iPon Hírek

A Windows 10 kevesebb tárhellyel is beéri, mint elődje

Dátum | 2015. 03. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A legfrissebb bejelentés alapján a Windows 10 helytakarékosabb lesz, mint elődei, ami főként a táblák, illetve a kisebb adattároló kapacitású NAND Flash tárhellyel felszerelt noteszgépek és asztali számítógépek tulajdonosainak lehet jó hír. A spórolást több hatékony eljárás is segíti. Ilyen például az, hogy a szoftver képes a rendszerfájlok tömörítésére: a 32-bites kiadásoknál ez 1,5 GB-nyi, a 64-bites kiadásoknál pedig 2,6 GB-nyi tárhely-spórolást eredményez. Az okostelefonok szintén használhatják ezt a meglehetősen hatékony tömörítő algoritmust, így Windows 10 használatakor mindenképpen tudnak majd spórolni az adattároló kapacitással.
A szoftvermérnökök a Windows Refresh és Reset szolgáltatását is átalakították egy picit annak érdekében, hogy elkerüljék a külön helyreállítási kép használatát – amit napjainkban gyakran előtelepítenek a különböző számítógépgyártók – a windowsos eszköz eredeti állapotának visszaállítására. Ezzel a lépéssel a Windows tárhely-igénye tovább csökkenthető, hiszen a helyreállítási kép mérete eszköztől és gyártótól függően 4 GB-tól 12 GB-ig terjed. Az okostelefonoknál már használatban van ez a tárhely-optimalizált helyreállító megoldás, így a tömörítő algoritmussal ellentétben ez az újítás csak a táblákat, a noteszgépeket és az asztali számítógépeket célozza meg. A fentiek alapján 64-bites Windows kiadással számolva – a legrosszabb esetet alapul véve – legalább 6,6 GB-nyival csökkenthető a Windows tárhely-felhasználása. Ez alapjáraton nem tűnik soknak, de a mobileszközök és a kis adattároló kapacitással ellátott SSD meghajtót használók esetében mindenképpen üdvözlendő előnyt jelent. A rendszerfájlok tömörítése persze hatással lehet a rendszer teljesítményére, így a Windows 10 telepítő minden esetben tesztet végez, hogy eldöntse, érdemes-e ezt a helytakarékos módszert választani, azaz számítani lehet-e a rendszer teljesítményének érezhető csökkenésére. A teszt során a szoftver – egyebek mellett – két kiemelten fontos szempontot vizsgál meg: mennyi rendszermemóriával bír az adott konfiguráció, illetve milyen teljesítményt nyújt a rendelkezésre álló processzor. Az új rendszer-helyreállító funkció keretén belül akár saját rendszerkép-fájlt is létre lehet majd hozni, amivel szükség esetén bármikor visszaállítható lesz az adott konfiguráció gyári állapota. A Refresh és a Reset opciók segítségével az operációs rendszer az aktuális rendszerfájlok használatával építi újra magát. Ezáltal az újítás nem csak tárhelyet spórol meg, de a Microsoft szerint így az is elkerülhető, hogy rendszer-helyreállítást követően ismét le kelljen tölteni egy csomó frissítést, amit lassú internetkapcsolat esetén igazi rémálom kivárni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

34. rfj1989
2015.03.18. 09:25
Itt a windowsnak van még hová fejlődnie... Míg egy android elmuzsikál akár 8GB on is (és még marad abból is szabadon jócskán), addig a win egy 32GB os háttértárat simán telenyom. Pont most jött hozzám egy ismerősöm akinek 32GB-os Win 8.1 es tabletje van, 6GB ot lefoglal a recovery, kb 22GB marad használható, amiből a windows updateok után 21GB-ot!!!!! lefoglal. Marad kemény 1GB + memória kártya (viszont nem mindent lehet memória kártyára pakolni), és mikor jön majd a következő update az már nem fér el. Ezért kell néhány hónaponta újratelepítenie a rendszert.... érthetetlen. Értem én az egyplatformos elgondolásukat de könyörgöm, kellene egy mobil verzió is a windowsból ami legalább a felére csökkentené a méretet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. sdgfnge rfj19...
2015.03.18. 09:33
Pont amiatt siránkozol, ami a cikk szerint már a múlté.

Gratulálok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. j.panzer
2015.03.18. 09:39
Aha, ez fasza, de pont nem érdekel. Aero mikor a pitypangos harmatban lesz már, mert az meg nekem KELL. Gyűűűűűűlölöm ezt a mostani pasztel-csempés-kockás-win3.1-es grafikai megjelenést. Undorító. Szánalmas. Szr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. ByrDer sdgfn...
2015.03.18. 10:03
Még ezekkel a fantasztikus "újításokkal" (kompromisszumok) együtt is tízszer annyi helyet és erőforrást zabál a windows mint az android vagy az ios, miközben a szolgáltatásokban meg rohamosan közeledik (és bizonyos esetekben már most túlmutat) ez utóbbi két mobil oprendszer a windowson.
Inkább ki kéne gyomlálni a 20+ éve gyűlő felesleges sallangokat a windowsból... vagy legjobb lenne ha nulláról felépítenének egy újat ahelyett hogy évtizedekig foltozgatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.18. 10:11
volt windowsból "mobil" verzió (Win RT) és egy trágya volt. Nagyon jó, hogy elmozdultak az egy rendszer minden eszközre mentalitás felé, főleg ilyen megoldásokkal megfűszerezve! Rákényszeríti őket arra hogy ésszerűen épüljön fel a rendszer, hogy könnyen lehessen többféle eszköz alá tenni. Én teljesen bizakodó vagyok, pedig az utóbbi években az MS nagyon eljátszotta a bizalmamat az oprendszereivel.

@j.panzer
szerintem is design tekintetében visszalépés, de 3rd party oldalról 8-8.1ben is van ilyen aero jellegű "skin", 10-hez is tuti lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. LechooEdy
2015.03.18. 10:16
Nem rég frissítettem 8.1-re. És amennyire nem vonzott eddig. Olyan gyorsan bele is szerettem. Villámgyors, egyszerű és újra lehet rakni, minden program leradírozása nélkül. Mondjuk egy kicsit nekem is hiányzik az Aero, de már megszoktam. A csempés start menü (kezdőképernyő) is teljesen megszokható. sőt, szerintem értelmesebb és átláthatóbb, jobban testre szabhatóbb. Bár tény, engem is idegesített sokáig és megértem, ha valakinek nem jön be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Supra
2015.03.18. 10:17
Tömörítés: Most ugye arról beszélünk, ami az NTFS-ben 20 éve benne van?

Gondolom igen... Forradalmi újítás...

Eddig nem sok mindent láttam, ami meggyőzne arról, hogy ez a windows 10 nem a windows 1.0 elírása :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.18. 10:18
Lehet, hogy tízszer annyi helyet foglal mint az android vagy ios, de egy dolgot felejt el mindenki: a win-nek el kell futnia kb. minden gépen. Készen kell legyen arra, hogy bármilyen hardver komponenst kicserélsz, kiveszel, beteszel és ezután is ugyanúgy működik mint előtte. Elképesztően rugalmas ilyen szempontból (másból meg éppen nem sajnos) ennek viszont a nagy méret az ára. Persze biztos van benne sallang kód, meg redundancia de egyetlen android vagy ios-nek sem kell ilyen követelményeknek megfelelnie. Azok (főleg az ios) zárt vagy elég limitált hardveres környezetben futnak valamint önmagukban x@rt sem érnek, tele kell pakolni appokkal, hogy rendes funkcionalitással bírjanak, míg a win alapból elég sok mindent tartalmaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. tokyofej rfj19...
2015.03.18. 10:23
Rutinos win-használóknak nem pálya. Lemezkarbantartó, valamint a legutolsó visszaállítási pont kivételével az összes törlése, és íme a szabad hely. A karbantartást minden igényli, amit használnak.

Fal: így igaz, teljes platformcsere után is pöcc-röff ment a gép ugyanazzal a win-nel. Életet menthet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zabalint FaL
2015.03.18. 10:31
Az ios nem, de az Androidnak ugyanúgy mennie kell egy csomóféle vason.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. s7abo ByrDe...
2015.03.18. 10:32
A Win7 pl csak ránézésre a Vista utódja, de valójában az alapoktól újragondolták. Az XP alatt működő "motort", ha lehet így mondani, gyakorlatilag teljesen kicserélték, ha jól tudom, a sp3-mal. Meg is látszott a stabilitásán, és a kompatibilitási képességein. Csak ezt nem kürtölték világgá, bár titkos sem volt. Ettől függetlenül valóban van pár átlagembernek feleslegesnek tűnő funkció a Windowsban, de azért nem hasonlítható össze egy eleve mobil rendszerekre fejlesztett oprendszerrel. Amúgy az Android is szépen növöget. 4-5 GB-ot lefoglal a rendszer, és egyre több erőforrás kell neki a zavartalan működéshez. Amint azt a funkciók, a biztonság, a teljesítmény, a felhasználóbarátság megköveteli, az Android is egy éhes szörnyeteg lesz. És még nem beszéltünk arról, hogy egy példánynak csak egy konfigon kell futnia, mert a gyártó arra optimalizálja, és kiszemeteli a felesleget. Még akkor is, ha azt mondják, hogy a módosítatlan droid van rajta. És a telefonban nem cserélhetsz GPU-t, SOC-t, nem tehetsz bele csak úgy külön hangkártyát, stb-stb. Innen a helyspórolás. Ja, és mielőtt rámsütnék, nem vagyok elvakult Windows rajongó, csak nem fikázom csupán azért, mert divat szidni a Windowst.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Edari ByrDe...
2015.03.18. 10:32
Hogy mivan?
"tízszer annyi helyet és erőforrást zabál a windows mint az android vagy az ios"

l735 snapdragon 400-al simán, akadozás nélkül megy, 1 gb ram társaságában. Mutass egy olyan kukarobis telefont ami ugyanígy megy ilyen hardveren... Légyszi ha ha valamivel nem vagy tisztában, akkor ne irogass hülyeségeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.18. 10:39
Szerintem annyira nem olyan csomóféle az a vas, mivel lényegében két-három nagy SoC gyártó termékei köré épülnek (Qualcomm, MediaTek, Samsung) amelyek ugyanarra az ARM architektúrára alapozzák a termékeiket. Lévén sem a tabletek, sem a mobilok nem modulárisak (tudom, majd az Ara) igazából limitált, hogy mihez kell tudnia igazodnia a droidnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. j.panzer FaL
2015.03.18. 11:00
A Windows RT-t én soha nem is tekintettem Windows-nak. Nem is lett volna szabad Windows-nak hívni. Esetleg egy Win Lite névvel kiegyeztem volna, meg ha 20-30 rugós tabletekre tették volna fel. De prémium terméknek pozicionálni, ezt a nagy lapát ...romhalmazt (hogy finom legyen) az mocskos rossz vicc volt.

Maga a koncepció teljes mértékben megbukott, jól látszik, hogy a Windows-t az X86/64 architektúra (Win32-es API) élteti, aki Wint használ, az pont amiatt használja. Akinek meg nincs rá szüksége, az meg nem fog Win RT-s vackot venni, mert annyira szánalmasan primitív, használhatatlan, rusnya vacak, hogy nincs olyan idióta, aki pénzt ad érte.

Alapvetően ez a Modern UI nem lenne rossz dolog, de először is meg kéne oldani, hogy használható legyen, mert annyira instabil és primitív, és annyira tele van ergonómia és funkcionális hibákkal, hiányosságokkal, hogy egyáltalán nem használható. Az alkalmazáskínálat a nullával egyenértékű, mind az appok számát, mint minőségét tekintve.
Szóval a Windows RT minden idők leges-leges-leges legvacakabb oprendszere. Alulmúlhatatlanul ronda, buta, testreszabhatatlan és primitív.
Maga az alapkoncepció amúgy nem rossz, de a megvalósítás (mind a funkcionalitást, mind a kinézetet illetően) a borzalmasnál is sokkal rosszabb.
Ha megcsinálnák faxára, akkor lenne létjogosultsága, de azt kellene megértenie az MS-nek, hogy ez maximum csak egy kiegészítő része (szolgáltatása) lehet a Windows-nak, a fő szerepet soha nem fogja tudni átvenni a Win32-től.

UI: Tudom, hogy van Win 8-hoz is 3rd party aero skin, használom is, akár csak a classic shellt, de igazán nem értem, hogy miért nem képesek a kcsög rendmondi srácok gyárilag belehegeszteni. Látható, hogy a Win 8 minden idők legnagyobb MS buktája, még a Vistát is alulmúlják részesedésben, és ennek részben a kinézet is az oka. Baromira nem értem, hogy miért nem képesek gyárilag beletenni az earot, akár csak opcionálisan is. Gondolom a fejlesztő csapat 2 nap alatt leprogramozná, nem értem, hogy miért ezen kell spórolni. Az meg annyira undorító, amikor 3rd party alkalmazásokat kell gányolni, hogy kinézzen valahogy az alap rendszer.
20 éve MS felhasználó vagyok, de egyszerűen undorodom a mostani hozzáállásuktól. Totálisan telibe szrják a felhasználói igényeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Supra
2015.03.18. 11:47
Látom itt azért van félreértés az android kapcsán...

Nem, az android NEM MEGY szinte semmilyen hardveren, legalábbis olyan értelemben, ahogy a windows-t fel lehet telepíteni (korlátozott funkcióval) az elérhető vasak 99 százalékára.

Az androidot egyedileg igazítják hozzá minden egyes HW-hez, alacsony szinten. Sőt, még az azonos HW különböző verzióihoz is - effektíve nincs is olyan telepítési lehetősége, mint a windowsnak. Az, hogy pl. a cyanogen írt hozzá telepítőt, az csak a látszat - az előre előkészített IMAGE-et húz le és pakol rá.

És ez sajnos meg is látszik az androidon, a legtöbb telefonra effektíve nem is létezik hibátlan ROM - és ez alól nem kivétel sem a cyanogen, sem az gyári rom. A millió, ismeretlen rajongó által főzött romokról már ne is beszéljünk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Humbuk
2015.03.18. 13:14
Igazából az MSnek le kéne vennie a saját válláról a hardver támogatást. Sajnos meglátszik, hogy minden hardvert akarnak támogatni és erre viszont semmi szükség. Centralizált, szabványosított rendszer kell a hardver azonosítására és az illesztő progit, meg írja meg a gyártó.
A felhasználó meg tényleg csak azt a driver készletet telepítse magának amivel rendelkezik. ((Így kimarad vagy 18000 másik felesleges driver kezdemény ami a rendszerben ül használatlanul.))

Én emlékszem, hogy régi gépeknél a win felismeri az adott hardvert (pl mx440), a saját illesztő progi meg nem találja... Igaz Nvidia?

Továbbá szabni kell egy határt a hátrafelé kompatibilitásban is! Csak akkor legyen benne ilyen, ha azt a felhasználó akarja.
Én egyfajta moduláris rendszernek képzelem el a jövő operációs rendszerét, ahol csak és kizárólag az van a rendszerben, amit én akarok és nem másik számomra 160000 felesleges dolog.

Legyen egy jó kernel + általam választható kezelési felület + birtokomban levő hardver készlet driverei + általam választott szolgáltatások/appok. (ne gyertek a linuxal, mert az sem egészen így megy, és komoly szakmai tudás nélkül nehézkes az összeállítása.)
Szép álom Na megyek álmodok tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Zabalint Supra
2015.03.18. 13:47
A Windows sem attól megy sok hardveren, hogy a MS mindenre felkészítette, mert a gyártók készítik a drivert.

Abból a szempontból, hogy önerőből melyik oprendszer képes a legtöbb hardveren futni, a Linux a leguniverzálisabb, de ott is sok a probléma ezen a téren.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Zabalint FaL
2015.03.18. 13:51
A PC-hez meg 2 gyártó gyárt processzort, 3 gyártó GPU-t, nem sok gyártó alaplapi chipsetet. A többi meg Androidnál is eltérő lehet, csak olyan értelemben nem moduláris, hogy utólag nem cserélgetheted, de a gyártó sokféle összetevő közül választhat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Zabalint Humbu...
2015.03.18. 13:53
Szerintem elég jól csinálja a Microsoft, nagyon kevés hardveren vannak a Windows-al stabilitási problémák. Ráadásul bárkinek lehetősége van OEM gyártók termékét venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.03.18. 15:41
Manufacturers

x86-compatible processors have been designed, manufactured and sold by a number of companies, including:
x86-processors for both regular PCs and embedded designs

Currently:

Intel
AMD
VIA
MCST

GPU-kat gyárt az nvidia, amd, powervr, sis, via és még egy pár
Chipseteket gyárt az amd, nvidia, intel, sis
HDD-ket a Seagate, Toshiba meg a HGST
SSD-ket nem is lehet kb felsorolni
és ezek csak a belső komponensek közül egy pár, akkora perifériákról még nem is beszéltünk. Nem szidni akarom a droidot meg az iost, távol álljon tőlem, de ne szidjuk már állandóan a windowst csak azért mert MS termék meg mert az olyan trendi.
Amit meg Humbuk írt az is nagyon igaz, az össze vissza kompatibilitás is rengeteg extra kódolást igényel, amitől szintén csak szépen hízik az oprendszer.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. PPPatrik
2015.03.18. 15:43
Nem értek itt egyeseket. Miért olyan nehéz megérteni, hogy 1 adott android 1 adott hardveren megy. ( vagy azon sem... ) Nem véletlen hogy CM-ből is több száz különböző kép van, mert mindegyik egy kicsit más, mind az adott hw-hez van igazítva. Ezzel szemben én is cseréltem már teljes rendszert win újrarakás nélkül és ment minden. Arról ne is beszéljünk, hogy az MS mindenből berak egy általános drivert. Pl win 7 alatt nem volt beépített usb 3.0 driver, a gyártói által adottat kellett használnom a laposon, ami pár készenlétbe rakás után meghalt és csak az újraindítás segített. W8-ban van MS féle driver, nem raktam fel a gyártó által írtat, és láss csodát nem döglött meg az usb-m több készenlétbe rakás után sem, nameg egy picit gyorsabb is volt. Szóval erről ennyit. Usb 2.0 drivert sem rakunk fel a winre, mégis működik.
Szóval aki ennyire szídja a méretét, annak ajánlom hogy próbáljon valamit kezdeni egy friss windows-al, usb, hálózat, videokari nélkül valamit. Mert ugye ez androidnál nem gond, hisz ott a gyártó előre összelegózza a rendszert, majd csak rámásolja az eszközre.
Innentől már csak az kérdőjelezhető meg, hogy a win telepítő miért nem telepítés közben szelektál + lehetne egy opció arra, hogy hw csere előtt előre leszedjen minden extrát netről.
( Hja és leszögezném, hogy telefonom android van és ez szerintem mág sok évig nem is fog változni, de van wines táblagépem is, ami W8.1-el, ami inkább HW limites minden téren.)

Más: Valamilyen törömített rendszerképről futás már W8.1 alatt is van/volt, de még nem mertem kipróbálni.

szerk.: Ubuntu + Gnome 3 + Nv vga + 3 monitor kombót próbáljon már valaki normálisan beállítani, nekem 3 napba telt. Ha ez megvan akkor Vmware-el virtualizálni? ( Megakadt a gazda rendszeren lejátszott film, ha csináltam valamit a vm-ben, meg hasonlók.)
Winnel ugyanez ha már a rendszer feltelepült kb 3 perc, driver leszedéssel, telepítéssel, mindennel. Napersze a dolgok a Gnome miatt lettek ott is érdekesek, de hát mit csináljak, ha nem tetszik az Unity?! Ahelyett már inkább windows... Nameg win alatt tudtam filmet vetíteni a családnak és közben virtualizálni, vagy bármit csinálni. Azóta inkább a linux megy a vm-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Phantomstr... FaL
2015.03.18. 16:14
"Lehet, hogy tízszer annyi helyet foglal mint az android vagy ios, de egy dolgot felejt el mindenki: a win-nek el kell futnia kb. minden gépen."

Nem csak a mobil operációs rendszerekhez képest foglal sokat a Windows. A legtöbb asztali Linux disztró úgy indul, hogy telepítés után ~4GB-ba lazán belefér az oprendszer, egy irodai programcsomag (LibreOffice) és még egy halom egyéb alkalmazás. Egy frissen telepített csupasz Windows 8.1 nem fér bele 10GB-ba, az enyém egyévesen 17GB-on áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asdsa
2015.03.18. 16:20
A Windowsban igaz hogy sok a szemét, de emellett az is közre játszik, hogy rengeteg funkciót, hardvert, kompatibilitási dolgot kell tartalmaznia, mert rengeteg minden épül a MS-os szoftverkörnyezetre.
Egyébként ha valaki sokallná a 15 Gigát, ott van a Tiny 7 például, ami 2,5 GB-ból fut. Aztán ha valami spécibb dologba ütközik az ember (pl. nyomtatóval kapcsolatosan), akkor meg lehet hogy szenvedhet vele egy ideig, mire megoldja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Zabalint FaL
2015.03.18. 16:24
Igazad van, gondolkodtam is, hogy írjak-e az egyéb gyártókról, amelyekből van még egy pár, de összesen sincs sok. X86 CPU gyártóból egyébként van még 1-2 kisebb (lásd pl. Vortex86 processzorcsalád, ami mini-PC-kben, vékonykliensekben fordul elő) ezen a 4-en kívül is, de legfeljebb 2 kezemen meg tudom számolni őket. Abban biztos lehetsz, hogy az Intel, az AMD és a VIA processzorain kívül a Microsoft nem foglalkozik a jelentéktelen szereplőkkel, ha megy rajtuk a Windows, az az Intel kompatibilitás miatt van.

Amiket írsz, azok mind-mind felmerülnek telefon esetén is. SoC-ba integrálva vannak az alap dolgok, de nem minden, és a hardverelemek különböző telefonoknál eltérőek lehetnek. Nyilván a gyártó megoldja, de a Windows-ra is a gyártó fejleszt drivert.

Ezzel együtt én sokra becsülöm a Microsoft munkáját, mert a driver nem minden, nem lehet egyszerű összehangolni a rendszert, úgy hogy mindenféle hardverrel normálisan menjen, és egyébként nem is szidtam a Microsoftot. Csak azt írtam, a probléma mobiltelefonoknál is felmerül. Nyilván az Apple kivétel, mert csak saját hardverre teszi a rendszerét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Zabalint PPPat...
2015.03.18. 16:27
Windowsból sem ugyanaz van a te gépeden, meg az én gépemen, a telepítő az, ami ugyanaz. Legalábbis abban az értelemben, hogy az Android nem ugyanaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thedevelop...
2015.03.18. 16:53
Ezt most komolyan gondoljátok, hogy az Android-ot a Windows-hoz hasonlítjátok?
Lent már leírták, hogy az Android lebutított linux. Linux alatt pedig a kernelt kell érteni. Efölé felhúztak egy grafikus keretrendszert és egy futtatókörnyezetet.
Ennyi. Egy adott Android példány szigorúan csak azokat a drivereket tartalmazza, amik az adott eszközön történő futáshoz kellenek.

A Windows telepítője úgy indul, hogy megvizsgálja a hardverkörnyezetet és már ekkor betölti azokat az eszközmeghajtókat, amik a telepítéshez szükségesek.
Pl.: RAID driver, ami nélkül lehet, hogy nem látná a meghajtókat, chipset driver, ami nélkül nem lenne USB3 támogatás, stb...
Nah, a világ összes, eddig készült eszközmeghajtója kicsit sok helyet foglal. Fene a pofáját a Microsoft-nak, hogy ezek nagy részét integrálja a telepítőbe, majd később a már feltelepített példányba is, ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. pdx06
2015.03.18. 17:14
Nem sok vizet zavar a Windows helytakarékossága, ha már lassan a Winrar is 40 gigánál fog kezdődni. A Windows 8.1 is 20 GB körül mozgott friss telepítés után aztán valahogy már 35-40 gigánál tartok, gondolom ez is elkezdi majd magába szippantani a havi 2 gigányi frissítést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. thedevelop... pdx06
2015.03.18. 17:38
Azért növekményes a rendszer, mert minden frissítés előtt biztonsági másolatot készít az összes módosítandó fájlról arra az esetre, ha vissza kellene vonni az adott update-et. Merthogy egyesével szabályosan el lehet őket távolítani.
Ha erre nincs szükség, akkor törölhetők a biztonsági másolatok.
Amúgy az olyan keretrendszerek, mint a .NET növelik még nagyobb mértékben a rendszer méretét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. PPPatrik Zabal...
2015.03.18. 22:56
Viszont az én windowsom futna a te gépeden, a te windowsod futna az én gépemen, mekockáztatom, hogy csak vga driver cserével, sőt. Ha mindketten letörölnénk a saját karink meghajtóját, akkor már ezzel sem kéne foglalkozni. Maxmimum valami nagyon spéci/régi hálókártyát, vagy ilyesmit tudok elképzelni egy esetleges probléma forrásaként. De mint írtam, szinte biztos hogy nagyobb gondok nélkül lehetne cserélni.

Más: én 1 dolog miatt nem szeretem a wint.: Egy idő után mindig érezni, hogy idősödik a rendszer és szép lassan akármennyire vigyázok rá elkezd lelassulni., napersze ebben én is sokat segítek sok a felesleges dologgal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. David22 rfj19...
2015.03.19. 09:36
Akkor rakj a Pc-dre androidot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rfj1989 sdgfn...
2015.03.19. 10:01
Felszabadítanak pár GB-ot.... hurrá! Így is több mint 16 GB marad updatekkel... akkor miről is beszélünk? Azt kellene elérni, hogy egy 8GB os alap masinán is használható legyen! (mint sok más konkurens megoldás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rfj1989 David...
2015.03.19. 10:07
Nem a PC-el van a probléma... abban elfér az 500GB os HDD. De a mobil eszközöknél már minden GB-t számít!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2015.03.19. 10:11
Nálam az SSD-n is minden GB számít, de mégsem a használatban lévő rendszerfile-ok jelentik a problémát, hanem az elképesztő mennyiségű szemét, amit a rendszer termel, és kézzel kell gallyazni. Ezzel kezdhetnének már valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. David22 rfj19...
2015.03.19. 17:06
Értelek én,nekem 32Gb-os Win 8-as tabletem van.....nem is ezzel van a gond,csak az aztali win összehasonlítása az androiddal szúrt kicsit szemet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!