iPon Hírek

A Visták 35%-a valójában még mindig XP

Dátum | 2008. 08. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Legalábbis nagy cégek és vállalkozások esetében továbbra is jól kimutatható, hogy a frissen vásárolt Windows-alapú gépek kicsivel több, mint egyharmadát gondosan megszabadítják a Vistától, és azt vagy XP-vel helyettesítik a lefokozási lehetőséggel élve, vagy pedig valamilyen saját rendszert telepítenek rájuk (pl. Windows Server 2003, 2008, netán Linux [ez utóbbiak ráadásul még többen is lehetnek]).

A nagyfokú ellenállás okait már jól ismerjük, és ezek láthatólag továbbra is aktívan elveszik a vásárlók egy jelentős körének kedvét a Vistától - amelyek közül talán a legégetőbb a visszafelé kompatibilitás hiánya, amelynek "köszönhetően" a régebbről megszokott és jól bevált programok Vista alól teljességgel hasznavehetetlenek; de sokan hivatkoznak még mindig a magas erőforrás-követelményekre is.

Bár a Microsoft már az XP június 30-ai kiiktatásától is a Vista-eladások javulását várta, az eredmények magukért beszélnek - és ez várhatóan még néhány hónapig így is lesz, amíg a cég meg nem szabadul az XP-lefokozás lehetőségétől is, hogy onnantól kezdve már valóban csak és kizárólag Vistát lehessen előtelepíteni bármilyen eladandó gépre. Persze hogy vásárlás után a felhasználó még mindig lecserélheti a rendszert kézileg, az már egy másik kérdés.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Sytyx
2008.08.20. 10:01
Én kiállnék a Vista mellett. A munkahelyemen XP-t használok, otthon pedig Vistát. Nem csak szebb a Vista, de egyszerűbb is kezelni. Nem tudom, milyen erőforrásokat írtok a Vista miatt. Nekem egy FuSi Amilo Pa1538-on akadálymentesen fut. Nem lassabb, mint az XP. Raktam rá azt is, de a Vista jobb. Kompatibilitási problémáim csak kétszer voltak. De netre csatlakozva azok is megszűntek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Fix3r
2008.08.20. 20:59
Az xp stabilitásával se lenne semmi probléma ha mindenki használna megfelelő védelmet és nem nyitna meg minden "ön a 9999999 látogató-nyert" ablakot.

Xp contra vista:

Én elég sokáig xp-t használtam (persze a megfelelő védelemmel) és soha semmi gondom nem volt vele.
Na nemrég felraktam egy vistát gondoltam meglesem mien.
A vistával se volt semmi gond, könnyed telepítés szép, letisztult kezelő felület stb egyszóval volt.

És ekkor jöttek a problémák....

Sajnos azt kellett tapasztalnom hogy sp1 ellenére a vista még mindíg drivergondokal küzd.
Kezdődött ez ott, hogy 20 random játékból 10-et rakott fel majd normálisan 5 indul el.

Ezenkívűl szembetűnő volt a kisebb fps is pedig a konfig meg volt alá.(a teteje 10-15fps különbség volt)
Aztán amikor pár programnál és hasonlót tapasztaltam úgy döntöttem várunk még egy kicsit ezzel a vistával.
Nem egy rossz oprendszer az de várni kell még amíg rendesen kiforr.
Ezeken a dolgokon kívűl "újabb" konfigokhoz tudom ajánlani főleg ha az ember 4gramot vagy többet szeretne használni.

Részemről egyenlőre maradok xp sp-3nál...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sytyx
2008.08.21. 08:39
Lehet ez a problémájuk, mármint a harácsolt Win. Azért vagyok megelégedve a Vistámmal mert jogtiszta? Nem kell 200 hack, hogy menjen rendesen? Nincs minden fölösleges programmal agyonterhelve a rendszer? Nem hiszem, hogy olyan nagy anyagi csődöt jelent bárkinek egy 21 ezer forintos op.rendszer, amit használ 5-6 évig. De a játékot megveszi 15-ért és 2 hónap múlva kuka. Lehet nem a Microsoftot kellene cseszegetni?
(Nem vagyok munkatársuk, és fanjuk sem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fix3r
2008.08.21. 09:46
(Vendég_asimov007_* @ 2008 Aug 20, 20:32) Lehet ez a problémájuk, mármint a harácsolt Win. Azért vagyok megelégedve a Vistámmal mert jogtiszta? Nem kell 200 hack, hogy menjen rendesen? Nincs minden fölösleges programmal agyonterhelve a rendszer? Nem hiszem, hogy olyan nagy anyagi cs?döt jelent bárkinek egy 21 ezer forintos op.rendszer, amit használ 5-6 évig. De a játékot megveszi 15-ért és 2 hónap múlva kuka. Lehet nem a Microsoftot kellene cseszegetni?
(Nem vagyok munkatársuk, és fanjuk sem)


Nem egyszer fordult már el?, hogy a tört oprendszer sokkal stabilabb volt mint a jogtiszta. Ezen kív?l rengeteg olyan verzió is megjelenik amely optimizálva van így a szerényeb vassal rendelkez? emberek is tudják használni.

Ezek mellett ha van 21ezer forintod akkor nem biztos hogy az az els? gondolatod hogy jogtiszta software-re kölcsd.
Hiszen annyiból ha ugyan csak kis mértékben is de hardwaret is fejleszthetsz.

Mellesleg ha valakinek van tört oprendszere akkor az azt a bizonyos játékot se veszi meg max letölti valamilyen torrent oldalról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bszoke88
2008.08.22. 01:55
Amúgy pedig 100%-os védelem nincs!!!
hát lehet, de inkább gumi + fog.gátló, mint egyik sem...

az igények változásáról
"hol volt, hol nem...a win98 idején az emberek szerették látni, hogy miért fagy az oprendszer. erre az ms megalkotta a BSOD-t. Majd, ahogy teltek-múltak az évek egyre több ember jött rá arra, hogy az új generáció már képtelen lefordítani ezen hieroglifákat és erre az ms úgy döntött, hogy lecseréli az immáron elavult BSOD-t. Látod, kisfiam, ennek köszönhető az automata újraindulás. mily csodás fejlesztés, nemde??"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dozsi
2008.08.22. 16:46
Chewbacca: Már bocs, de hülyeséget írsz. Ki kényszerít rá, hogy megvedd azt a gépet, amin vista van? Most vettem nemrég notebookot (Dell), és egy kis körülnézés után mindegyik noteszt megtaláltam freedos-os változatban kb 10.000 ft-al olcsóbban. Másrészt: aki megveszi, az azért veszi meg, mert azt akarja használni.
Lehet, hogy nehéz elképzelni, de windowsos programokból még mindig több van, mint linuxosokból, és általában jobbak is. Lehet azt mondani, hogy linuxon emulátorral futtasson a felhasználó windowst, csak az az egy probléma van, hogy egy átlagfelhasználó még feltelepíteni sem tudja a linuxot, míg a vistát gyerekjáték működésre bírni, és nagyságrendekkel jobb, mint a korábbi windows változatok. A Windows az átlagfelhasználóknak lett kitalálva, míg a Linuxokhoz még mindig nagyobb szakértelem szükségeltetik. Jah, egyébként múltkor volt hír, hogy a dell linuxokat (Ubuntut) fog telepíteni a noteszeire. (Máskérdés, hogy ha a linux ennyire elterjedt lesz, akkor nem lesznek-e meg azok a rossz tulajdonságai mint a windowsoknak...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.08.22. 22:38
dozsi: Már bocs, de hülyeséget írsz:
aki megveszi, az azért veszi meg, mert azt akarja használni - vagy azért, mert nem ért hozzá és elhiszi, hogy a vista milyen jó.

Lehet, hogy nehéz elképzelni, de windowsos programokból még mindig több van, mint linuxosokból, és általában jobbak is. - 1. rész - tudod bizonyítani?? 2.rész - próbáltál már 1-et is? állítom, h kevesebb hardware-igénye van

egy átlagfelhasználó még feltelepíteni sem tudja a linuxot - nem akarja! linuxot telepíteni semmivel sem nehezebb, mint wint, sőt.

vista - nagyságrendekkel jobb, mint a korábbi windows változatok - azért használ alapból 6x annyi erőforrást?? és rendelkezik kompatibilitási problémákkal?

A Windows az átlagfelhasználóknak lett kitalálva, míg a Linuxokhoz még mindig nagyobb szakértelem szükségeltetik. - a win azoknak lett kitalálva, akik megeszik a reklámot. linuxhoz akkor kell szakértelem, ha programozod. ha vmi baj van, akkor is max elolvasol egy fórumrészt, és gond letudva.

Máskérdés, hogy ha a linux ennyire elterjedt lesz, akkor nem lesznek-e meg azok a rossz tulajdonságai mint a windowsoknak... - elég nehéz elképzelni, mivel ég és föld a különbség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!