iPon Hírek

A világ legkisebb 128 Gb-es NAND Flash memóriachipje

Dátum | 2012. 02. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A SanDisk mérnökei egy új, MLC típusú NAND Flash memóriachippel rukkoltak elő, amely jelenleg kiérdemli „a világ legkisebb 128 Gb-os NAND Flash memóriachipje” címet. Az újdonságot már gyártják.

A 19 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachip 128 milliárd bitnyi információ tárolására képes, kiterjedése pedig nem több, mint 170 négyzetmilliméter. Ez a méret összességében kisebb, mint amekkora felületet egy amerikai penny lefed. Az újdonság azért bír hatalmas jelentőséggel, mert segítségével költséghatékonyan és helytakarékosan biztosítható az okostelefonok, tábla konfigurációk és a különböző szórakoztatóelektronikai készülékek adattároló alrendszere.

A parányi NAND Flash memóriachip a SanDisk kilencedik generációs MLC technológiáját és ötödik generációs X3-as technológiáját alkalmazza. Utóbbi annyit jelent, hogy az újdonság cellánként három bitnyi adat tárolására képes. Az új NAND Flash memóriachip nem csak kis méretével, hanem nagy sebességével is hódíthat majd: a termék saját kategóriájában piacvezetőnek minősül, ugyanis 18 MB/s-os írási teljesítményt kínál. A nagy sebesség a SanDisk szabadalmaztatott ABL (All Bit Line) technológiájának köszönhető A 128 Gb-es újdonság elkészítésében a SanDisk mérnökei együttműködtek a Toshiba fejlesztőcsapatával, így az eredmény a két gyártó közös érdemének tekinthető.

A vállalat tavaly év végén kezdte el a 128 Gb-es, cellánként három bitnyi információ tárolására képes memóriachipek szállítását és ezeket a memóriachipeket manapság már nagyobb volumenben is készíti. A 128 Gb-es memóriachipek sikerén felbuzdulva a mérnökök elkészítették a termék 64 Gb-es változatát is, amely kompatibilis a microSD memóriakártya-szabvánnyal. Utóbbi memóriachip esetében a gyártó szakemberei már megkezdték a termelés felfuttatását.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Vendég-Ven...
2012.02.23. 10:39
Az újraírási ciklusok számát meg fedje jótékony homály. Kisebb csíkszélesség, még kisebb endurance.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.02.23. 11:00
1000 újraírást bír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nyerek01
2012.02.23. 21:24
Hát persze, ezer újraírás. Arról is tudtok hogy ezt jóval túllépik...(??)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!