy csinalnek es ahol ugy erzem a jatek negativan hatott az eletemre valamilyen formaban. De lehet, hogyha jatek helyett mondjuk bulizom es tolom a piat meg a cuccot, az negativabban hatott volna. Vagy mondjuk, ha jatek helyett valami internetes ceget alapitok 97-ben az meg pozitivan. De ezt mar sosem tudom meg es amugy sem vagyok nagy hive az utolagos mi-lett-volna-ha okossagoknak. Az osztalyzataim egy reszere is negativan hatott. Akkor nem volt jo, de az eletben az derult ki, hogy Info teruleten a cegek pont nagyon magasrol tesznek a osztalyzatokra. Meg az indexemet sem kertek el soha.

Ha valakinek az esik jol, nevezzen fuggonek, mit banom en. Plusz egy ram aggatott cimke igazan nem oszt nem szoroz. Beteszem a "Zold szemu" meg a "Szakallas" koze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. magerg Pendr...
2017.04.08. 14:35
A szerencsejátékos és a gamer kő-papír-olló bajnokságot játszana pl. kavicsokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. eriol
2017.04.08. 16:05
Jól látni a lenti példákból is, hogy nem a függőség tárgya, de még nem is a vele töltött idő határozza meg, hogy tényleges függőségről beszélünk e. Főleg nem kamaszkorban. Hányan vannak olyanok, akik szinte végigpiálták az egész egyetemet, mondjuk heti legalább 1x becsíptek, de akár olyan is, hogy több napot voltak részegek, mint józanok. Hány lett alkoholista? Vagy akinek esetleg van betekintése (tényleg van, nem csak van olyan haverjuk) a party szubkultúrákba, rengetegen használnak fiatalon partidrogokat aztán elhagyják, és nem lesznek drogfüggők. Most ha egyetemen azt mondták volna, hogy hétvégén nincs pia, mi lett volna? Max kicsit elszontyolodsz, de akkor majd jövő héten. Na egy függő nem ilyen. Se az alkohol, se a szerencsejáték, se a szex vagy a pornó függő, de még lehet sorolni. Az hogy pornót nézel rendszeresen, nem tesz függővé. Az hogy a telefonodon is ott kell lennie a lehetőségnek, hogy bármikor nézhesd, és ezt minden adandó alkalommal ki is kell használod, naponta több ízben, munkahelyen és családi vacsorán + otthon most veszed a 8. 4TB -os HDD -t mirrorba a kollekciónak... az már gyanús. De van olyan alkoholista is, aki csak heti 1x iszik. Ha viszont akkor nem jut hozzá, a következő alkalomig senki ne akarjon a közelébe lenni. Tehát mégegyszer: ha a vietnami katonákon vizsgálták volna a heroin/drogfüggőség kialakulását, akkor hasonló tanulmányok születhettek volna mint ez. Mondjuk születtek tanulmányok, csak hál' istennek mást látták meg az eredményből a kutatók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ione2236 eriol
2017.04.08. 21:09
+1 majdnem leestem a székről, úgy nevettem a pornós részen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. eriol
2017.04.09. 10:04
Lezárásul itt hagyom ezt a TED talkot annak, akit érdekel a téma:
Johann Hari: Everything you think you know about addiction is wrong
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!