iPon Hírek

A webOS tovább él, méghozzá nyílt forráskóddal

Dátum | 2011. 12. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A HP már egy ideje próbál vevőt találni a webOS-re, a cég mobil operációs rendszerére. A korábbi értesülések szerint a lehetséges vásárlók között mind az Amazon, mind pedig az Intel megtalálható volt, ám a legfrissebb hírek szerint nem vezettek eredményre a tárgyalások, így eladás helyett más lépésre szánta el magát a vállalat.

A webOS mobil operációs rendszer mostantól a nyílt forráskódú szoftverek piacára kerül, de ezzel egy időben a HP szoftvermérnökei továbbra is fejlesztik, illetve továbbra is nyújtanak majd támogatást hozzá. A HP hivatalos sajtóközleményében a fejlesztők és a vásárlók figyelmét próbálja felhívni az új lehetőségekre, amelyek a webOS nyílt forráskódúvá tételével nyíltak.

Ezentúl a fejlesztők, a vállalat partnerei, a vállalat szoftvermérnökei és egyéb hardvergyártók is módosíthatják a mobil operációs rendszert: bővíthetik, javíthatják, új funkciókkal láthatják el és új verziókat tehetnek elérhetővé belőle. A projekt célja, hogy a nyílt fejlesztésben rejlő lehetőségekkel felgyorsuljon a webOS platform fejlesztése és terjedése. A fejlesztés úgy zajlik majd, hogy a HP annak részese marad és be is fektet a szoftverbe. Az együttműködés kiterjed az ENYO-ra, a webOS alkalmazás keretrendszerére is, sőt, a későbbiekben a mobil operációs rendszer többi komponense is elérhetővé válik majd.

Ugyan látszólag sikertelenek voltak a webOS eladásával kapcsolatos tárgyalások, ám a HP a jelek szerint mégsem tett le a mobil operációs rendszerről. A fentiekkel a HP valószínűleg azt szeretné elérni, hogy a piacon található hardvergyártók onnan folytassák a webOS fejlesztését, ahol a HP abbahagyta. Nem szabad ugyanakkor azt sem elfelejteni, hogy az okostelefonok és a táblák piaca már elégé telített, hiszen az iOS, az Android és a Windows Phone 7 mobil operációs rendszerek már lefedték a maguk kis piaci szegmensét, így nem tűnik úgy, hogy ezen a telített, élesen versengő piacon lenne a webOS számára hely.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Simba
2011.12.12. 11:03
Hát majd eldől van e helye. Én minden esetre nem temetném még. Főleg hogy az Android elég nagy célpont mostanában perelgetés szempontjából. A kis gyártóknak meg ez elég nagy teher.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!