iPon Hírek

A Windows 10 már a 8K-s kijelzőket is támogatni fogja

Dátum | 2015. 03. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A 8K-s támogatás tényéről maga a Microsoft beszélt a nemrégiben megrendezett WinHEC alkalmával, ahol a tartalomgyártókat, illetve a médiavállalatokat akarták képbe hozni a cég illetékesei a távolabbi tervekkel kapcsolatban.
Hogy mit is jelent a 8K-s támogatás a számok nyelvén? Egy Full HD kijelző 1920 x 1080 pixeles natív felbontást alkalmaz (2 megapixel), míg egy 4K-s modell már 3840 x 2160 pixeles, ami négyszer több képpontot jelent (8,3 megapixel). Ehhez képest egy 8K-s panel natív felbontása már 7680 x 4320 pixel, ami 33,2 megapixelnek felel meg. Tizenhat Full HD-s képernyő férne el egy 8K-s kijelzőn. A hatékony támogatás érdekében az asztali ikonok akár 768 x 768 pixeles méretben is készülhetnek, azaz 4K-s és 8K-s felbontás esetén is hatékonyan skálázhatóak. Ikonok frontján tehát előreláthatólag nem lesz probléma, de a feladathoz az egyéb szoftverek fejlesztőinek is fel kell nőniük (felhasználói kezelőfelületek).
A 8K-s felbontás támogatásához persze nem csak a kijelzőknek, illetve a szoftvereknek, hanem a különböző hardverkomponenseknek is fejlődniük kell – 8K felbontás mellett már elég komoly teljesítményre van szükség, ha játszani akarunk, a streamek hatékony továbbítását is meg kell oldani (valószínűleg új tömörítési szabványra is szükség lesz). A 8K támogatást kínáló csatlakozó szabványokkal sem lehet még Dunát rekeszteni, de azért egy korábbi bejelentés alapján már tudjuk, hogy lesz mivel csatlakoztatni a 8K-s kijelzőket. Ezeknek a kora persze még csak jön el – előbb 4K-s társaiknak kell megvetniük lábaikat a piacon. Érdekesség, hogy az első 4K-s kijelzők 2003-ban készültek el, az UHD szabványt pedig 2007-ben adta ki az SMPTE. A 4K-s kijelzők még csak napjainkban kezdenek jelentősebb piaci részesedésre szert tenni, így korai még a 8K-s korszakról beszélni.
Fotó: Extremetech
Más kérdés, hogy a Microsoft a 8K-s támogatás bevetését hosszabb távon látja értelmes és kifizetődő lépésnek, ugyanis a felhasználók rendszerint 5-7 évig használnak egy-egy operációs rendszert – ez valószínűleg a nyáron megjelenő Windows 10-re is igaz lesz. 5-7 év múlva már reálisabb esély van arra, hogy a 4K-s kijelzők olyan szinten elterjedjenek, mint ma Full HD társaik, és a 8K-s panelek is észrevehető piaci részesedést kalapozhatnak össze maguknak addigra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. flashpoint...
2015.03.25. 16:43
És ha 8k-s kijelzőket eyefinitire kötök az úgy mennifoge?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Reinkz
2015.03.25. 17:00
az nem oszt nem szoroz hogy szélesebb lesz a kép, ma sem a 3db full hd monitorral van a baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!