iPon Hírek

A Win7 is lefokozható XP-vé

Dátum | 2009. 04. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Bár a Win7 lényegében minden szempontból ígéretesnek tűnik az eddigi eredmények alapján, az MS ezúttal láthatólag abszolút biztosra akar menni minden téren, felkészülve arra az eshetőségre is, ha egyeseknek netalán mégse tetsze annyira az új rendszer.


Mivel pedig az XP-vel úgy nagyjábol mindenki meg van elégedve mind a mai napig, ezért a fentiek jegyében gondoskodnak róla, hogy ha valaki Win7-ről mégis inkább XP-hez térne vissza, akkor ezt minden probléma nélkül, közvetlenül meg is tehesse - vagyis úgy, hogy Vistával se kelljen vacakolnia a kettő között.

Ezt a lehetőséget az MS hivatalosan is bejelentette egyik szóvivője útján; azzal a ténnyel együtt, hogy az XP akár 2010 június 10-ig is elérhető maradhat, ez is arra utal, hogy az MS ezúttal láthatólag mindent meg kíván tenni annak érdekében, hogy a Win7-el már minden rendben menjen - és ha mégse, akkor is legyen egy gyors és könnyű "menekülési útvonal".

Így tehát már csak az a kérdés marad nyitva, hogy mi lesz a netbookokkal, amelyeken az XP mindeddig remekül teljesített ugyan, viszont amiken a Win7 is gond nélkül el rud futni? Talán felkínálják majd ott is a Win7-re való előlépés lehetőségét, vagy egyenesen az lesz az új szabány, és az XP az opció? Ez majd kiderül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. Magrathea
2009.04.07. 14:46
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Movolif
2009.04.07. 15:02
én DOS-ra szeretnééém, lécci lécci lécci...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Dawe0218
2009.04.07. 15:36
3.1 4 EVA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. pycur
2009.04.07. 16:51
A Vista mély benyomást tett a népre és mivel az újabb verzió is kb úgy néz ki ezért nem hiszünk már benne. Még a win7-et nekem se volt alkalmam látni közelről, de én se bízok benne...miért kell a jót elrontani, kötelezővé tenni a xart és terjeszteni a bugyutimizmust? Nem kellene mindenki orra elé számítógépet tenni és akkor megmaradhatna az elegancia.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. tomyhardve...
2009.04.07. 17:54
pycur: hát ez az, miért terjeszted a "bugyutizmust" és a ?! Nem kellene mindenkit internet és/vagy számítógép közelébe engedni, és legalább ezen a fronton nem lenne annyi "bugyutizmus".

Amúgy ez a Paintes átfirkálás, ez jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. pluto
2009.04.07. 18:08
Én a 7-et, és a Vistát is kipróbáltam( Vistát 2x is), és hát nekem negatív élményeim vannak vele. De ha vkinek bejön, akkor vegye meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. raiden
2009.04.07. 18:15
A paintes kép a legjobb =)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Phantomstr...
2009.04.07. 18:18
Az XP szolgltatásai már nem fognak bővülni, így előbb utóbb valamire mindenképp váltani kell. Mivel a Vista megbukott (számomra megalapozatlannak tűnő okokból), egyertelműen a 7 lesz az egyetlen lehetőség, a Vista pedig lassan eltűnik, ahogy a 2000 is tette.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. bigmac
2009.04.07. 18:20
gigabyte tuning érdemes megnézni
http://www.hoc.hu/index.php?p=13&xref=25584
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Sediqwe
2009.04.07. 18:20
Nos mint "öregróka" a w2k től minden oprendszert a bétától kezdve telepítek, törlök (csak erre van mindig 1 partició
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pluto
2009.04.07. 20:03
Érdekelne mi lett moderálval Zsoooooti a hsz-edben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. tomyhardve...
2009.04.07. 20:22
Sediqwe: ezerszer le lett már írva, miért nem lesz XP-re DX10(.1). A neten keringő wrappert pedig mindenki felejtse el, mert egyrészt plusz egy hibaforrást jelent, másrészt pedig abszolút nem adja vissza a DirectX 10 képességeit, csak azt, amit le tud fordítani OpenGL-re.

Milyen újdonság kell az XP-hez képest? Hallottál már a Vista új biztonsági szolgáltatásairól, a fejlesztett memória-kezeléséről, amiket az XP hírből sem ismer? S amik benne lesznek a Windows 7-ben is?! Aham, abszolút semmi új nincs se a Vistában, se a Win7-ben, nem tudnak az XP-hez képest újat mutatni: a tálca alul van, a Lomtár ikon alapból az Asztalon, stb-stb. A DireczX 11 meg mióta only Win7?! :rolleyes:

Örülök, hogy végre egy olyan ember, aki már a 3.1-es Windowstól vagy jelen a szakmában (ergo 'rókább' nálam is), ez azt jelenti, hogy szakember vagy - de akkor pont hogy Neked kellene jól ismerned az új Windows lelkivilágát, nem? Egy kis felsorolás (némely megtalálható az XP-ben is, de a Vistában továbbfejlesztették): ASLR, DEP, MIC PatchGuard, WDDM, Session 0 izolálása, Service Hardening, BitLocker, File és registry virtualizáció (aka homokoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Sediqwe
2009.04.07. 21:04
TomyH: Én erre azt mondom, ezek miatt nem kellene nekem új oprendszert vennem! Jelzem ezt úgy hogy van eredeti vistám, (h p) amit minő véletlen, nem lehet vissza downgradelni, mert OEM, tehát nem 100.000 ért hanem csak 30.000 ért vettem, igaz nagy szó mert VETTEM, de ez a MS-t nem érdekli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. davidka555...
2009.04.07. 21:23
Vista is nagyon jó szvsz, nekem semmi gondom vele pedig a megjelenés óta használom de a Win7 még jobb lesz. Már a beta is elég jó.
Mióta Vistám van azóta csak az alap tűzfalat használom és még nem volt vírusom. Mondjuk ehhez az is hozzájárul, hogy okosan netezek és nem nyitok meg ismeretlen fájlokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. tomyhardve...
2009.04.07. 21:34
davidka5555: meg az, hogy az agyonhypeolt XP-vel ellentétben a Vistában alapesetben egyik program sem tud az admin engedélye nélkül a rendszer partícióra és a registrybe írni, vagy azokból törölni.

Sediqwe: erre jobb, ha nem mondok semmit, a hozzászólásod önmagáért beszél. Jobban teszem, ha visszaszívom az előző "szakértő" szót. Nem azért, mert nem isteníted a Vistát, hanem mert
1) el sem olvastad, amit linkeltem, és továbbra is csak a saját elméleteidet szajkózod
2) ilyen marhaságot mondani ezekre, hogy felesleges sallangok,
3) a Dx10->XP elméletedhez pedig ismételten gratulálok

Na, itt van az alant lévő linkekről (és egy egy régebbiből) pár felesleges sallang, aminek én (mint mezei user) lazán bedőltem, pedig csak az MS marketing kampányának a részét képezik, semmi több:

ASLR - Address Space Layout Randomization:
Az Address Space Layout Randomization talán az egyik legnagyszerűbb biztonsági újítás a Vista-ban, mégis méltatlanul kevés szó esik róla. A technológia lényegében egy memóriavédelmi megoldás, mely azáltal, hogy véletlenszerűen összekeveri a memóriacímeket, nagyban megnehezíti a káros programok működését. Az eljárás lényege, hogy a Windows egy-egy rendszerkomponenst minden alkalommal véletlenszerűen meghatározott memóriacímekre tölt be. Ha egy vírus megpróbál káros kódot injektálni a memóriába először megpróbál meghívni egy rendszerfüggvényt, majd vár ennek a függvénynek a visszatérési értékére. Mivel az ASLR véletlenszerűen mozgatja a függvényeket a memóriában (egészen pontosan 256 különböző helyre töltheti be őket minden egyes alkalommal), a vírusnak 1/256-od esélye van hogy éppen eltalálja azt a memóriacímet, ahol a kiszemelt DLL tartózkodni fog.

Az ASLR viszonylag későn, a Beta 2 verzióban került be először a rendszerbe, de annyira hatékony védelemnek bizonyult, hogy végül szerves részévé vált a Windows memóriakezelésnek, így nem lehet kikapcsolni sem, de engedélyezni sem kell - a háttérben észrevétlenül teszi a dolgát.

Session 0 izoláció:
A Windows XP és Windows Server 2003 rendszerekben minden operációs rendszer-komponens a bejelentkezett felhasználóéval megegyező munkafázisban, a "session 0"-ban futott. Ez biztonsági problémákat vethet fel, mert a magas jogosultságú "Local System" felhasználói fiókkal futó Windows szolgáltatások kedvelt célpontjai voltak az ártalmas programoknak, hiszen egy interaktív művelettel akár ők maguk is emelt jogosultsági szintre juthattak. A Windows Vista-ban a nulladik munkafázis izolálva lett, így a bejelentkező felhasználó már a következő, 1-es fázisba lép be, ezzel együtt pedig a session 0 elvesztette interaktivitását, vagyis a szolgáltatások nem jeleníthetnek meg többé üzeneteket vagy párbeszédablakokat. Ezzel az elszigeteléssel megakadályozható, hogy a felhasználó szintjéről bármilyen kód átnyúlhasson arra a munkafázisra, ahol a rendszerszolgáltatások dolgoznak. Ha a Windows feladatkezelőben engedélyezzük a munkafázisok megjelenítését, láthatjuk, hogy a szolgáltatások és a felhasználói programok egymástól elszigetelt szinteken futnak.

Ez a védelmi eljárás nyilvánvalóan kompatibilitási problémákat is felvet, hiszen a régebbi szolgáltatások (például eszközmeghajtók telepítésekor) megpróbálhatnak egy-egy üzenetet vagy ablakot megjeleníteni. Ezzel viszonylag ritkán találkozhatunk, de ha mégis előfordul a szolgáltatás telepítése ekkor hibával leállna. A Windows Vista erre is kínál megoldást: abban az esetben, ha interaktív szolgáltatással lenne dolgunk, az ablak megjelenítésének idejére a rendszer automatikusan átkapcsol a nulladik munkafázisra (ekkor eltűnik a szokásos Windows asztal), majd amint a program befejezte a működést visszatérünk a saját felhasználói szintünkre.

File- és registry-virtualizáció:
Régebben sok problémát okozott egy-egy alkalmazásnál, hogy - tervezési hibából vagy egyéb okokból kifolyólag - csak teljes rendszergazdai jogosultsággal voltak képesek megfelelően futni. Ez a Windows Vista-ban gondot jelenthet, mivel mint minden más alkalmazás, ezek a programok is csökkentett hatókörrel kell hogy beérjék. A megoldás megint csak a virtuális homokozó. Az olyan programok esetén, melyek a rendszerleíró-adatbázis vagy a fájlrendszer védett helyeire szeretnének írni, az UAC virtualizálja nekik a helyet, vagyis egy könyvtár vagy registry-ág pontos másával "elhiteti" az alkalmazásokkal, hogy tulajdonképpen a megfelelő helyre írnak, holott természetesen csak a felhasználó profilkönyvtárában létrehozott mappa- és registry-másolatokban tevékenykednek. Ezzel a módszerrel megakadályozhatjuk, hogy a régi alkalmazások teleszemeteljék a rendszermappákat és a registry-adatbázist, valamint elejét vehetjük egy véletlen (vagy rosszindulat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Sediqwe
2009.04.07. 22:12
TomyH:
Nos én azt tudom hogy az alfa, és a béta vista is telistele van XP szoftverrel.
Az a nyilatkozat hogy "nincs XP szoftver ami ne menne vistán, ha van, fizetünk érte" (ms propaganda) is gondolom abból adódik hogy ez a 6.0 bizony 100% ban új!
A lófüttyöt, ez ugyanazon a kódkészleten alapul amin xp is. Az lehet hogy ezek akkora ujjítások ami miatt megveszi az ember (egy mezei usernek elkezded mondani hogy ASLR , FPO, WDDM...100% ban elhiszi neked hogy ez mind kell bele, sajnos.
Azt viszont ne mond nekem hogy az xp NEM lenne képes ugyanezen dolgokra.
Olvastam a dx10 "gondját" ami ugya a wddm ből adódik, ami valahogy mégis futat dx9 es kódkészletet, sőt lehet emulálni(ugyanazt elvégeztetni máshogy) szal rizsa.. de érdekes olvasmány, mert érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Lancelot23
2009.04.07. 22:55
SediqweJ
Szerintem azért nem egész van úgy ahogy mondod. Mert egy a XP csak 32bit-es változata rendesen használható a 64bit változata sajna nagyon sok probléma van és ez azért nem elhanyagolható. Vista gyorsabb mint az XP még a 32bit-en is pedig elég sok minden olyan dolog van benne ami teljesen felesleges be de ezt ki lehet iktatni. És gyorsabb a telepítése illetve jobb a dizájnja. Seven meg még gyorsabb mint a Vista mert kevesebb erőforrást kér. Én minden fajta rendszert használtam és mondjuk XP volt nagyon sokáig. De már felette is lejárt az idő. Vistát nagyon sokan nem tudják használni mert nem tudják melyiket kell felrakni a gépre és ezért nem nyerte az emberek tetszését pedig egy jó kis OP rendszer.
De Linus is jó ha valaki nagyon belemélyed a használatába.
Mindenkinek meg van a kedvencse valakinek a 2000 vagy 98 vagy éppen a ubuntul mindenki eldöntheti melyik ami neki szimpatikus. így ezen nem érdemes vitatkozni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. tomyhardve...
2009.04.07. 23:49
Sediqwe: látom, abszolút fogalmad sincs, amiről írtam: ", másrészt pedig abszolút nem adja vissza a DirectX 10 képességeit, csak azt, amit le tud fordítani OpenGL-re." Hogy tudnál valamit úgy megvalósítani egy rendszeren, amit abszolút nem támogat? Persze, elméletben bármit le lehet emulálni, ez már csak így megy. :rolleyes:

"Nos én azt tudom hogy az alfa, és a béta vista is telistele van XP szoftverrel."
A driver és a szoftver nem ugyanaz! Másrészről meg nem értelek. Ugyanis a Vista kernelje a Server 2003 SP1-en alapul, a Windows Server 2003 pedig erősen újraírt rendszer (természetesen meg kellett őrizni az előző verziókkal a kompatibilitást ott, ahol muszáj volt). Tehát: XP kernel != 2003 kernel Ebből következően Vista kernel != XP kernel Előbbiben olyan módosítások vannak, amik az utóbbiban nincsenek; de ha ezeket mégis eszközölnék, az felborítaná az XP rendjét. Értve? Az, hogy az XP-s szoftverek igen nagy része futtatható Vistán, az természetes, illetve a kernel hagy kiskapukat a régebbi progik számára (lásd Session 0 izolálás), hogy ne boruljanak össze. Viszont ettől még nem tehetnek meg bármit.

"A Windows Server 2003 az első Windows operációs rendszer, amely a "Megbízható Számítástechnika" korának szüleménye, és a társaság a tavalyi év elején bejelentett nagyszabású kezdeményezésnek megfelelően fejlesztette ki. Az új, szerverekbe szánt operációs rendszer kiadását a szoftveróriás többször elhalasztotta, hogy a megoldás még biztonságosabb lehessen, és számos szakértő úgy véli, a Server 2003 lehet az a megoldás, amelyből kiderülhet, milyen eredménnyel járt a Microsoft erőfeszítése a szoftverek biztonságának növelésére."
Bár gondolom láttad a forrást, és onnan tudod, hogy ugyanaz a kettő. :rolleyes:

Érted egyáltalán ezt a mondatot:
"A driver-architektúra teljesen megváltozott, a korábbiaktól teljesen eltérő módon kellett illesztőprogramokat írni a rendszerhez" - hogy akarsz akkor WDDM-et az XP-be, írjanak újra minden XP-s drivert? LOL! Ráadásul ugye a Vistában a képalkotást nem a proci, hanem a VGA végzi a Direct3D által, amit ugye nem kell magyaráznom, mennyi előnnyel jár.

"A lófüttyöt, ez ugyanazon a kódkészleten alapul amin xp is."
Aham. Láttad a forráskódot, vagy visszafejtetted az adott fájlt, és összehasonlítottad az XP-ben találhatóval? Amúgy megsúgom, hogy amit továbbfejlesztettek, az nyilván valami létezőn alapul, azt bővíti ki vagy valamekkora részben átírja - na de ami újdonság, az nem. Értő olvasás. :rolleyes:

Mondom: az XP kernelje egészen biztos NEM lenne képes ezen dolgok egy jó részének támogatására.

"A Vista számos olyan biztonságot növelő újdonsággal rendelkezik, amelyek nem léteztek a korábbiakban. Gondoljunk csak a kernelt érintő változásokra, az Address Space Layout Randomization bevezetésére, a hitelesítési újdonságokra, Network Access Protection-ra, BitLocker-re, IPSec és Windows Firewall újdonságokra, és még hosszan folytathatnánk a sort."

"Itt azonban érdemes megjegyezni, hogy a rosszemlékű Windows Millennium főként azoknak az elmarasztaló írásoknak és kritikáknak köszönheti rossz hírét, mely olyanok kezéből került ki, akik soha nem is találkoztak magával a rendszerrel - ez pedig igaz a Vistára is. A kritikusok többsége szinte egyáltalán nem ismeri a rendszert, ennek tipikus jele például, amikor ötpercenként felugró biztonsági figyelmeztetésekről olvasunk."

"Érdekes megfigyelni, az idő mennyire elhomályosítja egyesek emlékezetét. A Windows XP első két évében olyan súlyos problémákkal szembesült, hogy a káoszt látva sokan még a Microsoft jövőjét is megkérdőjelezték. Óriásinak tűnő hardverkövetelmények, szoftver- és hardver-inkompatibilitás, biztonsági rések tömkelege, a régi-szép, Windows 98-as idők felidézése. Ismerős, ugye? Mára azonban az XP kvázi etalonnak számít, "tökéletes", szerethető operációs rendszer lett, melynek megmentésére még aláírásgyűjtést is szerveztek a fanatikus rajongók."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. petyus76
2009.04.08. 00:17
Azért a Windows Millenniumot kéretik ne mosdasd, mert annál trágyább modern operációs rendszerrel még nem találkoztam. Mondom ezt elég sokféle gépre telepítés után.
Továbbá lehet, hogy én voltam a kiváltságos, vagy nem futtattam olyan programot, de nekem kezdetektől sem volt semmi bajom az XP-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. tomyhardve...
2009.04.08. 00:25
petyus76: én is már 2001-2002 környékén (pontosan nem tudom már) használtam XP-t, mert még SP1/SP2 nélkül is ezerszer stabilabb volt a Win '98-nál. Vele a gép már csak heti 1x kékhalálozott, míg 98 esetén azért napi 1x becsúszott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Sediqwe
2009.04.08. 08:28
Na engem meggyőztél
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tomyhardve...
2009.04.08. 08:54
A Crossover az egy marhaság. A legjobb tudomásom szerint (külföldi netes fórumok alapján) semmi másból nem fog állni, mint egy nagyon nagy wrapper. Sz'al még egy hibaforrás, inkompatibilitási problémák tömkelege, stb. Én mindig azt vallottam, hogy aki Linux-fan, tegyen fel mellé egy Windowst is kizárólag játék céljából, és kész, a probléma megoldva. Sőt, utóbbi rendszert nem kötelező másra is használni. Feltesz egy tűzfalat rá, beállítja a legerősebb védelmet (vagy tiltja a netelérést), kivételként felveszi benne a játék .exe fájlját, és mehet is a móka natív erőforrás eléréssel (míg a Crossover alatti futtatáskor eme rendszer is elveszi a prociidőt, memóriát, stb-stb). Aztán ha vége, restart, Linux indít, és mehet a munka/film/zene/minden más. Tudom, az örökös restart sok időt elvesz, de rend a lelke mindennek.

Az általad felvázolt mókuskarika az első fizetős operációs rendszer megszületésekor létrejött, tehát nem újkeletű a probléma. Ebből kifolyólag nem a Vista, és az utána következő Windows verziók hibája.

"..., szal a biztonság felelsleges lassan ha MS-t használunk"
Ezzel totál nem értek egyet, mivel a Vista igen magas fokra emelte a biztonságot... de ezen funkcióinak egy részét már leírtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sediqwe
2009.04.08. 09:10
Szerintem a biztonság nem ott kezdődik hogy megkérdezem az emberkét hogy "akarod e telepíteni ezt a programot" , hanem ott hogy "nem engedem telepíteni a programot mert vírusos" vagy telepítettem a programot, de a vírus nem tud elindulni, csak a program, mert javítottam azt a hibát amit ez a dög kiakart használni.
A User NEM LEHET biztonsági tényező!!!!
egy 22 éves lány, de egy 13 éves játszó kölyök, egy 33 éves rohanó üzletembert NEM lehet bevenni biztonsági tényezőbe (uac)
Szerintem. és ezt nem lehet idő hiányra fogni...ezt arra lehet fogni hogy jól jön a symantec , a nod, pénze!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. tomyhardve...
2009.04.08. 09:38
Már ne is haragudj, de
1) aki számítógépet használ, minimális ismeretekkel kell(ene) rendelkeznie,
2) lehetne annyi esze, hogy nem engedélyezi egy általa nem elindított, vagy erősen gyanús nevű program futtatását,
3) nem megbízhatatlan helyéről szerzi be a munkájához szükséges szoftvert,
4) ha egyszer sokan támadják a Windowst futtató rendszereket (mert ugye nagyon elterjedtek, így először ezeket érdemes megtámadni), legalább egy vírusirtót feltelepíthetne, vagy valaki mással feltelepíttethetne

Ezekkel kiküszöbölhető az a probléma, hogy egy virnyák gallyra vágja a rendszert. Az meg egyenesen képtelen elképzelés, hogy az ártatlan user nem tehet semmiről, hanem csak az a szemét Windows, illetve a user nem lehet biztonsági tényező. A biztonság ott kezdődik, hogy a user nem nyomkodja a feljövő ablakokat ész nélkül, hanem elolvassa, ami ki van írva, és ésszel reagál rá. Ha már van magyar nyelvű Windows (de ezen ablakok kezeléséhez egy abszolút 0 szintű angol nyelvismeret is elégséges).

Örömmel látom, abszolút gőzös sincs a Vista-Win7 kapcsolatról, a DirectX(10)-ről, magáról a Vistáról, ergo megint jöhetne a "De hát... szövegem"; de ha eddig sem akartad megérteni, akkor innentől kezdve sem fogod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Sediqwe
2009.04.08. 10:25
Aki számítógépet használ nem rendelkezik minimális ismerettel.
Kellene , de nem rendelkezik(rendszergazda lennék
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. tomyhardve...
2009.04.08. 11:17
"Amúgy általába a vírus ha jön min is jön? letöltött fájlon keresztül, ami meglesz kérdezve, Te indítottad el? Igen, és tadaaam..."
A vírus igen nagy részben a megbízhatatlan forrásból beszerzett szoftverekben rejtőznek, vagy pl. trójaik által kerülnek a nem védett gépre. A biztonságos beszerzési hely nem feltétlen csak a boltokat jelenti ám. Az illegális helyek között is vannak megbízhatóak, sőt! A torrent oldalakon felbukkanó feltöltéseket a userek kommentelhetik, így ha valami vírusos, azt jelzik, és az adminok eltávolítják. Ehhez nem kell több nap, általában még aznap megtörténik az első minősítés, ez persze függ a le/feltöltési sebességektől. Attól még, hogy valami illegális, lehet megbízható. A te elméleted szerint viszont bárhonnan rámtörhetne a frász, pl. ha leszedem a Microsoft honlapjáról a PWSystem.exe-t, akkor az lehet vírusos is, és az oda nem figyelő emberek gépét megfertőzi. Na, ez nem így van. :blink: A trójaik ellen pedig lehet védekezni. Ez egy örökös harc, ami kiterjed az összes, népszerű oprendszerre (Win-Linux-Mac), bármennyire is szépen hangzik, hogy a Linuxra nem kell se tűzfal, se vírusirtó, se semmi. Egyre több és több vírust írnak Linux alá, és bár alapjaiban más felépítésű, mint a Windows, egyre több és több lyukat fedeznek fel benne, a rendszer frissítése pedig elkerülhetetlen.

Tudod mi számít megbízhatatlan helynek? Az SMSFTP. Az olyan trackerek, ahol nem lehet kommentelni vagy osztályozni. A "www.youmustthisdownlaod.ru/ruiegsu.php" szintű weboldalak. Sőt, a nevesincs boltokban is lehet, hogy a koma kemény pénzért (és persze nem tudatosan) hamis szoftvert vesz, ami az eladó figyelmetlenségétől függően lehet vírusos is. Illetve vírusos lehet a gép a trójaik által, ergo a nem rendszeresen frissített géptől is. Ezért kell a számítógép legelső használatba vétele előtt venni egy jó könyvet, mert azokban meg vannak említve a vírusok is, és a vírusirtó szükségessége.

A 4. pont nem tudom, mire vonatkozott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Tomato
2009.04.08. 11:51
davidka5555: meg az, hogy az agyonhypeolt XP-vel ellentétben a Vistában alapesetben egyik program sem tud az admin engedélye nélkül a rendszer partícióra és a registrybe írni, vagy azokból törölni.

És az össz ily reagálásra. Majd ha Vista és Win 7 lesz előtérbe, azaz elsődleges oprendszer lesz olyan sokfele mint WinXP , akkor majd nekiállnak annak a hackerek , admin engedély
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tomyhardve...
2009.04.08. 12:43
Ezen megoldások nagy részét nem lehet megkerülni (ha elolvastad és megértetted volna, amit írtam, de nem te vagy az első, sz'al nem lepődtem meg :rolleyes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sediqwe
2009.04.08. 12:59
Nem lehet hogy azért "utálják" (nem szeretik, inkább) a vistát , mert nem rossz az XP?
Mert Te miért is cserélted le a w98-t? Mert fagyott, kékhalál, zöldhalál, minden ami illik.
Miért cseréld le az XP-t? Meeert az XP...ööö gyors.. ja ezért nem, mert az xp fagy, nem , ezt sem. mert az xp gonoosz...
Egyelőre , az általad felsorolt újjítások , szerintem, nem olyan mérvü dolgok amiért lecserélné az ember az XP -t Vistára.
Gondolom ezt érezte a MS és egy egészen máshogy kinéző W7 -t adott a kezébe az embernek. Miért néz ki máshogy? mert a vista (aero kivételével) dettó xp feeling, nyilván ahogy mondtad a belsejében rohad az alma, vagyis belül lehet hogy más van, de egy mezei usernek tökugyanaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tomyhardve...
2009.04.08. 13:16
Azért cseréltem le az XP-t, mert a biztonsága szinte zéró. Megszerzem az admin jogot, és azt csinálok, ami éppen jólesik. A biztonság legalább annyira fontos, mint a stabilitás. Ezeket neked, mint rendszergazdának, jobban kéne tudnod. Kicsit nagyon égő. Már ha valóban rendszergazda vagy, én ezek után már ne is haragudj, de nem alkalmaználak. :lol: Sőt, továbbmegyek! Igazad volt, belátom: "Aki számítógépet használ nem rendelkezik minimális ismerettel. Kellene , de nem rendelkezik" :lol:

A Win7 máshogy néz ki? LOL, láttál már Win7-et! Ja, a tálca máshogy néz ki, de asszem visszaállítható a régi stílus... Jaj, a tálca máshogy néz ki, mekkora újítás már!!! :lol:

A Vista nem fogy elég jól? LOL! :lol: Az XP sem fogyott olyan jól kezdetben (2001. december 21. cikk)! Idézem:
"...a Windows XP az elmúlt hónapban közel sem volt olyan sikeres, mint a Windows 98 a megjelenését követõ hasonló idõszakban. Érdekes adat, hogy míg októberben, a debütálás hónapjában több mint 400 ezer Windows XP-t adtak el, addig a Windows XP elsõ teljes hónapjában, novemberben már "csak" mintegy 250 ezer darabot adtak a kereskedõk az XP-bõl. Az említett 400 ezres eladási tétel egyébként október utolsó hat napjára, valamint az elõrendelésekre vonatkozik. Összehasonlításképpen a Windows 98-ból megjelenésének hónapjában több mint 580 ezer példányt adtak el, majd az ezt követõ teljes hónapban mintegy 350 ezret, vagyis a Windows XP ilyen szempontból mindenképpen elmarad a Windows 98-hoz képest. "

Kis olvasnivaló, persze ez sem fog meggyőzni, nem is azért linkeltem be. :lol: Még egyszer leírom: nem az a baj, hogy nem borulsz le a Vista előtt, hanem marhaságokat beszélsz! Olyna dolgokra vágod, hogy jelentéktelen, amiket biztonsági szakemberek is elismeréssel üdvözölnek (lásd ASLR)! Tehát maximum neked nem, de annak, aki ért hozzá, igen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sediqwe
2009.04.08. 13:39
Tehát azt állítod, hogy azért kellett neked Xp , 2001 ben, amikor még irtad, neted se volt, mert attól való félelmedben, hogy valaki átveszi a kislemezmeghajtód feletti hatalmat, átmentél izibe xpre..értem, sőt, elhiszem, sőt! énis énis! itthon vacogtam, ah, mi lesz ha egy tenorista átveszi a hatalmat a cdíróm felett és visszaél vele, jaj jaj, innentől kezdve offline lemezt mertem csak bele tenni(írásvédetten!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomyhardve...
2009.04.08. 13:42
Szerényen jelzem, 2007-es cikkről beszél! :lol: :lol: :lol:

Azóta eltelt majd' 2 év, "kicsit" változtak a dolgok! :lol: :lol: :lol:

Tudod amúgy, miért váltottam offline userként XP-re? Mert STABILABB volt! Miért váltottam online userként Vistára? Mert BIZTONSÁGOSABB? Nagyon kevered a dolgokat, amiket írok, de se baj. :lol: :lol: :lol:

Ha esetleg nem menne a magyar, segítek: "Azért cseréltem le az XP-t...", tehát nem XP-re!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Sediqwe
2009.04.08. 13:45
ja pont ezt véstem bele énis a postomba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomyhardve...
2009.04.08. 13:46
Nem probléma, velem is megesett már ezerszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!