iPon Hírek

A Windows 8 ARM kiadásán csak az IE futhat asztali módban?

Dátum | 2012. 05. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Windows 8 ARM kiadása – amit Windows RT néven emlegetnek – a korábbi hírek szerint mind Metro, mind pedig Desktop, azaz asztali felhasználói kezelőfelületet kínál majd. A Microsoft szavai szerint az új operációs rendszer használata olyan lesz, mint ha csak a Windows 8 32-, vagy 64-bites kiadásai előtt ülnénk. Utóbbinak ellentmond, hogy a Windows RT esetében a Mozilla állítása szerint Desktop módban csak és kizárólag Internet Explorer használatára nyílik mód, ha webböngészésre kerül sor, Firefox-ot, Chrome-ot vagy esetleg Safarit nem használhatunk majd.

A Mozilla illetékesei szerint ez a korlátozás lehetetlenné teszi a többi webböngésző számára, hogy azok „Windows Classic”, azaz asztali módban fussanak. A gyakorlatban ez azért jelent problémát, mert csak ebben a módban érhetőek el azok a fejlett funkciók, amelyek napjaink webböngészőinek sebességére, stabilitására és biztonságára egyaránt komoly hatást gyakorolnak – persze pozitív értelemben. Abból kiindulva, hogy az Internet Explorer zökkenőmentesen futhat a Windows RT Desktop környezetében, nem lehet szó olyan kizáró technikai okról, amely a rivális webböngészők esetében akadályt gördítene a Desktop módban való futás elé.

A Mozilla illetékesei érthető módon nem örülnek a megszorításnak, az ugyanis korlátozza a felhasználók választási lehetőségét, valamint csökkenti a versenyképességet és az innovációnak is gátat szab. A Microsoft által meghozott korlátozás trösztellenességgel kapcsolatos kérdéseket is felvet.

A CNet News információi szerint nem csak a Mozilla, hanem a Google illetékesei is aggasztónak találják a Windows RT esetében meghozott korlátozást. A Google illetékesei osztoznak a Mozilla vezetői által felvetett aggodalmakban, ugyanis a korlátozás szerintük is csorbítja a felhasználói választás jogát, valamint az innovációra is negatív hatást gyakorol. A Google mindig is üdvözölte az innovációt a webböngészők piacán, beleértve az összes platformot, és erősen hisz abban, hogy erős vetélytársak mellett mindenki keményebben dolgozik. A Google szerint az erős versenyből legnagyobb hasznuk végül a felhasználóknak és a fejlesztőknek származik.

Hogy a Mozilla és a Google illetékeseinek elégedetlensége mekkora befolyással lesz a Windows 8 fejlesztőcsapatának döntéseire? Nos, ez egyelőre rejtély. Azt viszont csak remélni tudjuk, hogy végül ezen a területen is erős verseny bontakozik majd ki.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. qwertzzui
2012.05.11. 16:13
Már megint sok pénze van a microsoftnak, ha nem lesz változtatás, megint büntetést fognak majd kapni. rosszabb esetben bíróság is lehet belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Taragas
2012.05.11. 16:15
Mondom, hogy ez a windows 8 egyre ratyibb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rastawicc
2012.05.11. 16:37
Elfogyott az "eszük"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Turai
2012.05.11. 16:47
Anno is hasonlok miatt büntették meg a Microfost nevezetű izét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2012.05.11. 16:48
Azért nem vonnák le messzemenő következtetéseket, szerintem ez egy rosszindulatú pletyka, és kizártnak tartom, hogy a végleges kiadásban le lennének korlátozva a konkurens böngészők.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm
2012.05.11. 16:48
Ebből semmi nem lesz, el se jut bírói szakba, még a kiadás előtt viszakozniuk fog kelleni, olyan lesz a fórumokon a felháborodás..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ribizly
2012.05.11. 17:51
Sziasztok!

Most nem nagyon értem a problémát. A Microsoft meg fogja majd lépni, hogy átnevezi az IE8-at valami másnak és nem browser lesz a neve onnantól, hanem valami más. Akkor aztán pattoghat és perelhet mindenki, mert nem korlátozza őket és kész. Ezzel nem egyet akartam érteni, csak jó volna látni, hogy az operációs rendszer fejlesztőjének nehogy már beszóljanak, hogy nem használhatja a saját termékét bizonyos funkciókhoz dedikáltan...

Üdv,
Gyuri
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2012.05.11. 18:09
ribizly - Mert a megfelelő szerveknél hülyék dolgoznak biztosan....

józsef m. - szerintem hangulatkeltés és az egész nem igaz. Kizártnak tartom, hogy a végleges kiadásban ezt akarná a micorsoft. Szerintem itt csak helyzeti előnyt akar szerezni, hogy a konkurenciának ne legyen kész megoldása a megjelenésre..

Nem hülyék dolgoznak ott, pontosan tudják, hogy ezért nincs az a bíróság ami nem büntetné őket szét teljesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dzjaulah
2012.05.12. 01:16
A win8 igazi pozitív meglepetés lesz mindenki számára. Ugyanis olyan szörnyű képet festenek már most róla, hogy ha képes lesz a rendszer betölteni és megmutatni a smilys kékhalálják, akkor az már hihetetlen eredmény lesz.

Amúgy meg, ha a google chrome ba nem tud beépülni a wmp akkor az azt jelenti, hogy windowsosok nem csináltak chrome-os változatot, nem pedig, hogy a chrome nem engedi.

A firefox meg szerintem akkor beszéljen, ha ki tud adni, hogy normális böngészőt, mert sorozatban röpködnek az új számok, de csak egyre romlik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.05.12. 10:18
Nem lenne baj,ha igy maradna.A masik ketto sem jobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. GamERboY91
2012.05.12. 16:56
@Mikrobi

A Chrome-ban lehet használni a Windows Media Player Firefox nevű elavult plugin-t, aminek a legfrissebb verziója nem későbbi, mint 2007-es! Itt tényleg nem a Google korlátoz (ahogy dzjaulah mondta), ők kitaláltak egy megoldást a Microsoft hanyagságára, használhatóvá tették a Firefox-nak szánt plugin-t, amiért inkább külön respect jár.
De amúgy szégyellje már magát manapság az az oldal, amelyik a WMP beépülőt használja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Lazahunter
2012.05.13. 20:33
Én ezt most nem is értem ... eleve azt mondták, hogy az ARM-esen semmilyen desktop alkalmazás nem fog futni ... tehát nem csak a böngészők, hanem semmi.
Az asztali gép és a tablet között kizárólag a metrós progik lesznek egyformán futtathatóak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nextman
2012.05.14. 15:26
Pedig emlekeim szerint a beepulo wmp sokkal jobban, gordulekenyebben futott nem egy oldal eseten, mint a kesobb bevezetett flash vagy silverlight.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!