iPon Hírek

A Windows 10 kevesebb adatot fog gyűjteni, ha úgy döntünk

Dátum | 2017. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Microsoftot korábban sok kritika érte, ugyanis egyes felhasználók kifogásolták, hogy a modern operációs rendszer bizonyos adatokat összegyűjt működése során, majd ezeket továbbítja is a Microsoft szervereire. A vállalat illetékesei igyekeztek megnyugtatni az elégedetlenkedő tömegeket, de ennek ellenére továbbra is sokan bizalmatlanul álltak a Windows 10 és az adatvédelem kérdéséhez. Volt, aki ezért hagyta ki az ingyenes Windows 10 frissítés lehetőségét. Most érkezett némi jó hír is a témában: egy érkező Windows 10 frissítés átláthatóbbá és megnyugtatóbbá teheti a helyzetet, ugyanis az adatgyűjtéssel kapcsolatos beállítások könnyedén elérhetőek lesznek. Ennek érdekében egy külön „adatvédelmi műszerfalat” hoznak létre, ahol minden fontos beállítás jelen lesz: itt gyorsan kikapcsolhatóak a böngészési előzmények, a keresési előzmények, a helymeghatározás-alapú aktivitás követése, az egészséggel kapcsolatos aktvitások követése, valamint a Cortana adatgyűjtő funkciója is.
Az adatvédelemmel kapcsolatos beállítások friss operációs rendszer telepítésekor is könnyebben módosíthatóak lesznek, még akkor is, ha a felhasználó a „Gyorsbeállítást” választja. A szoftver ugyanis még ilyenkor is „megkérdezi”, milyen információkat szeretne megosztani a Microsofttal, illetve arról is informálja a delikvenst, hogy az egyes beállításoknak milyen hatásai és következményei lehetnek. Például a helymeghatározás kikapcsolása után nem lesz mód a helyi időjárással kapcsolatos információk automatikus megjelenítésére. Aki már telepített rendszerrel rendelkezik, annál egy párbeszédablak fog megjelenni, ahogy elérhetővé válik a frissítés, így gyorsan áttekintheti majd az aktuális beállításokat és természetesen módosíthatja is őket. A Windows telemetriáját, ami az operációs rendszer biztonságos és hiba nélküli működését segíti, továbbra sem lehet teljesen kikapcsolni, hisz az minden felhasználónak érdeke, hogy a szoftver stabilan működjön, az esetleges hibákra pedig gyorsan fény derüljön, így gyorsan lehet őket javítani. Változás viszont, hogy telemetria terén két új opció közül lehet választani: vagy elküldi a szoftver azokat az adatokat, amelyeket eddig (Full/Teljes üzemmód), vagy csak a legszükségesebb adatokra korlátozza a gyűjtést (Basic/Alap üzemmód). Természetesen mindkét módban csak olyan adatok kerülnek továbbításra, amelyek az operációs rendszer működését érintik, személyes adatok nem, az elküldött adatok személyessé tételére pedig nem lesz mód, ahogy elvileg eddig sem volt. Windows 10 fronton egyébként érdemes kiemelni, hogy a korábbi bejelentéseknek megfelelően az új processzorokhoz teljes értékű támogatás csak a Microsoft legmodernebb operációs rendszere alatt érhető el, így ez a szoftver passzol legjobban az Intel új, Kaby Lake sorozatú, valamint az AMD érkező, RYZEN sorozatú központi egységeihez.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. tookmindeg...
2017.01.13. 15:43
Ide csak 1 gomb kéne: Adatgyűjtés: IGEN/NEM.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Resike
2017.01.13. 16:12
És majd el is hiszem nekik, hogy azzal hogy odatettek 5 dummy switchet akkor semmi információ nem fog kimenni telemetry-ként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Pendra37
2017.01.13. 16:42
En addig fogok Win7-et hasznalni, amig csak lehetseges lesz,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tiburka
2017.01.13. 17:24
Ez kb olyan mint amikor a főnököd megkérdezné, hogy szeretnéd-e ha elbocsátanának. Evidens a válasz, hogy nem. Akkor is kirúg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. sutyko_hop...
2017.01.13. 18:27
Azt mondjuk nem ertem mi a fos koze van egy os stabilabb mukodesenek az osszegyujtott telemetriai adatokhoz.
Ezt nekem nem tudja bemagyarazni senki.


Konkretan az ms sanda mosollyal nez mindenkit hulyenek.
Ami jogos is mert a userek 80%-a sik hulye.
Es nem azokra gondolok akik nem ertenek a szamtekhez.
Azok csak nem ertenek hozza.
A hulyeseg alatt azt a retardalt gyengelmelyuseget ertem ami hiszekenyseggel, es valami kicseszett bargyu naivitassal parosul.

Felelmetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Flegeton Pendr...
2017.01.13. 19:03
Szintén így vagyok. Win10et felraktam annak idején amikor lehetett a win7re ingyenesen tolni, majd ha kell akkor felmegy.
Ms mondjuk semmi a google adatgyűjtéséhez képest. Ezekben a dolgokban az zavar a legjobban, hogy ráadásul az én erőforrásaimat használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Laci19
2017.01.13. 19:30
Egyszerű, nem kell adatokat adni a Win10-nek. A megoldás a multiboot. Lehet mellette Win7-et tartani, vagy Linuxot és arról intézni minden ügyet, netezést, stb. A Win10-en csak játékokat kell futtatni. Ha kiváncsiak rá, hogy mivel játszom és milyen jól, tojok rá. Tőlem csak ennyi adatot küldhet majd. De ha meggondolom, még net kapcsolat sem kell a Win10-es részhez. Nem játszok online vagy multi játékot Úgy semmit sem tud küldeni a M$-nak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kw
2017.01.13. 23:18
https://www.safer-networking.org/spybot-anti-beacon/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Tapir_606 sutyk...
2017.01.14. 11:15
win7 ótaalapbeállításkor pl épphogy pár másodpercre látsz kékhalált, mert amint kimentette a RAMból a szükséges infókat újra is indul
na pl ilyenkor ezek az infók rengeteg részlettel szolgálnak arról, hogy hol történt a hiba, ami kékhalálhoz vezetett, a telemetria ilyeneket továbbít a microsoftnak és elemzik ezt, ilyen adatok nem köthetők felhasználóhoz (legalábbis hivatalosan)

annyit tárolnak, hogy
milyen windows fut
milyen rendszeren fut a windows
milyen program futása idézte elő ezt a hibát
a futás memóriaképéről is a fontos információkat lementi (itt ne azt értsd, hogy a felhasználó a "japán csajok egymás szájába hánynak" c. videót nézte-e neten, hanem olyat, hogy a windowsnak a memóriában tárolt, működéshez szükséges változói az adott időpontban milyen adatot tároltak)
stb.
azt nem, hogy honnan(milyen felhasználótól) jött ez az információ

ezekből az adatokból kivizsgálják, hogy a hiba oka a windowsban van-e, vagy mondjuk a videó drivered hibás működése generálta a hibát és utóbbi esetben pl értesítik az ottani adatok alapján az ATI / Nvidiát és adnak nekik egy pontos leírást, hogy milyen termékükkel jött elő a hiba
ez elvezet egy kis idő mulva egy patch-ig, innentől stabilabb a rendszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Meteoreso
2017.01.14. 17:44
Valaki egyszer írta amin nevettem hogy a win10 egy keylogger beépített operációs rendszerrel.
Eddig is volt erre módszer ha a legnagyobb wint pakoltad fel abban sokminden kikapcsolható volt ÉS interaktív módban kell használni a tűzfalat !
Nekem ne kommunikáljon semmi a nettel, majd én azt hadd döntsem el mit akarok frissíteni, mert már a legutolsó alkalmazás is nettet akar, de minek is ?
Jó a Choromenek adok netet de kb ennyi meg esetleg a win frissítések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. beleutomaz...
2017.01.14. 19:59
Ezek a beallitasok tudtommal eddig is elerhetoek voltak. Mi a hir itt? Amugy jottek telemetria frissitesek win7-re es win8-ra is. Ha napra kesz vagy ugyan ugy szolgaltatod az infot mint a 10-s eseten. A lentebb bedobott progi is csak egy megoldas. Amugy ha win, akkor keylogger, mar az xp-tol kezdve de talan meg azelottrol. Dos-nal gondolom nem, mert nem volt internetes funkcioja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dbelam sutyk...
2017.01.15. 09:37
De ha nem javítanak ki egy bugot ami alig reprodukálható normál körülmények között akkor mocskos szemét banda, nem tudnak programozni, szaravindóz. Elmondom a nagy titkot: a logokból lehet kiindulni ha valami elhasalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Mark29
2017.01.15. 12:42
Már úgyis ellopott mindent
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dbelam Mark2...
2017.01.15. 12:52
. (nemide)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Pendr...
2017.01.15. 13:26
Ha a Windows Update engedélyezve van, ugyanúgy gyűjtik az adataidat Win7-en is 2015 júli 28 óta.

Rakd fel a kw által linkelt szoftvert aztán meglátod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Bihus
2017.01.15. 14:17
Halkan megjegyezném, hogy a telemetriát ki lehet kapcsolni, bár nem egyszerű, még a registryben is turkálni kell hozzá. Aztán hogy mi marad még, ami adatot gyűjt, passz.

Kicsit olyan ez, mint az ősember esete a tűzzel, nem érti senki igazából, hogy működik, még az sem, aki úgy gondolja, hogy ő aztán nagy ász. Aztán vannak, akik még évszázadokon át nyers húst esznek, mer az a biztos. Hajrá XP Igazából nincs is senki rákényszerítve, hogy Win10-et használjon, win7-8-on kb. ugyanúgy megy minden.

Mindenesetre ha google-t használ bárki, akkor nem értem, miért gondolja, hogy bármivel megakadályozhatja, hogy adatot gyűjtsenek róla. Ha jól emlékszem, be sem kellett jelentkeznem a google fiókomba egy idegen gépen, valami teljesen 3rd party programba írtam be egy tök más felhasználót és a jelszavamat, és a youtube már dobta is szépen fel azokat a videókat, amiket nézni szoktam... Ennyit erről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BiroAndras
2017.01.16. 16:58
Ma már mindenki gyűjt adatokat mindenről. Google, Facebook, Twitter és társaik értelem szerűen, de a mobilos alkalmazások többsége is, ha free to play akkor garantáltan.
Ha csak van nálad egy bekapcsolt régi buta analóg mobil, akkor is a szolgáltató pontosan tudja, hogy mikor hol vagy, kivel beszélsz, milyen hosszan, és már ennyiből is rengeteg dolgot lehet kikövetkeztetni. Ha hitelkártyával fizetsz, akkor megint csak egy csomó személyes adatod kerül egy adatbázisba.
Ha egy átlagos böngészőt használsz, akkor az összes weboldal amit meglátogatsz megtudhat rólad egy csomó mindent (csak az IP címedből már tudja, hogy melyik városban laksz).
Ezek után miért épp a Microsoft miatt van mindenki kiakadva? A felsoroltak közül ők fogják a legkevésbbé rosszra használni ezeket az adatokat. Ők nem reklámból élnek, nem tudják ilyen célokra felhasználni, ha meg másoknak kiadják azzal csak maguknak ártanak. Személyes adatokat pedig eleve nem érdekük gyűjteni, azon túl ami mondjuk a Cortana működéséhez szükséges.
A Google és a Facebook nagyságrendekkel több személyes adatot gyűjt rólad, és sokkal valószínűbben fog visszaélni velük, mert gyakorlatilag ez az üzleti modeljük.

Ja, és már az XP is "kémkedett", szóval aki biztosra akar menni, az használjon 98-at.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. RealDreamQ sutyk...
2017.01.16. 17:39
+++++

ennyi

Az a kapcsolótábla meg szemfényvesztés csak , arra jó hogy kb 40-45% user elhiggye , hogy : az érkező Windows 10 frissítés átláthatóbbá és megnyugtatóbbá teheti a helyzetet - itt gyorsan kikapcsolhatóak a böngészési előzmények, a keresési előzmények, a helymeghatározás-alapú aktivitás követése, az egészséggel kapcsolatos aktvitások követése, valamint a Cortana adatgyűjtő funkciója is.

De:
A Windows telemetriáját, ami az operációs rendszer biztonságos és hiba nélküli működését segíti, továbbra sem lehet teljesen kikapcsolni, hisz az minden felhasználónak érdeke... ja aha vagy MS -nak inkább .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BiroAndras RealD...
2017.01.17. 10:55
Miért fáj az neked, hogy az oprendszer belső működéséről küld adatokat? Ebbe beletartoznak a különböző fagyások és egyéb hibák, amiket kicsit könnyebb javítani ha tudnak róla. Meg látják azt is hogy melyik probléma a leggyakoribb, hogy annak a javítását vehessék előre ami a legtöbbeket érinti.
Ezen kívül gyűjtenek statisztikát a használatról is. Ebből azt tudják meg, hogy milyen esetekre érdemes optimalizálni. Például hogy milyen vas van alatta, jellemzően hány program fut egyszerre, mennyi idő alatt áll fel a rendszer, mennyi idő alat nyílik meg a start menü, és hasonlók.
Ezek mind arra jók, hogy stabilabb, biztonságosabb és gyorsabb legyen a Windows. Ez olyan nagy baj?

És mint már írtam, messze nem a Microsotft az egyetlen aki adatokat gyűjt. Ma már egyre inkább az a szoftver a kivétel amelyikben nincs telemetria.
Ha pedig a személyes adataidat félted, akkor a Facebook és a Google miatt aggódj inkább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR BiroA...
2017.01.17. 13:09
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.01.17. 16:04
Azért tegyük hozzá, hogy minden normális cég mint lehetőséget ajánlja fel a diagnosztika kiküldését, nem pedig rádkényszeríti.

De még egyszer, én ki is kapcsoltam a telemetriát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras Bihus
2017.01.17. 19:27
Ma már majdnem mindíg automatikus, és nem kikapcsolható. Legalábbis mobil eszközökön, és a böngészőkben. Ha túl sokan kapcsolják ki, az nagyon megnehezíti az adatok kiértékelését. Nem tudhatod, hogy a statisztikai átlagot mennyire torzítják a hiányzó adatok. Ma már például alap dolog, hogy a gyűjtött adatok alapján folyamatosan finomhangolják a játékok paramétereit, sőt különböző csoportoknak különböző beállításokat, vagy akár más fícsöröket adnak, és összehasonlítják, hogy melyik játszik többet és költ több pénzt.
Vagy például össze lehet hasonlítani a jó és rossz értékelést adó játékosok adatait, amiből megint csak kiderül, hogy mit szeretnek a júzerek és mit nem.
Ha valakinek nagyon nem tetszett a játék, meg lehet nézni, hogy esetéeg milyen problémákba futott bele, hol akadt el a menükben, melyik pályát hány százalékig tudta végigvinni, stb.
Ha valaki levélben kér segítséget egy problémához, akkor a hiba javításához rendkívül hasznos látni, hogy mit csinált, milyen hibakódot kapot, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!