iPon Hírek

A WD, a Seagate és a merevlemez árak

Dátum | 2012. 07. 31.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Nemrégiben napvilágot láttak a Western Digital és a Seagate második negyedéves pénzügyi eredményei, amelyek rendkívül jól alakultak. Ezzel egy időben az említett vállalatok részvényeinek árfolyama is szárnyalt, hála a cégek kreatív üzleti gyakorlatának, amelynek köszönhetően mesterségesen magasan tartva az árakat magas profitra tettek szert.

Az előzmény

A merevlemezpiacon az elmúlt évek folyamán az egyes vállalatok között komoly árverseny bontakozott ki, ami megnehezítette a piaci szereplők dolgát. A helyzetet bonyolította, hogy idővel a túltermelés okozta kellemetlenségekkel is meg kellett küzdeniük a vállalatoknak: esetenként egy-egy legyártott merevlemez akár egy évig is állt a raktárban, mielőtt kiszállították volna az adott megrendelőnek, annyira felhalmozódtak a raktárkészletek.

A probléma megoldása

A versenyhelyzet valamelyest javult, amikor a Maxtor felvásárolta a Quantumot, az újonnan létrejött vállalatot pedig bekebelezte a Seagate. A későbbiekben a Seagate a Samsung merevlemez üzletágára is rátette a kezét, így rendkívül komoly szereplővé nőtte ki magát. Ezzel egy időben a Western Digital is felvásárlásba kezdett: a cég felvásárolta a Hitachit, igaz, ez nem ment zökkenőmentesen, ugyanis a felvásárlással egy időben a Toshibával is megállapodást kellett kötnie, hogy a piaci versenyképesség ne szenvedjen csorbát. A felsorolt felvásárlások hatására a piac háromszereplőssé vált: a Seagate és a Western Digital együttesen nagyjából 90%-os részesedésre tettek szert, a fennmaradó „morzsák” pedig a Toshibáé lettek.

Jött a thaiföldi áradás

A thaiföldi áradások, amelyek tavaly októberben nehezítették meg a gyártók dolgát, alaposan felforgatták a piacot, ám ez a felfordulás főként mesterséges okok miatt jött létre. A romokban heverő gyárak, a víz alatt lévő felszerelés, valamint a kaotikus állapotok láttán mindenki azt hitte, hogy hónapokra merevlemezek nélkül marad a piac. A vállalatok és az elemzők nyilatkozatai alapján a feltételezésnek alapjai is voltak, ám a háttérben a bennfentesek és a képben lévő befektetők tudták, hogy valójában mi a helyzet a vállalatokkal.


A raktárkészletek könnyedén lehetővé tették volna a piac fél éven keresztül történő zökkenőmentes kiszolgálását, ám hatalmas pánik lett úrrá a szegmensen, így az OEM-ek, illetve egyéb partnerek azonnali merevlemez-felvásárlásba kezdtek, hogy biztosítani tudják a számukra szükséges HDD mennyiséget. A merevlemezárak nagyon rövid időn belül nagyon meredeken emelkedni kezdtek. Nem volt ritka, hogy egy-egy modell nemhogy kétszeres, de akár háromszoros áron is gazdára talált.

Az árak emelkedésének mértéke nem volt feltétlenül indokolt, itt inkább arról volt szó, hogy a gyártók szerették volna meglovagolni a hullámokat és minél több profitot bezsebelni az áradás okozta pánik jóvoltából. A pánik miatt hatalmas mennyiségben fogytak a Seagate és a Western Digital merevlemezei – sikerült rekord eladásokat elkönyvelni, így a kezdetben katasztrofálisnak tűnő áradásokból végül jól jöttek ki a vállalatok.

Az eredmény a tőzsdére is kiterjedt

A WD részvényárfolyamának alakulása. (SoftPedia)
A kreatív üzleti gyakorlat részeként a két vállalat a részvénypiacon is akcióba lépett. A részvények árfolyamának emelkedéséből szép profitra tettek szert a felek, akik saját részvényeik felvásárlásába kezdtek. A Western Digital esetében a részvények árfolyama a thaiföldi áradást megelőző 24 dolláros szintről 44 dollárra nőtt, a Seagete esetében pedig 9 dollárról 32 dollárra katapultált az árfolyam.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. markangabo...
2012.07.31. 13:12
"említett vállalatok részvényeinek árfolyama is szárnyalt, hála a cégek kreatív üzleti gyakorlatának"

Nagyon kreativ 3x-os áron eladni a felgyulemlett felesleget a raktárrol.Tobbet nyertek az arvizzel, mint vesztettek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gedezoli
2012.07.31. 13:29
Semmit sem vesztettek, mivel 100% hogy volt valamilyen biztosítás ilyen esetre, illetve biztosan az ottani kormánynak is van valamilyen katasztrófa esetére kárpótlása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. lecza
2012.07.31. 13:43
Azt hinné az ember, hogy egy ilyen hír hatására (mármint hogy kiderült a turpisság) lejjebb mennek az árak. De tegnap óta jó pár ezer forintot drágultak az iPonon a merevlemez árak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Tuzvihar
2012.07.31. 13:45
Jól van srácok, most már lejjebb vihetitek az árakat, hogy a magyarok is vehessenek HDD-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dfsz34
2012.07.31. 14:00
A megoldás, dvd égetés a fontos dolgoknak és törlés a kevésbé fontosaknak
Aztán mehetnek a búsba a hdd áraikkal együtt.
Most vettem használt 250gb satás HDD-t 5e+postáért és amire nekem kell, elég. Az ára egészen optimális volt és a minőségre eddig nincs panaszom.

Ha majd nem lesz helyem, akkor törlök vagy írok dvd-t, de csak a tényleg fontos és keveset használt dolgoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. crowly
2012.07.31. 14:46
Fasza világban élünk. De még ha legalább az az extra pénz a minimálbérért dolgozó munkásaiknak menne. Biztos, hogy a fejesek teszik zsebre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. btomi1980
2012.07.31. 14:48
Majd 5év múlva jön a cikk, hogy kartelleztek! (nem olyan rég volt a dvd/cd író-olvasó gyártókról egy hasonló cikk)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. vlevi marka...
2012.07.31. 15:09
".Tobbet nyertek az arvizzel, mint vesztettek..."

Asszem pont tegnap (vagy pár napja) volt szintén egy iponos cikk arról, hogy az árvíz előtt marhanagy felhalmozott, eladatlan készletük volt, talán 1 évre is elegendő HDD. Az árvíz hírére ezeket k****adrágán tudták eladni, mert mindenki azt várta, hogy elapad a készlet. De nem. csak közben az árvíz is elmúlt, a termelés is újraindult, és most gyártanak és árulnak k****adrágán, extranagy profittal.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. subler
2012.07.31. 15:40
A végén még kiderül, hogy az árvizet is ők rendezték meg... összeesküvés!!! Persze az csak úgy 2018 táján fog bebizonyosodni, hogy bazi nagy csalás volt az egész, akkor meg már mindegy, mert degeszre keresték magukat, és a büntetést (ha lesz egyáltalán) zsebből kifizetik, s egy jót mosolyognak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mythbuster
2012.07.31. 17:17
Szerintem nem rendezték meg, tudni illik egy merevlemezgyárban olyan steril körülmények uralkodnak, hogy a műtők trágyatárolók melette. Ha az árvíz elönti a gyárakat, azok beázznak és a kitakarításuk rengeteg időt és pénzt emészt fel, arról nem is beszélve hogy a gépek jelentős részét cserélni kell, mert egyszerűen nem kerülhet szennyeződés a cuccokra! Az hogy az árakat megemelték érthető mert a gyártás teljesen leállt, és a raktárakból is tönkrement pár tonna vinyó, így vészharang volt hogy mindet fölvásárolják és merevlemezhiány lesz. Amivel nem értek egyet hogy az árakat 3x -ra emelték és hogy mai napig nem hajlandóak visszahozni mikor már teljes erővel megy a gyártás. Talán a károk rendbehozására szánt pénzt akarják visszakapni, ami érthető lenne de feltételezem volt biztosítás rá, és már eltelt egy év az eset óta, így nyugodtan visszavehetnék már az árakat mert b@xottúl kezd kerregni az egyik 1 terrás vinyóm és marhára nincs garanciába, csak a szentlélek tartsa!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.07.31. 17:19
De mi abból egy garast nem fogunk látni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. I.Jozsef83
2012.07.31. 17:37
Na , látjátok ... ha a társadalom úgymond összefogna , hogy NEM veszünk ilyen árakon HDD-ket akár fél évig vagy ameddig kell, hogy szemét módon magasan tartott áraikat nézegessék csak a raktárban - legyen már vége - deeeeeee itt jön az , hogy már megint jön a megszokott duma - pedig sajna ez jön : zsírosbödönék akkor is megveszik , mert a pénz nem számít , nem számítana az sem ha egy 1000GB-os HDD 100K -ba kerülne , mert megtehetik , mert különbejáratú könyvelő tartja számon a családi kasszát. Szóval sehogysem jó nekünk - tessék erősödött forint már jóideje 260Fz alatt az euró és olvasom alább , hogy emelkedtek az árak
Erre csak azt lehet lépni , hogy nem volna szabad vásárolni , növekedjen csak árukészlet. Pedig pont ma jött meg egy jó kis mouse nekem 5,2K Ft
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. I.Jozsef83
2012.07.31. 18:34
Bocsi , de most nézem ( néha csak futtában tudok írni ) és a korrekció:

már jó ideje 280Ft alatt az euró
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Flegeton
2012.08.01. 09:04
I.Jozsef83.: az kb 2 hete. Napi szinten követem...

Ezt már akkor is beszéltük, hogy nem az árvíz miatt mentek fel az árak. Az akkori nagyokosok az ellen-bagázsból, remélem ezt is olvassák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Intelboys
2012.08.01. 10:25
Srácok 1 megoldás van, SENKI NE VEGYEN HDD-t és majd akkor megtudják !!!!
Mert ha ezt be is tartanánk, lejebb mennének az árak mert nem lenne más választásuk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2012.08.01. 15:08
Intelboys, én veled vagyok. 2 éve nem vettem winyót
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Intelboys
2012.08.01. 20:13
Szerzetes én mondjuk 4 éve nem vettem vinyót, de azóta is elég a 320 gb amióta megvettem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2012.08.02. 08:15
Mondjuk a mi árainkra még azért ott van az illeték is ami 5-10k HUffal még mindig megtudja dobni egy vinyó árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sassaa
2012.08.06. 14:03
A cégek csak meglovagolták a természeti katasztrófát. Volt egy halom vinyójuk (ami más raktárakban volt, a gyártó helyen nem halmoznak fel sok vinyót...), amit a megfelelő hírrel extra haszonnal eladtak. Én is így tettem volna, s ha belegondoltok, ha 3 pékség lenne magyarországon, s rosz lenne a búza termés, akkor nem 20 Ft-tal nőne a kenyér ára, hanem lehet a duplája is.
És így könyebb volt árat emelniük is, mivel már annak örülünk, hogy 1 év alatt már 40000-re csökkent, s nem azon szívjuk a fogunkat, hogy 5000 Ft-ot nőtt.

dfsz34 #6:
én a katasztrófa előtt vettem volna 2db 3TB-os vinyót (egyik nap még 35, másnap már 50s meg sem állt 70-ig), mostanáig kitartottam, de kicsit túlzás, hogy van egy NAS-om, amit 1 éve nem használok
S hely szűkében is vagyok, nem biztos, hogy mindenkinek van felesleges adata, illetve mennyi idő kiírni a dvd-re, hány db dvd és ha változik valami, akkor újra mentés?
Illetve a cégeknél a napi mentést, ami 1TB-os vinyóra megy, nem lehet kivitelezni dvd-vel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zord01
2012.08.29. 17:37
"mesterségesen magasan tartva az árakat magas profitra tettek szert."

Magyarán szólva kartellezés van. Mi felhasználók meg szívunk. Igaz én azóta nem vettem HDD-t, és míg a gigánkénit ára el nem éri a 10 forintot (a mostani 16 helyett) nem is fogok. Szeva WD... Szeva SG... majd beszélünk, ha nem néztek hülyének. Úgyis van még 5 HDD-m, azzal kihúzom pár évig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!