iPon Hírek

A zöldségek egy része leszedés után is rendelkezik bioritmussal

Dátum | 2013. 06. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy új kutatás eredményei szerint a gyümölcsök és zöldségek egy része a leszedés, betakarítás után is rendelkezik egyfajta cirkadián ritmussal, vagyis biokémiai folyamataiban alkalmazkodik a különböző napszakokhoz, bizonyos szempontból tehát még a boltok polcain is „életben van”. A Rice Egyetem kutatói szerint a káposzta, a fejessaláta, a spenót, a cukkini, az édesburgonya, a sárgarépa és a feketeáfonya még egy héttel a begyűjtés után is reagál a nappal és az éjszaka váltakozására, és az esetleges „ragadozók” ellen is képes megvédeni magát biokémiai folyamatainak szabályozása révén. A cirkadián vagy biológiai óra a növényekben egyrészt az évszakokhoz való alkalmazkodást, másrészt a napszakok követését végzi, és ezekhez igazítja az organizmus belső folyamatait. A napszakok követésének egyik fontos velejárójaként ez a belső ritmus jelentős szerepet játszik a növények legfőbb ellenségei, az őket fogyasztó rovarok elleni harcban is. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot arról van szó, hogy a növények tudják, hogy a rájuk veszélyes rovarok mikor aktívak, így előre felvértezik magukat az apró vadászok ellen. A kutatók már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a növénybiológiai vizsgálatokban gyakran tanulmányozott lúdfű a rovarok elleni védekezést a glükozinolát nevű, kén- és nitrogéntartalmú vegyületcsoport termelésének fokozása révén viszi véghez. A vizsgálatok alapján az is hamar világossá vált, hogy a vegyületek aktuális mennyisége a cirkadián ritmushoz, és ezzel a rovarok aktivitásához igazodik. Glükozinolátokat a keresztesvirágúak rendjének számos képviselője termel, többek közt a káposztafélék is, így a kutatók azt kezdték vizsgálni, hogy a növények már leszedett, ehető részeiben is megfigyelhető-e valamilyen hasonló védekezési folyamat.

Janet Braam és kollégái a zöldségesnél vett káposzta leveleiből három centiméter átmérőjű korongokat vágtak ki, majd a darabokat három napon át felváltva 12 órás nappali fénynek, majd 12 órás sötétségnek tették ki, újfajta cirkadián ritmusra „idomítva” a leveleket. A glükozinolátok szintjét négyóránként mérték, és a három napos átállást követően hasonló napi ciklusokra idomított U betűs aranybagoly lepkék (Trichopliusia ni) hernyóit eresztették a levelekre. Azok a levelek, amelyek biológiai óráját a hernyók életritmusának megfelelően állították be, viszonylag kevés kárt szenvedtek, azok viszont, amelyek pont ellentétes ritmust tanultak meg, vagyis a hernyók „nappalai” idején éjszakai anyagcserével működtek, hússzor több szövetet vesztettek el. A kutatók ezt követően más zöldségeket és gyümölcsöket is hasonló teszteknek vetettek alá, és mint kiderült, az életritmusok összehangolását követően a fejessaláta, a spenót, a cukkini, az édesburgonya, a sárgarépa és a feketeáfonya is hatékony volt a hernyók elleni védekezésben. Ez azért is érdekes eredmény, mert a felsorolt fajok nem termelnek glükozinolátokat, tehát valamilyen másfajta módszerrel óvják meg magukat a kártevők ellen. Braam és kollégái a kutatás következő fázisában azt szeretnék kideríteni, hogy milyen más vegyületek állnak a cirkadián óra szabályozása alatt a már betakarított zöldségekben és gyümölcsökben. A szakértők úgy vélik, hogy a folyamatok alaposabb megismerése és kiaknázása révén talán vegyszermentes megoldásokat lehet találni ezen élelmiszerek tartósítására. Jelenleg a betakarított zöldségek és gyümölcsök közel harminc százalékát ki kell dobni mielőtt felhasználásra kerülnének, jelentős részben a különféle kártevők miatt, mondják a kutatók, így bármilyen új tartósítási megoldás rengeteget számíthat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

39. kiskoller
2013.06.22. 15:39
Nesze nektek vegák!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.22. 16:33
Csak lennének belőlük mineralisták. Akik nem esznek se növényt sem állatot. Hagy ritkuljanak az ostobák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. kiskoller mzso
2013.06.22. 16:55
Amúgy én is vegán vagyok, csak szólok

Neked fogalmad sincs miért nem esznek egyesek (pl én) húst, így ők az ostobák a te tudatlanságod miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.22. 16:57
Na mondjad akkor. Hallottam már sokfélét. Egy közös volt bennük, hogy mind baromság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. kiskoller mzso
2013.06.22. 17:43
20 éven át szenvedtem allergiában és aszthmában. Bár 2 éven keresztül minden reggel kimentem a haverokkal futni, a végén ugyanúgy képtelen voltam pollenszezon idején 100 méternél többet futni (kocogni se)

Dokik adtak nekem mindent, a szteroidokkal megtömött gyógyszerek a végére már durva kézremegést adtak nekem, mindezt főiskolai éveim alatt. Akkoriban rendesen ettem mindenből, amikor elhatároztam hogy nekiállok kondizni (amivel sokáig nem jutottam, tekintve hogy mikor már +10-20 kiló izom volt rajtam még akkor is mint egy nyárfa úgy remegtem ha csak a rudat kellett kinyomnom akkor is) akkor ment a csirkerizs kombó rendesen.

Aztán olvastam egy könyvet amely leírja hogy a vegán étrend meggyógyíthat az allergiából/aszthmából, így kipróbáltam.

Azóta tünetmentes vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Terror kisko...
2013.06.22. 17:50
Meg az is lehet, hogy nem a pollenszezon az allergiád oka, hanem a páclé, amivel a húsárut kezelik, amire kurvasokan allergiásak, és a felhasznált fűszerek/fűszersók sokkal szennyezettebbek pollenszezonban, mint maga a levegő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. mikej95
2013.06.22. 17:54
Zombizöldségek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. Asagrim Terro...
2013.06.22. 18:23
Mocskosak ezek az adalékanyagok. TESCO trópusi müzlire allergiás vagyok, de a ráírt összetevőkre nem ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Enno
2013.06.23. 10:32
Pár éve már én is odafigyelek arra hogy mit eszek, amennyire lehet kizárom az adalékos dolgokat a tartósitószeresekkel együtt. Nem csak allergia de sok más téren is nagy a javulás. Egyébként ha esténként megeszel 1 fej vagy félfej fokhagymát pár nap után tünetmentes leszel allergia téren .
Nem értem egyébként a gyártókat mi a retkesszarnak pakolják bele a plusz sok szart az ételbe amikor sokszor egyébként nincs benne tartósitószer sem.
Miért nem lehet felfogni hogy pont a természetes izt és állagot keresi valaki mert neki az finom, annak ellenére hogy valami idióta kis ételkóstolós teszternek nem izlik mert az a "trágyán" nőtt fel. A másik meg a kiló só mindenben, sótlan cucc vagy ami alig látott sót sokkal finomabb, csak elsőre max furcsa egyeseknek. Aztán arról ne is beszéljünk mennyivel egészségesebb az is.

ui: Valakinek valami ötlet miért nem tudok hozzá szolást irni olykor szimplán főoldalról ? csak ha bejövök külön a fórumra ? Nem csak 1 gépen tapasztalt a problem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.23. 11:23
@kiskoller

Lehet, hogy jobban járnál egy szigorúbb féle Paleoltikius diétával. Az tűnik a legvalószínűbbnek nekem is, hogy a sok sz@rság okozhatja az allergiát amit a feldolgozott ételekbe belepakolnak. A vegán étrendben meg nagyrészt feldolgozatlan alapanyagok vannak, ha jól sejtem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. xXdoki88Xx
2013.06.23. 14:49
A vegetáriánusoknak azért megsúgnám hogy az ember mindenevő, a húsra (állati fehérje) ugyan úgy szüksége van a szervezetnek mint a vízre. Több helyen is vannak erről cikkek, de amerikában a tudósok is megállapították hogy a húsmentes táplálkozás (hosszú éveken keresztül 10-20 év) igen komoly betegségeket eredményezhet.

De persze mindenki csinál amit akar, én a fényevőket bírom a legjobban mert hamar meghalnak, és mint tudjuk: aki hülye, halljon meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Enno
2013.06.23. 20:34
A lényeg hogy egyen fehérjét. Nem minden áron állatokat kell enni. Ott a gomba(se állat se nem növény) , szója és sok más magas fehérje tartalmú cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. sensejke Enno
2013.06.23. 21:00
Vannak olyan esszenciális fehérjék amiket csak állati hús képes pótolni semmi más max ha tablettával juttatod be, de az ellen szól, hogy nem természetes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. palacsa xXdok...
2013.06.23. 22:27
az igazi fényevés egy kéthetes "kúra" ami idő alatt nem esznek és 5 napig egy cseppet se isznak. mindez megspékelve szűz máriával, földanyával, szellemekkel, földönkívüliekkel.
annak is megvannak a maga érvei.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. mzso Enno
2013.06.23. 22:40
@Enno
A hús közel sem csak fehérje...
Ráadásul közel sem teljesen ismert, hogy a rengeteg összetevő ami az étrendben előfordul pontosan milyen hatással van a szervezetre. Főleg nem évtizedek alatt.
Ezért számomra a legracionálisabb a paleolitikus diéta, mert az a természetes étrendet próbálja utánozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Enno
2013.06.24. 01:32
tanultam jópár évig ill van pár könyvespolcnyi papirom az ilyesmiről de nem tudok olyanról hogy ne lehetne normálisan teljesértéküen élni húsnélkül. pont az a jó természettel hogy mindenből van sok lehetőség bevitelre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. kiskoller
2013.06.24. 07:45
Egyedül a B12 Vitamint nem tartalmazhat csa növényi étrend.
Minden, azaz minden más mikro- és makrotápanyag megtalálható egy korrekt vegán diétában.
A B12 meg hosszú éveken át elraktározódik, de igaz, csak vegán diétával 20 év után könnyen beteg lehetsz. De manapság ki nem szed multivitamint? Egy tablettában meg van egy egész osztályteremnek elegendő B12...


Az összes esszenciális aminosav is megtalálható a növényekben. Az egyetlen baj csak az, hogy míg az állati kajában teljes fehérjék találhatóak (amik tartalmazzák az összes aminosavat ami kell) addig a növéniy kajákban max 3 vagy 4 ilyen van, így sokkal jobban kell váltogatnia az embernek az élelt amit fogyaszt.

Pl ha egy csirkemell-barnarizs-brokkoli kombót megeszel abban már szinte minden benne van, ami neked kellhet, makrotápanyagban legalábbis (fehérje-szénhidrát-zsír)

Ahhoz hogy elegendő, és megfelelő típusú fehérjét tartalmazzon az ebédet, nem elég 1 gabonaféle, kell egy ebéd során egy kis kölest, egy kis rizst, mindenféle magokat, hüvelyeseket (babot, borsót) enned.


Igen, lehet hogy nem pont a hús mellőzése, hanem más, a hússal együtt járó anyagok mellőzésével sikerül tünetmentessé válnom. Pl páclé nem igazán lehet ludas, mert mindig én pácoltam be a húsokat.

A lényeg az, hogy ezzel az étrenddel sokkal egészségesebb vagyok, mint eddig bármikor és az összes orvosi vizsgálat is engem igazol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. duncanx
2013.06.24. 09:52
Ajánlanám a figyelmetekbe a fizikát/(bio)kémiát és a józan észt is.
Átlagos kalória bevitel mellett egy elvi embergép mennyi ideig működhetne?
Nekem nem jön ki 24 óra sehogy.
Érdekes kérdéseket vet fel, hogy akkor mi is történik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. xXdoki88Xx
2013.06.24. 11:27
Zabáljátok csak a zöccséget, meg a kitudja miket és sanyargassátok magatokat, én azt eszem ami jól esik. 10 évvel kevesebbet élek? és? éljek csak 70-et de azt úgy hogy jól érezzem magam.

Egyébként meg ha megnézzük a régi öregeket akik most olyan 80-95 között vannak, egyik sem vegetáriánus, soha nem is voltak azok és mégis hosszú ideig éltek.

A modern kor baromságai ezek a: vega vagyok, meg ilyen sületlenségek.

Megnézném hogy kemény fizikai munkát hogy bír bármelyik vegetáriánus, és most nem 20 perces tésztagyúrásra gondolok ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mikej95
2013.06.24. 11:32
@kiskoller
De, ha az adalékanyagokra vagy érzékeny, miért nem eszel megbízható forrásból, adalékmentes termékeket? Biztos van a 40 km-es körzetedben kistermelő/gazda.
@duncanx
Valamit biztosan rosszul számoltál, de ha újraszámolod vedd figyelembe, hogy a bevitt energiahordozók megemésztéséhez is szükséged van energiára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. gumitamin
2013.06.24. 11:44
Ezt hívják úgy hogy élő étel (akár csak a víz).
A hús az mi?
Vagy Ti hogy eszitek, szőrösen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. duncanx
2013.06.24. 11:54
Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam.
mikej95
Amit mondasz egyértelmű és helyes. valóban az emésztés "rendszerműködés" is energiát emészt fel.
Amit én felvetettem annál nincs jelentősége, hisz ez a tétel csak tovább rontja a számokat.
A lényeg, hogy a számok alapján nem is tudna működni egész nap a szervezet a bevitt élelmiszer energiával, mert egyszerűen nem elegendő.
Én erre az érdekes és sokfajta kérdést felvető tényre hívtam fel a figyelmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. mikej95
2013.06.24. 12:55
Értettem amit írtál, azért mondtam számold újra. Lehet nem váltottál át kcal-ról kJ-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Enno
2013.06.24. 15:03
Az hogy mennyi energiát használ el a szervezet azt az oxigén elhasználódásból ki lehet számolni de ez csak műszerekből megy. Volt még tavaly egy nagyon pöpec doksi film róla egy japán proff tartotta. Kiszámolják az elhasznált oxigénből pontosan mennyi energia kell a szervezetnek és az szerint kell enni inni. A lényeg az hogy a szükséges tápanyag meglegyen. Csak az energia szinten van limit. És eszméletlen jól működik. Volt egy klón majom pár akiken évek óta tesztelték a metódust. Amelyik majom evett ivott kedvére mindent amit akart úgy nézett ki mint emberi szemmel nézve mondjuk egy 80éves rozzant öregember, kopott fénytelen bőr és szőr, nem mozgott csak punnyadás seggen ülve. A másik tök szép volt mint ha csak pár éves lenne , jó kondiba ugrált össze vissza a ketrece szép színes bőr fényes bunda.

Az hogy valaki vega nem azt jelenti hogy bármit is megvonna a szervezetétől, sőt. Mivel változatosabban kell az étrendet össze szednie sokkal jobban jár összetettben mint aki csak eszi ami előtte van épp és tesz rá magasról mi jön ki "a másik oldalon" .
Pedig nagyon nem mindegy. Én ugyan húst eszek de megválogatom milyet. Leginkább kisgazdák vagy hazai. Ugyanis nem mindegy az sem hogy és mikor hal meg az ember, ellenben azzal ahogy itt páran írják. Ha valaki 50-60közt mindenféle nyavajával szenvedve akar megpatkolni hajrá. Én inkább leszek egészséges 90éves mintsem ezért azért jajgassak és mindenféle vacak végett bekorlátozott féléletem legyen betompult időskori elmével.

Mozgás , megválogatott kaja -> Egészség
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror
2013.06.24. 15:22
"Az hogy valaki vega nem azt jelenti hogy bármit is megvonna a szervezetétől, sőt."

Per definitio még véletlenül sem azt jelenti, hogy megvonod az állati fehérjét, dehogyis. Amúgy tökmindegy, hogy 90 évesen egészséges vagy-e vagy sem, már úgysem vagy képes semmire és csak egy kolonc vagy a társadalom nyakán. Ha elérem a nyugdíjkorhatárt, remélem elvisz egy szívroham azt csápuszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim dunca...
2013.06.24. 15:27
Ezért nem számolnak átlagosat, hanem mondják azt, hogy nehéz fizikai munkásnak 6000 minimum, ülő/szellemi munkásnak meg 2000-2200 kalória a napi ajánlott bevitel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. kiskoller
2013.06.24. 15:44
1. Fizikai munka + vega diéta: akkor magyarázzátok meg miért van annyi vega élsportolò? Nem csak hosszùtàv-futók, hanem testépìtők is?

2. Sanyargatás: ki mondta nektek hogy sanyargatom magam? Egyáltalán nem önsanyargatás az, ha megválogatod hogy mit eszel. Nyìlván egy pulyka ìzét nem pótolja semmi, de ugyanúgy vannak finom vega kaják amiket meg mindenevőként sose ettem volna meg.

3. Öregedés: Nem az a lényeg hogy hàny évet élsz hanem h hogyan. Lehet betegesen is kihúzni 50 évet, meg lehet úgy is hogy csak évente látod az orvost a kötelező kivizsgàlàson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror kisko...
2013.06.24. 16:02
Na ne hogy nem is feltételezed, hogy az életvitelszerűen sportolók étrendjének nagy részét mesterséges tápanyagok teszik ki, amelyek mellett egy féldisznó meg sem kottyanna. Amúgy nagyapám diétája kolbászon és szalonna-hagymán kívül nem nagyon állt másból életében, de azért vígan lőtte egyik nap a cseh, a másik nap az oláh férgeket a fronton, aztán tíz év fogság és kényszermunka után lazán kihúzott még majd ötven évet, 86 éves korában tért jobblétre (depresszitól!). Beteg soha nem volt. De nyilván mindenkinek vannak ilyen emberek a családfáján, szóval a mondandóm lényege, nem a hústól leszel beteg, hanem a sok szartól, amit hozzáadnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim kisko...
2013.06.24. 16:02
"2. Sanyargatás: ki mondta nektek hogy sanyargatom magam? Egyáltalán nem önsanyargatás az, ha megválogatod hogy mit eszel. Nyìlván egy pulyka ìzét nem pótolja semmi, de ugyanúgy vannak finom vega kaják amiket meg mindenevőként sose ettem volna meg."

Ez kábé olyan mint amikor egy makk egészséges embernek a balesete után elmondják, hogy deréktól lefele lebénult, de azért még élhet teljes életet, aztán ezt ő is elkezdi magában hajtogatni. Ámítás. Rohadt mindegy mit csinálsz, akkoris minden arról fog szólni, hogy kompromisszumokat kötsz, mert lesz amit nem tudsz csinálni.

Szóval teljesen mindegy hogy milyen finom vega kajákat eszel amit előtte nem is ismertél, akkoris arról szól az egész, hogy én többfélét ehetek nálad, mindent amit te, meg azt is amit te nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller Terro...
2013.06.24. 16:50
Egyesek azt mondták, hogy kötelező a hús evése, mert nincs elég tápanyag a növényi kajákban, és amúgy is gyenge leszel. Erre hoztam fel az élsportolók példáját. Tudom, hogy az élsport sohasem az egészségről szólt.

Nem is azt mondtam, hogy ha húst eszel beteg leszel, ha meg vegán leszel akkor nem. Azt az érvet támadtam meg, hogy tök mindegy mit eszünk, úgy kb ugyanakkor halunk meg, az a 10 év nem számít. Szerintem a hangsúly nem azon a 10 éven van, hanem a többi 50-60 minőségén.

Szóba került a nagyapáink élete:

1. Ők mindenből bio kaját ettek. Ha a közeli boltban bio csirkét és nem kokszban tocsogó valamit vehetnék, nyílván más lenne a szituáció. Konrkétan több energia lenne valami kistermelőtől megvenni a hentesárút, mint legugrani a sarokba zöldséget venni. (Drágább is, de mondjuk nekem a kajánál nem számít annyira az ár, az a legutolsó dolog amin spórolok)

2. 20szor annyit mozogtak mint mi. Én napi 10-12 órát töltök a seggemen a gép előtt, ők ugyanennyit a mezőkön, dolgozva. Ha azt a kaját és abban a mennyiségben enném, mint ők, elhíznék mint egy disznó. Más életvitel = más diéta.

3. Mindezt összeadva még így is kevesebb időt éltek, mint mi. Az átlagéletkor fokozatosan növekedik.

Asagrim:
Szóval ha én azt mondom nem iszok Fantát, inkább Sprite-ot iszok, akkor az önsanyargatás?
Nem, ezt döntésnek hívják.

Önsanyargatás az, hogy fél tábla csoki után azt mondom, hogy elég volt, pedig kívánom? Nem, ez önkontroll. Mert tudom, hogy bár szívesen megenném, később magzatpózban feküdnék annyira fájna a hasam.

Egyedüli "önsanyargatás" az, hogy több energiámba kerül gyorséttermet választanom. Na bumm, az Allee-ban 3 helyet iterálok a heti 1 étlezésemmel az 5 helyett. De nyugodtan meséld szépen ki, hogy mi mennyi energiámba kerül nekem amikor a saját életemet vezetem!

"akkoris minden arról fog szólni, hogy kompromisszumokat kötsz, mert lesz amit nem tudsz csinálni."

Még egyszer mondom, ez nem arról szól, hogy mit nem ehetek, hanem arról, hogy mit eszek. Ez megint nem arról szól, hogy ott az a finom bacon, fúú de megenném, összefolyik a nyál a számban, de aszkézist fogadtam és nem eszem meg. Nem. Nem is kívánom a legtöbb húsos kaját. Ha meg rászorulok, mert mondjuk vendégsében vagyok és még a köret is hússal-sajttal van töltve, akkor bizony megeszem, és nem fogom kihányni mert megsértettem a fogadalmamat. Egyesek ezt így művelik, szerintem is baromság.

Ez inkább arról szól, hogy ha végigmegyek a Sparban, akkor inkább végigmegyek a zöldségespulton, kenyereknél stb stb és nem abban gondolkodom, hogy "ebben valyon van tojás? fúú akkor az gáz!" hanem eszembe jut egy jó vega recept és annak a hozzávalóit veszem meg.

Felfoghatod úgy is a vegán étrendet úgy, hogy mit nem ehetsz, és úgy is, hogy milyen típusú ételeket favorizálsz.

No de mindegy, abbahagyom a vitát, én nem akarok hitet téríteni, mindenki úgy éli az életét, ahogy akarja, egyedül az irritál hogy olyan emberek itélkeznek és mondják meg hogyan vezessem az életemet akiknek csak halvány lövésük van a dologról, több nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. xXdoki88Xx
2013.06.24. 16:58
kiskoller, egy testépítőről tudok aki vega, és igen komoly mennyiségű kaját kell megennie, ahelyett hogy nyomatná a csirkemellet. Az hogy te ismersz egy két embert akik lejárnak a konditeremben használják a pinatárogató gépet, meg csattognak a súlyokkal, mert úgy rángatják mint egy elmebeteg, na ezek nem testépítők. Én is járok gyúrni de majd akkor mondom hogy testépítő vagyok ha már ki is nézek valahogy.

A komoly testépítőknek napi szinten meg kell enni 2 kiló csirkemellet, na azt megnézem mivel helyettesíti vegan barátunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.24. 17:28
Terror nézz szét kicsit az aktív életet élő 90esek körül a távol keleten.
Sielnek, bicikliznek , hegyi túra. stb. Én ezt nem nevezném koloncnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sensejke
2013.06.24. 17:35
Higgyétek el vannak olyan esszenciális AMINOSAVAK (amik fehérjék felépítői) amit semmilyen más formában nem vagy képes pótolni a növényekből! Ha valaki az ellenkezőjét állítja az nagy tévedésben van vagy akkor javítson ki sok egyetemi könyvet és professzort. És itt nem vitaminokról van szó! Vajon miért lesz beteg valaki ha sokáig vega??!! És én nem ítélem el azokat akik ténylegesen azért vegák, mert kell és nem azért mert divat. Na őket falhoz állítanám egy sortűzre......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror Enno
2013.06.24. 17:43
Enno - nem vagyunk távolkeletiek. Persze síelni, biciklizni, hegyi túrázni igencsak társadalmilag hasznos tevékenység.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.24. 18:25
Egyrészt óvatosan kell bánni az ilyen kijelentésekkel, mert az étrendhez kapcsolódva lehet olvasni/hallani a legnagyobb kamu dolgokat.

Másrészt mint már írtam, csak a nyilvánvalóbb dolgok ismertek a tápanyagok hatásaival kapcsolatban. És azokat is úgy kell összevadászni a vegán diétával.
Én ha úgy adódna a gabona féléktől szabadulnék meg a leghamarabb. Az ilyen fűmagok messze nem természetes eledelei az embernek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.24. 18:30
Végezhetsz is magaddal, ha már nincs mit elérni az életben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.24. 18:32
Most kéne sok-sok példát felhoznod. Nekem először Kristen Bell jut eszembe aki tökre visszamaradott növekedésű. Meg amilyen régóta vegánokra emlékszem, mind ványadt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mzso Enno
2013.06.24. 18:38
A nyugdíjukból, vagyis nem csinálnak semmi hasznosat. De viszont ingyen utazgatnak.

Van amelyik télen felül egy távolsági buszra. Estig utazgat és akkor nem kell fűteni egész nap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller mzso
2013.06.25. 08:03
Martina Navratilova - tennisz "She holds the open era record for most singles titles (167) and doubles titles (177)"

Surya_Bonaly - világbajnok műkoris

Herschel Walker - amerikai focista " earned All-American honors three times and won the 1982 Heisman Trophy."

Jim Morris - testépítő

Aaron Simpson - MMA

Robert Cheeke - testépítő

Keith Holmes - boxoló


Csak egy párat megemlítek. Ezek mind professzionális sportolók nem a konditermekből összeszedett "pinatárogatók".

ha kell még több, keress rá ezekre az emberekre:
Aaron Simpson
Alexander Dargatz
Amanda Reister
Andreas Hanni
Andy Lally
Anthony Aurelius
Bill McCarthy
Billy Simmonds
Brendan Brazier
Carl Lewis
Catherine Johnson
Catra Corbett
Christine Varderos
Craig Heath
Denise Nicole
Dusan Dudas
Ed Templeton
Ellen Jaffe Jones
Emily Jans
Esther Hahn
Fiona Oakes
Georges Laraque
Greg Chappell
Harri Nieminem
Helen Fines
Henry Akins
Jack Lindquist
Jake Shields
James Southwood
Jason Sager
Jim Morris
Joel Kirkilis
John Salley
Joni Purmonen
Kara Lang
Keith Holmes
Kenneth G Williams
Laura Kline
Leilani Munter
Mac Danzig
Meagan Duhamel
Michael Zigomanis
Mike Mahler
Mirko Buchwald
Molly Cameron
Pat Neshek
Pat Reeves
Patrik Baboumian
Peter Ebdon
Rich Roll
Rob Bigwood
Robbie Hazeley
Robert Lichtenwalner
Robert dos Remedios
Ruth Heidrich
Salim Stoudamire
Sarah Stewart
Scott Jurek
Spencer Pumpelly
Steph Davis
Taryn Terrel
Tony Fiametta
Vicki Cosio
Weia Reinboud
Willie Austin


De nem a mennyiség számít. Fölösleges azon vitáznunk, hogy jobb dolog-e vegánnak lenni vagy mindenevőnek ha élsportoló vagy, itt a lényeg az, hogy vegán-ként is képes vagy eleget enni. Szerintem az itt fórumozó emberek 99%a szívesen megelégedne bármelyik itt szereplő testépítő izomzatával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!