iPon Hírek

A vonalkód jövője és a sorban állás végzete

Dátum | 2010. 03. 29.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Nem kevesebbel kecsegtet az USA-béli Rice Egyetem (Houston, Texas) és a dél-koreai Sunchon Nemzeti Egyetem, mint a bolti sorállás teljes felszámolásával, valamint - hogy a boltosok is örülhessenek - azonnali, valós idejű leltározással, vagy pontosabban fogalmazva, tételes áru-nyomkövetéssel.

Mindezt egy nyomtatható RFID-címkével (rádiófrekvenciás azonosítás) oldanák meg. Önmagában az RFID természetesen nem újdonság, ám az már annál inkább, hogy ezt igen kis méretben, papírra vagy műanyagra is rányomtathatóan tervezik megoldani, hogy bármilyen termék csomagolására felkerülhessenek, így a pénztárnál elég lenne csak elhaladni a leolvasó előtt, és a rendszer máris összegzett minden megvásárolni kívánt tételt. Kártyás fizetés esetén ezt nyomban le is vonhatja a bankszámlánkról, és így valóban egy pillanat alatt elintézésre kerül minden - bolti oldalról is, mivel a rendszer természetesen a készlet-nyilvántartást is frissíti az eladásoknak megfelelően. Emellett a boltosok valóban pontos képet kaphatnak minden egyes árucikk aktuális elhelyezkedéséről, valamint egyéb tulajdonságaikról, így például a szavatossági idejük alakulásáról is.


Mindez tehát nagyon szépen hangzik, és a jelek szerint nem is lesz túl drága; egy címke mindössze egy pennybe kerülne, így valóban gyorsan elterjedhet az újdonság, amint végeznek a fejlesztésével, az viszont még eltart egy darabig. Egyelőre ugyanis pár probléma még megoldásra vár, nevezetesen a méret, a hatótáv, az anyag és az információ-tartalom.

Ami a méretet illeti, egyelőre még túl nagyok a címkék, legalább harmadekkorára kéne zsugorítani őket ahhoz, hogy praktikusak legyenek. Ráadásul a hatótáv még túl rövid, ezt legalább 1 méterre kellene növelni ahhoz, hogy a kasszánál már praktikus legyen, de az említett valós idejű, a teljes boltra kiterjedő megfigyelés akár 300 métert is igényelhet. Ami az anyagot illeti, egyelőre még csak műanyagra nyomtatnak, de amint már említve lett, természetesen cél a papír is. Ami pedig az információt, a címkék egyelőre csak egybitesek, most dolgoznak a 16 bites verzión, ami már valóban hasznosabb adatmennyiséget jelenthet.

A kutatók becslései szerint várhatóan öt éven belül tökéletesítik a technikát. Ennek lényege abban áll, hogy patronos nyomtatókhoz való tintát preparálnak szén-nanocsövecskékkel, máris megnyitva így az utat a vékony rétegű tranzisztorok nyomtatása előtt.

A technika talán legfőbb előnyeként a korlátlan üzemidejét nevezték meg; a címkék ugyanis passzívak, saját áramforrással nem rendelkeznek, csak a beérkező, megfelelő frekvenciájú rádióhullámok nyomán lépnek működésbe, és az energiát is ebből merítik a bennük tárolt adatok kisugárzásához.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. agyturbini...
2010.03.30. 09:27
Na ezt az elgondolast lehet erdekesnek hivni

Nem rossz de ugye MO-n nem valoszinu hogy mukodne Mert ugye egyesek inkabb takrgatni probaljak mi van naluk mintsem fizessenek erte sot kepesek valaki taskajaba belecsuztatani akar egy Telefont is hogy az elotte levo bukjon meg

DE az elkepzeles nem rossz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. G-man.xm
2010.03.30. 09:52
És ha lekaparják?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. felziusz
2010.03.30. 09:55
Én már elmélkedtem hasonlón. Nyomtatóban patroncsere és nyomtatsz egy alaplapot vagy processzort meg egyéb áramkör-"szendvicseket". Elmész egyik játékboltba(vagy rendelsz itt vmi játékot ha már a kényelem a cél) aztán feltelepíted és aindításkot dobja az ablakot hogy gyenge a géped. gyorsan elolvasod a readme-t hogy ajánlott konfiguráció AMD Phenom IV X12 5,6Ghz meg 4x64GB DDR4 quad-channel meg vmi AMD HD6970 20GB és akkor semmi pánik felmész a gyártók honlapjára, letöltöd pár fityingért a tervrajzot. Majd kinyomtatod, felakasztod száradni. Kiszáradt megkeményedett akkor az alaplapról kihúzod a csatlakozókat(foglalatok is) rászúrod a újra, aztán akkor a szintén frissen nyomtatott cuccokat meg beleilleszted(hacsak nem egybe lesz integrálva az egész) A játék meg mehet!

Hűtő sem kell már mert akkor már villanyradiátort veszel ha fázol és nem egy Intel procit oszt sorolhatnám.

Bár érdekes az elképzelés hogy kinyomtatsz egy alaplapot rákötsz egy(!) csatit amin kommunikál a perifériákkal. pontosabban egy csomóponttal ami elosztja a kábeleket. ergo egy nagysebességű kapcsolat a csomópont és az alaplap kötött a csomópont meg szétoszlik 36db USB4-re meg 6db umHDMI 10.6-ra meg stbstb... ja meg a táp.. az is menne a csomóponthoz

nem lenne rossz világ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mihaly.her...
2010.03.30. 10:47
Ha ilyen egyszerű lenne, akkor már évek óta ezeken dolgoznának.... Én nem "szenvednének" a quantum számítógépekkel...
Amúgy érdekes! Kíváncsi vagyok, hogy itthon mennyi lenne az ára, mert biztos 1000 Ft-ot is elkérnének egy cimke gyártásához.... Amilyen kapzsi cégek vannak itthon... (Persze kivételek mindig vannak!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Thalesz198...
2010.03.30. 14:38
Egy alap passzív vonalkód ára 5-50 forint között van( a mennyiségtől függően) Magyarországon.
De persze ha valamilyen extra tulajdonsággal kell rendelkeznie, akkor drágább.

A kutatás pedig tovább fog tartani, hiszen vannak még ezen kívül problémák, például az, hogy a fém tárgyak árnyékolják, vagy az, hogy ha vizes palackra raksz rfid kártyát, akkor nem fogod észlelni nagy százalékban.
Ezekre persze megoldás, ha az rfid chip egy tokkban van, de az nagyon megdrágítja a költséget, amely már nem fogja megérni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2010.03.30. 15:32
Szegény "roma származásuak" hogy fogják fenttartani magukat ha nem találják meg a vonalkódot, ami riaszt is. Jha tudom, dolgozni kéne nem lopni más pénzét, és otthon ülni egész nap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ccnaee
2010.03.30. 16:20

(ha a hadseregnek nem kell)

Szerintem első ként az ellátásilánc-menedzsment (majdnem logisztika kicsit több) alá tartozó munkaterületek alkalmazzák majd elsőként. Pl.: csomagküldő szolgálatok, raktárak....

Vagy ahol most chipeket használnak nagy számban azonosításra Pl.: bértextíliák azonosítása(prémium helyeken terjedt el eddig, leginkább a rendszerek drágasága miatt), gyártósorok, raktárak.......

Ezeken a területeken még pár ezer forintos árral is sokat spórolhatnak vagy gyorsíthatnak a rendszer működésen. Már csak abból kiindulva ,hogy nem kell vizuális kontaktus sem mint a vonalkódok esetében.

Az áramkőr nyomtatásról meg annyit tudok csak ,hogy baromi tiszta környezet kell hozzá minden téren (munkaruhás tapasztalat). Ha ezt el tudják érni egy otthoni( parlagi felhasználó által elérhető) nyomtatóval 5 év múlva akkor le a kalappal....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. 620hun
2010.03.30. 16:25
Akkor megszűnhetnének a pénztárak is, mert csak át kellene sétálni két kapu között és kész. Azt kéne kiküszöbölni, hogy egy RFID-et többször ne érzékeljen.

Ám erről a nyomtass alaplapot címűről már én is álmodoztam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!