iPon Hírek

A világ legnagyobb teleszkópja

Dátum | 2012. 02. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tavaly márciusi sikertelen próbálkozás után végre üzemképes a világ legnagyobb virtuális optikai távcsöve, amely négy chilei teleszkóp összekapcsolásával jött létre. A Very Large Telescope (VLT, nagyon nagy távcső) tagjai a Parnal csillagvizsgálóban találhatók és az általuk képzett virtuális tükör átmérője 130 méter. A múlt csütörtöki sikeres összekapcsolással megtörtént a műszer tudományos ellenőrzése, így innentől megkezdődhet a valódi munka, írja beszámolójában a BBC.

A VLT négy tagja összekapcsolva sokkal részletesebb képet közvetít majd az űrről, mint az eddigi két, illetve három tagú, interferométernek nevezett konstrukciók. Az optikai interferométerek több független távcső fényét egyesítik egy olyan „virtuális” távcső létrehozása céljából, amelynek nagy felbontású kép-előállítási képessége arányos a távcsövek közötti legnagyobb távolsággal. Így kiküszöbölhető a rendkívül nagyméretű, egyetlen tükörből készült távcsövek építése, amelyek amellett hogy megfizethetetlen költségekkel járnak, csak óriási technikai nehézségek árán gyárthatók le.

Az megfigyelt objektumról beérkező fénysugarak először az egyes teleszkópok tükreiről verődnek vissza. Ezt követően a fénysugarak ahhoz az eszközhöz irányítódnak, amely kompenzálja a különböző teleszkópokból beérkezett fények időbeli eltéréseit, majd egyetlen sugárrá kombinálja a fényeket. Az így kapott kép olyan minőségű lesz, mintha egyetlen gigantikus tükörrel rendelkező távcsövön keresztül történt volna a megfigyelés.
A chilei álló VLT négy, egyenként 8,2 méter átmérőjű tükrös távcsőből áll. A teleszkópok neveit egy helyi indián nyelvből vették: Antu (Nap), Kueyen (Hold), Melipal (Dél keresztje) és Yepun (Vénusz). Összekapcsolt módban mostantól ez tekinthető a Föld legnagyobb felszínen elhelyezkedő optikai távcsövének.

A VLT-t az ESO (Európai Szervezet a Déli Félteke Csillagászati Kutatására) építette és üzemelteti. A szervezet célja, hogy a déli égbolt objektumai is észlelhetővé váljanak az európai csillagászok számára.

A VLT sikeres összekapcsolása jelentős mérföldkőnek számít csillagász berkekben, elsősorban persze az obszervatórium dolgozóinak körében: „Elképesztően jelentős lépés ez, hiszen mostantól hozzáfoghatunk az igazi tudományos munkához” ‒ mondta el Frederic Gonte, a projekt egyik vezetője. „Olyan dolgokat figyelhetünk meg mostantól, amelyekre eddig nem voltunk képesek.”


Mostantól kezdve a távcső a csillagász közösség rendelkezésére áll, és a Paranal obszervatórium dolgozói, illetve az ide ellátogató vendég kutatók is használhatják megfigyeléseikhez.

VLT három tagját, illetve négy segéd-teleszkópját már 2002 óta használják összekapcsolt módban is. A négy tagú rendszer mostantól bonyolultabb űrbéli struktúrák megfigyelését teszi lehetővé. Két összekapcsolt távcsővel remekül megfigyelhető egyetlen csillag vagy egy kettőscsillag, amikor csak az objektum átmérőjére vagy két objektum egymástól való távolságára vagyunk kíváncsiak. Négy tag esetén már három csillagból álló rendszerekről, illetve akár a protoplanetáris koronggal körülvett fiatal csillagokról is részletes információk tudhatók meg, mondta el Jean-Philippe Berger, a projektben részvevő francia csillagász.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. kiskoller
2012.02.06. 10:30
Látom már itt is megy a 4-way SLI...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. myckie2
2012.02.06. 10:58
kiskoller
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2012.02.06. 11:22
Hat azert en mast sem ertek: A negy tavcso teljesen mindegy milyen alakzatban van, ez rendben de a jelek szinkronizalasa mar egyaltalan nem ertheto. A fenysugarakat szinkronizaljak? De hogyan jutnak el a gyujtopontig? mert hat ha optikai kabel az mar halott otlet mert nincs ember aki kiszamolja hogy mekkora utat tesz meg bent a feny mert eleve ferden lovik ugye? Az optikai rendszereknel nem kulso bazist hasznalnak ha jol sejtem az idomereshez hanem relative vizsgaljak a csomagok kozotti tavolsagot mert ugye nem szukseges az az abszolult idot tudni amig eljut A-B eleg ha azt tudjuk hogy megerkezett. Meghat ha fenyrol beszelunk akkor mintavetelezessel nem megoldhato a dolog mert ugye annak 2X gyorsabban illik lezajlani igy megint nehezkes az osszehangolas...de erdekelne hogyan csinaljak.. Valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. jericho69
2012.02.06. 12:01
Vagyis a föld legnagyobb teleszkópja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. I.Jozsef83
2012.02.06. 12:05
kiskoller - 2012-02-06 10:30:12

Miután kell a negyfelbontás és Eyefinity sok monitoron, így AMD/ATI 7xxx alkalmazás van 4 way CrossFire-be 24 monitorral

[Ez a minimum]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!