iPon Hírek

A Wildstar fejlesztője az előfizetéses vs F2P MMO kérdésről

Dátum | 2013. 09. 24.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

Jeremy Gaffney a Wildstart fejlesztő Carbine Studios tagja szerint az MMO piacon nem minden az, aminek látszik. "Vannak ingyenes játékok, amelyek nagyon sikeresnek tűnnek ezzel a modellel, de vagy hoznak profitot, vagy nem. És vannak előfizetéses játékok, amelyek nem látszanak sikeresnek, de lehet, hogy több profitot hoznak." "A különböző üzleti modellt alkalmazó különböző játékok nagyon különböző módon működnek. Nézzük a City of Heroest például [melynek Gaffney volt a producere], a Guild Warsszal összehasonlítva úgy látszik, mintha kisebb lenne. És kisebb is, kevesebben játszanak City of Heroesszal, nem ismerem a pontos számokat, de kb. 200 000 volt a legmagasabb játékosszám. Ez 200 000 előfizetőt jelent, akik havonta 15 dollárt fizetnek. Ha utánaszámolunk, az kb. annyi pénz, mint 6 millió dobozos játék eladása, ha elég ideig kitart." Gaffney több indokot is felhozott arra, hogy a Wildstar esetében miért döntöttek az előfizetéses modell mellett. "Játékosként nem tudhatjuk előre, hogy beszippant-e a darab, és hajlandóak leszünk-e 1000 dollárt kiperkálni egy hónap alatt - vannak emberek, akik megteszik (F2P játékok esetében - a szerk.). A kiadók számára ez szinte akrobatamutatvány, sok játék jut el arra a pontra, hogy a játékosok 1-2 százaléka fizet havonta 100 dollárt, vagy többet, és tulajdonképp ők tartják el az ingyen játszókat, akik a játékosok 70-80 százalékát is kitehetik." "Egy kiadónak ez zavaró lehet, hiszen nem tudhatja, meddig fog tartani a dolog, meddig tud vele keresni. A játékosok számára is zavaró lehet, mert ha ingyen játszanak, akkor teljesen más élményben lesz részük - ha meg nem így van, akkor minek fizessenek?" Az ingyenes modell helyett a Carbine az EVE Online-éhoz hasonlót választott, melynek neve CREDD. A játékosok CREDD tárgyakat valós pénzért vásárolhatnak a fejlesztőktől, és ezeket más játékosokkal elcserélhetik a játékbeli pénzre (goldra). Ezek a játékosok aztán játékidőre válthatják CREDD-jeiket, és ha elég goldot szereztek, akár végtelen ideig is játszhatnak ingyen. "Sok játéknak hasonló a rendszere. Az EVE-é talán a legnépszerűbb és a legismertebb ezek közül. Alapvetően arról van szó, hogy a játékosok egy része az idejét, más része a pénzét használja előfizetésre, és ezzel mindenki nyer, és a goldfarmerek kiakadnak, mert ez az egész egy legális módja a pénzszerzésnek, és keresztbe tesz az ő üzletüknek." "Imádjuk kiakasztani a goldfarmereket".
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Zelbacsi
2013.09.24. 15:48
"Imádjuk kiakasztani a goldfarmereket". Ezen sírtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szacsee24
2013.09.24. 16:34
Az a baj hogy az EVE online-os CREED megoldásnak is korlátai vannak.Nem ugyan az mintha havonta előfizetnél. Tudom mert 2 évig játszottam EVE online-t, abból 4 hónap CREDD volt és le voltam korlátozva bizonyos elemekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Devio
2013.09.24. 17:38
Nah ez egy nagyon jó hír!! Erre vártam meg szerintem nagyon sokan még rajtam kívül.
Így nem kell attól félnem, hogy aki fizet azé a játék. Mindenki egyforma és azonos. Ez így a korrekt. Nagyon jól megfogalmazzák az értelmét a F2P-nek. Remélem a sok F2P emberke magába száll kicsit, hogy nem úgy van az ahogy Ők gondolják.

Szacsee24: Én nem tudom Te melyik EVE-el játszottál, de nekem 4 karim volt Plex-ből és egy fikarcnyi hátrányom sem volt. Csináltam a karit. küldtem neki azonnal a Plex-t és bumm a 2 perces karim már tanulta a skill-et. Semmi hátránya nincsen a Plex-es karinak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. McDuglas
2013.09.24. 17:49
szacsee24
EVE-ben nincs Creed. Vagy fizeted, vagy Plexeled (ingame itemből) az accod. Ha le van korlátozva, az az ingyenes trial, ami vagy 14 vagy 21 napos, viszont ha befizeted/beplexeled, normális acc. lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. taktari
2013.09.24. 21:19
Szaccsee24 sztem arrol beszelt hogy rohadt unalmas plex-re farmolni 5-600M-et mig az az ISK mashol is jol jonne. Mondjuk egy freigher-re. Ami egy melosnak aki napi szinten (mar ha tud napi szinten logolni) 2-4 ora jatekkal high sec.be keves. 2 honapig birtam eve-ben ezt a plex farmolosdit azt hagytam az egeszet a francba. Ezek a jatekok iskolasoknak vannak kitalalva vagy unatkozo irodai munkasoknak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Devio
2013.09.25. 02:57
Taktari: A plex egy választható opció! Ez senkinek nem kötelező. Egy iskolás többet tud játszani, de lehet, hogy apuci-anyuci nem pénzeli. ( vannak még ilyenek ) Így neki ott a plex és élvezni tudja a játékot. A munkás ember meg keres annyit, hogy azt a 13€-t beledobja a játékba. Így senki sem jár rosszul. Mindenki megkapja amiért fizet.

Abba most ne menjünk már bele, hogy idehaza nem lehet jól keresni és miegymás. Tudom. Tisztában vagyok vele, de ha egy átlag normális módot nézünk akkor ez a játék díj semmiség.

Ez a Creed is ilyen lesz. Iskolás tolja/farmol ezerrel. A jómunkás ember pedig fizet tizenx €-t és lecsüccsen élvezni a játékot arra a 3-4 órácskára. Mint mondtam ez egy totálisan korrekt megoldás. Ez még jobb is mint a World of Warcraft, mert itt nem kell megkerülni a rendszert. Legálisan lehet ingame pénzből játékidőt venni. A WoW-ban sajnos ezt megkerülik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2013.09.25. 11:40
A Havi előfizu helyett lehetne alkalmazni a percdíjas módszert is. Kifizet az illető egy havidíjat amiért kap 60 óra játékot.. (kb 2 óra naponta), és ha nem nyomja egész nap akkor nincs kidobott pénz. Ha meg többet játszik akkor fizethet. (példaösszeg volt felmérés nélkül stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Szefm...
2013.09.25. 11:44
Ja, MH-nak meg Bossfight 2%-on jár le az előfizuja, aztán wipe ...

Erre mondhatnád azt, hogy dehát lenne x óra ideje kijelentkezni időtúllépés esetén, de hidd el nekem, sokan azt az időt is simán belekalkulálják a játékidejükbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Devio
2013.09.25. 16:26
Én nem értem ezt a zsugori felfogást! ( engem sem vet fel a pénz ne legyen félreértés )

Szefmester: Percekért fizetni? Ne nevettess kérlek! Panelban fizeted a 25K Ft-os fűtésszámlát. A baj ezzel az, hogy nyáron történik. Vagy felszállok a helyi járatos buszra. Kifizetem a 360 Ft-os jegyet és megyek 3 megállót. Akkor mondjam Én is, hogy de én csak 3 megállót mentem mért fizessek ilyen sokat? Szerintem ez egy elég ostoba dolog. Legalább is Én így látom ezt a perces fizetést. Meg azért mert Te éppen nem játszol. Attól még a szerverek mennek. Eszi az áramot stb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim Devio
2013.09.25. 16:50
"Meg azért mert Te éppen nem játszol. Attól még a szerverek mennek. Eszi az áramot stb..."

Ez teljesen jogos. Meg általában akinek több az ideje, annak azért több, mert nincs melója ami vinné az időt, és hozná a pénzt, szóval valahogy ellentétbe ütközik a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!