iPon Hírek

A világ leggyorsabb kamerája rákos sejtekre vadászik

Dátum | 2012. 07. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A ritka, különleges, valamilyen szempontból „kilógó” sejtek azonosításának képessége a szervezet óriási sejttömegén belül nagyon fontos feltétele számos betegség korai felismerésének, és a kezelés hatékonyságának ellenőrzésében is lényeges szerepet tölt be.

A véráramban haladó rákos sejtek kiváló példáját adják az előző kijelentésnek. Általában nagyon kevés van belőlük, és milliárdnyi egészséges sejt között lavírozgatnak a vérben, mégis óriási gondokat tudnak okozni, ha nem detektálják őket időben. Ezek a sejtek terjesztik a daganatos megbetegedést a szervezeten belül, és a rák áldozatainak kilencven százaléka az általuk okozott áttétekben hal meg. Persze más „vad” sejtek is felbukkanhatnak a véráramban, melyek nyomon követése fontos lehet. Ilyenek például a regeneratív kezelési céllal beadott őssejtek.

A sejtek detektálásához arra van szükség, hogy egy automatizált rendszer sejtek millióit legyen képes átvizsgálni viszonylag rövid idő alatt, mégpedig nagy megbízhatósággal. A digitális kamerával felszerelt mikroszkópok jelentik a legjobb módszert jelenleg erre a célra, ezek azonban túl lassúak ahhoz, hogy praktikusak legyenek. Az UCLA kutatói azonban nemrég bemutattak egy új fénymikroszkópot, amely sokkal könnyebben veszi az akadályokat.


„Az eltérő sejtek azonosításához a kamerának sejtek millióiról kell gyors ütemű felvételeket készítenie, majd elemeznie a képeket” ‒ magyarázza Bahram Jalali, a kutatás vezetője. A hagyományosan használt CCD vagy CMOS kamerák azonban egyszerűen nem elég gyorsak és érzékenyek ehhez. Hosszú időbe telik, mire a pixelsorokból kiolvassák az adatokat, és ahogy nő a sebesség, úgy csökken a fényérzékenységük is.

A kutatók által kifejlesztett nagy áteresztőképességű, átfolyáson alapuló mikroszkóp azonban minden eddiginél hatékonyabb a feladat végrehajtásában. Egymillió sejt között is kiszúrja az egyetlen oda nem illő betolakodót, és másodpercenként 100 ezer vérsejtet tud átvizsgálni. Ez pedig csaknem két nagyságrenddel gyorsabb bármiféle eddigi próbálkozásnál. A technológia alapját az a kamera alkotja, amelyet Jalali és kollégái még 2009-ben fejlesztettek ki, és másodpercenként hatmillió képkockás sebességével azóta is a világ leggyorsabb kamerái között tartják számon. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. DogTheDog
2012.07.20. 20:51
Ha mar kamera,lehetne kep is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!