iPon Hírek

A világ egyik legjobb okostelefonját alkotta meg Andy Rubin

Dátum | 2017. 05. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Néhány napja röppent fel a hír, hogy az Andy Rubin keze alatt születő okostelefon a mai napon fog bemutatkozni, és így is lett. Az Essential Phone több ponton is falhoz állítja a világ legjobb okostelefonjait, a külseje pedig vonzani fogja a tekinteteket. Az Android operációs rendszer alapjait lerakó szakember büszke lehet az első hardverére is.
Az újdonság valójában a PH-1 azonosítóval lett ellátva. Az előlapján szinte alig van keret, ami nem teljesen újdonság, de mégis egyedi az, ahogy ezt az Essential Phone tálalja. Leginkább a Xioami Mi Mixhez lehet hasonlítani mobilt, de itt a kijelzőbe bele lett építve az előlapi kamera, a hangszóró pedig a panel és a keret között van, szinte láthatatlan. A Mi Mixet sok kritika érte azért, mert a kamera nem az ideális helyen van, és mert a telefonálásnál bizony nem problémamentes a piezoelektromos megoldás, ami a hangkeltőt váltotta fel, nos, ezeket Rubin tervezőgárdája kiküszöbölte. A „Full Display” fantázianevű megjelenítő képaránya 19:10-es, szóval egyáltalán nem szabványos, a képátlója pedig 5,71 hüvelykes. A panel felbontása 2560 x 1312 képpontos, szóval egy hajszállal elmarad a WQHD-től, de így is egészen biztos, hogy remek lesz a képminősége. Egy LTPS eljárással előállított IPS technológiás kijelzőről van szó itt, ami 500 nites fényerővel tud ragyogni és 1000:1-hez kontrasztarányt képes felmutatni.
Az egyedi módon elhelyezett kamera (ami az értesítési sáv kellős közepére lóg be) a világon elsőként 4K-s videohívások bonyolítására alkalmas. Egyébként pedig egy 8 megapixeles, 16:9-es képalkotóról beszélhetünk, ami F/2.2-es optikát kapott, és akkor sem fog csalódást okozni, ha szelfizés miatt kell munkába állnia. Az Essential Phone PH-1 hátlapján kettő képalkotó fedezhető fel, és ugyanazt az elvet követi, amit a Huawei, szóval az egyik egy hagyományos egység, a másik pedig nélkülözi az RGB színszűrőt, tehát monokróm, ennek megfelelően pedig több fényt tud befogadni, és így magasabb részletességet képes produkálni. 13 megapixeles rendszerről beszélhetünk egyébként, melynek a lencserendszere F/1.85-ös rekeszértékkel dolgozik, ami szintén elég korrekt fényérzékenységet eredményez. Ami még jól látható, hogy a LED-es „vaku” kéttónusú, és van infrás fókuszrásegítés is. A videózás kapcsán pedig még el kell azt mondani, hogy a 2160p támogatáson felül lehet itt lassított felvételeket is készíteni 720p-ben 120 FPS-sel.
Az ujjlenyomat-olvasó a hátlapra került.
A belbecs az aktuális „trendeknek” megfelelően alakul. Az eszköz alapját a Snapdragon 835 adja 4 GB-nyi rendszermemóriával kiegészülve, ez a kombináció már szinte mindenre elegendő lehet, biztosan nem lesz probléma a gépezet teljesítményével. A háttértár igazán bőségesre lett szabva, nem kevesebb mint 128 GB-os az Essential Phone kapacitása, így az sem okoz túl keserű szájízt, hogy bővítési lehetőség nincs. 4G LTE hálózati modem nyitja a kapcsolati opciók sorát, de van itt még 802.11ac szabványnak megfelelő Wi-Fi, NFC chip, Bluetooth 5.0 modul (!) és persze A-GPS vevő is. A készüléken az Android operációs rendszer fut, de ez aligha fog bárkinek is meglepetést okozni. Sokak örömére ez nem lesz túlterhelve különböző appokkal vagy egyebekkel, de túl sokat még erről nem tudunk. Alighanem nagyon gyorsan kapja majd a frissítéseket a PH-1, de erről sincs még konkrét információnk.
A felépítés minőségét tekintve is példás lesz az Essentiel Phone, ugyanis nem műanyag és alumíniumötvözet jellemzi elsősorban, hanem itt már titánból van a keret, kerámia a hátlap, az előlapot pedig Gorilla Glass 5 üveg oltalmazza a fizikai behatásokkal szemben. Elvileg ezeknek köszönhetően jobban bírja majd a véletlen baleseteket, nehezen karcolódik majd, meghajolni pedig szinte egyáltalán nem fog. (Víz- vagy porállóságról nem esett szó.) Négy színben lesz elérhető az Essential okostelefon, először a fekete és a fehér kivitelek jönnek, később pedig csatlakozik a sorba egy szürke modell és egy elegáns, sötétzöldet és bronzot ötvöző alternatíva is.
A mobil keretére mindössze egy C-típusú USB csatlakozó került, semmi több, szóval le kell mondani a 3,5 milliméteres audiokimenetről. Ez egy kicsit elszomorító, de sajnos úgy fest, hogy ez szép lassan minden okostelefonról el fog tűnni. Cserébe az Essential Phone dobozába került egy adapter, ami az USB és a hagyományos fülhallgató összeköttetéséről gondoskodik. Jó hír, hogy sztereó hangszórók kerültek rá, így szépen és erőteljesen szólalhat majd meg. A szerkezet fizikai paraméterei kiválóak, mindössze 71,1 milliméter széles, vagyis keskenyebb, mint a hasonló felépítésű LG G6, és sokkal alacsonyabb mint az LG vagy a Samsung csúcsgép, csak 141,5 mm-es; a tömege pedig közel 185 gramm. Az akkumulátora 3040 mAh-s kapacitású, így némi jóindulattal átlagos üzemidővel lehet számolni.
Maga a szép és erős hardver még nem elegendő ahhoz, hogy manapság egy okostelefon kiemelkedjen a tömegből. A tervek szerint az Essential Phone köré kiegészítők teljes ökoszisztémája sorakozik majd fel. A szerkezet hátoldalán egy mágneses csatlakozó felület figyelhető meg, és amit nem látni, hogy képes vezeték nélküli technológiával, nagy sebességgel adatot is átvinni. Az egyik kész kiegészítő az Essentialhöz egy kamera, ami 360 fokos felvételek készítésére teszi alkalmassá az okostelefont, és egyszerűen csak fel kell tenni a hátlapon található mágneses területre. Az Essential felirattal díszített képalkotó kettő 12 megapixeles szenzorral van szerelve, 210 fokosak az optikái, 30 FPS-es tempó mellett pedig 3840 x 1920 képpontos videókat is tud rögzíteni – és még négy mikrofon is van rajta. Emellett már egy dokkoló is van hozzá, ami szintén ide csatlakozik és töltésre szolgál majd, ez az Essential Phone Dock néven fut.
Tényleg remekbe szabott az egész Essential Phone, de vajon mennyire lesz képes érvényesülni egy olyan piacon, amit már lassan 10 éve mondhatni kettő gyártó ural, a Samsung és az Apple. Ezek mellett szinte csak kínai vállalatok tudnak érdemben labdába rúgni, és olyan gyártók bukdácsolnak negyedévről negyedévre a veszteségesség peremén egyensúlyozva, mint a Sony, az LG vagy említhetnénk éppen a HTC-t is. Nem lesz tehát egyszerű feladata Andy Rubinnak, de az biztos, hogy a sikerhez megfelelő terméket alkotott. Az Essential Phone PH-1 összességében tehát csúcsmodellnek megfelelő képességekkel rendelkezik, és ennek megfelelően lett beárazva is. A készülékért 700 dollárt kell majd leszurkolni, szóval egy kicsivel a Galaxy S8 alá lő, de nem lesz egy ár-érték bajnok – a 360 fokos kamerával 750 dollárba kerül. A készülék először az Egyesült Államokban lesz megvásárolható, de remek hálózati képességekkel bír, van benne egyebek mellett B20 LTE sáv is, így a terjeszkedése útjába legfeljebb a megfelelő háttér kialakítása állhat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tigerboy
2017.05.31. 00:33
Kissé szögletes , de a titán, kerámia, gorilla glass igen fincsi.
Meg ez a mágneses kiegészítő dokkolás is új nekem meg. Lehet itt is megmozdul az állóvíz mint az Intel - AMD vonalon?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Merwenus
2017.05.31. 07:43
Legjobb? Már ott elrontották, hogy nem külön panel alul a gomb, hanem képernyőn van, és alul van egy egy centis üres felület fölöslegesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thestock Merwe...
2017.05.31. 08:43
Ezzel legfeljebb nálad rontották el, meg még azoknál akik így gondolkodnak. Szerintem jóvanezígy
Am tetszik, ha ennyit akarnék telefonra költeni akkor valószínűleg ezt választanám samsung vagy az ájfón helyett. Az utóbbi két márka a túlzott felkapottsága,és egy bizonyos vevőköre miatt már nem "cool".
Tetszik az anyagfelhasználása, viszont a titán keret nem biztos hogy annyira merev. Tudomásom szerint a titán előnye hogy bizonyos fokig rugalmas, és jól nyeli el a rezgéseket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 19milan97 thest...
2017.05.31. 17:48
Valószínű ,hogy titánium ötvözet és nem 100% titán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gyurkov
2017.06.03. 18:14
Végre, végre valami egyedi, új és formabontó! Az Apple tanulhatna ebből meg mindenki más a piacon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!