iPon Hírek

A zebra csíkjainak esete a magyar kutatókkal

Dátum | 2012. 02. 10.
Szerző | Jools
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Aki afrikai utazást tervez, jobban teszi, ha szert tesz némi zebracsíkos ruházatra, magyar és svéd kutatók ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a zebra csíkjai összezavarják a vérszívókat tájékozódását, így hatékony védelmet jelentenek a kellemetlen rovarok ellen. A tanulmány Journal of Experimental Biology című lapban jelent meg.

A kutatókat régóta foglalkoztatja a zebra különleges csíkjainak rejtélye, számos elmélet született a témában, ezek többsége azonban minden tudományosságot nélkülöz. „Ez az első igazán meggyőzőnek tűnő teória az elmúlt 120 év elméleteinek sorában” ‒ mondta a kutatás eredményeinek hírére Tim Caro, a Kaliforniai Egyetem viselkedés-ökológusa.

A korábbi elméletek között szerepel, hogy a csíkok összezavarják a ragadozókat, álcázásra (az oroszlán színvak) vagy éppen a csorda tagjainak azonosítására szolgálnak. Mindeddig azonban senki sem próbálkozott az elméletek kísérleti bizonyításával, mondta el Susanne Åkesson, a svédországi Lund Egyetem evolúciós ökológusa, a tanulmány egyik szerzője. A kutatókat érdekelni kezdte, hogy vajon a csíkok vonzóak-e a bögölyfélék, illetve a cecelegyek számára. Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a cecelegyek a fekete színt preferálják a fehérhez képest, de nem derült ki, hogy miért.


A böglyök kapcsán egy korábbi kutatás során Åkesson és munkatársai megállapították, hogy a vérszívók a sötét színű lovakat vonzóbbnak találják a világosabbaknál, mivel a sötétebb szőrről visszaverődő polarizált fény nagyon hasonlít azon tócsák visszavert fényéhez, ahová a rovarok petéiket rakják le. A fehér szőrről visszaverődő fény viszont nem hasonlít ehhez.

Åkesson és Horváth Gábor, az ELTE fizikusa egy Budapesthez közeli lótenyésztő telepen végezték kísérleteiket, ahol nem volt hiány a vizsgálni kívánt rovarokból. Fekete, fehér és csíkos mintázatú táblákat, illetve fekete, barna, fehér és zebracsíkos életnagyságú műanyaglovakat állítottak fel egy legelőn, majd a tárgyakat növényi olajjal, illetve színtelen, szagtalan ragasztóval kenték le, hogy az érdeklődést mutató böglyöket számba tudják venni.


Az eredmények alapján a csíkok még a fehér színnél is taszítóbbak a vérszívók számára, mivel a rovarok az egységesebb visszavert fényt preferálják. A keskenyebb csíkok még kevesebb rovart vonzottak, mint a vastagabbak, hasonló okokból. A kísérlet során az is kiderült, hogy a valódi zebrák csíkjainak szélessége megfelel annak, amelyet a kutatók kísérletileg optimálisnak találtak a rovarok elkerülésére. Így a kutatók következtetése szerint igen valószínű, hogy a zebrák csíkjai valóban a vérszívók elleni védekezést célozva jöttek létre. A következő lépés az eredmények igazolása lesz a zebrák természetes környezetében. A szagok ugyanis vonzóvá tehetnek egyes színeket és mintázatokat a cecelegyek számára, és a vadon élő zebrák nagyon erős szaggal rendelkeznek. Elképzelhető, hogy a szagot olyan hívogatónak találják a rovarok, hogy a taszító mintázattal nem is törődnek.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Vendég-Ven...
2012.02.10. 16:08
Vajon a leghatékonyabb zebraminta hány százalékkal kevesebb böglyöt vonzott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dzjaulah
2012.02.10. 16:53
melyik mintázathoz képest? Másrészt pedig százalékokról akkor van értelme beszélni, ha már sok teszt áll rendelkezésre, nem csak egy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog
2012.02.10. 18:50
miert nem kerdezik meg a zebrakat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jozsefm DogTh...
2012.02.10. 19:13
Elfogultság okán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2012.02.10. 22:00
A mi testhőmérsékletünk se megy a napon 40°C-ra ha tud működni a hőleadás. A méhek ennek a lehetőségétől fosztják meg a darazsat. Mondjuk ettől még lehet hogy több kell neki mint 40°C, hogy elpusztuljon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. CyberPunk6...
2012.02.10. 23:42
ha a testhőmérséklet 41 fok fölé megy, akkor a fehérje elkezd kicsapódni ami minden fehérje alapú élőlény esetén halálos, a hőleadást nem tudom, hogy oldják meg a darazsak, de biztosan meghalnak 41 fok feletti testhőmérsékleten.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.02.11. 09:26
Akkor tavaly. Vinyomar is mehek cseszegethettek,mert az is tulhevult es jol meg is pusztult.Rohadt mehek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2012.02.11. 09:39
Akkor tavaly a vinyomat is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jozsefm DogTh...
2012.02.11. 09:49
Hogy került a HHD-d a kaptárba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2012.02.11. 20:33
Rohadek mehek,johetne mar egy jo kis meh gyilkolos FPS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.02.11. 20:42
Na ez igaz ő pontosan tudná a választ!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!