iPon Hírek

A ZTE bemutatta az eddigi egyik legolcsóbb Android Wear órát

Dátum | 2017. 04. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A ZTE nem először próbál okosórát ringbe küldeni, de a mostani újdonság az első a vállalat kínálatában, mely már az Android Wear operációs rendszert futtatja. A ZTE Axon néven leleplezett 2015-ös eszköz még a Tencent OS-sel próbált érvényt szerezni magának – utólag kijelenthetjük, hogy kevés sikerrel.
A ZTE Quartz nevet viselő készülék jó képességekkel érkezik, a megjelenése is rendben van, az anyaghasználat tekintetében sem lehet rá különösebb panasz, és ahogy azt a cikk végén látni fogjuk – illetve már a cím is előre vetíti –, még az árazás tekintetében is jók a kilátások. Egy körszámlapos termékről beszélhetünk, ami 1,4 hüvelykes képátlóval rendelkezik, a felbontása 400 x 400 képpontos és az AMOLED technológia koronázza meg. Remek képminőségre lehet számítani. Az Android Wear fut tehát az okosórán, annak is a nemrégiben bemutatott kiadásáról beszélhetünk, az Android Wear 2.0-ról. Ez az operációs rendszer sok újításon esett át, így például képes már önálló alkalmazások futtatására, van rajta virtuális billentyűzet, kapott natív Play Áruház támogatást és jobb lett az értesítéskezelője, ahonnan már gyorsválaszokat is lehet küldeni, valamint egyetlen gombnyomással elérhető a Google Assistant szolgáltatás is. A Snapdragon Wear 2100 platform adja a szerkezet alapját, 768 MB-nyi memória áll benne a rendszer rendelkezésére a tárhely pedig 4 GB-os kapacitással szolgál.
A készülékben megvannak a szokásos mozgási szenzorok, így a gyorsulásmérő, a giroszkóp és a többiek, szóval vidáman képes lesz ellátni a fitneszkiegészítők feladatkörét. Nappal lépéseket számlál és számon tartja az elégetett kalóriákat, éjszaka pedig az alvási ciklusokat monitorozza. A ZTE Quartz rendelkezik továbbá A-GPS vevővel is, melynek köszönhetően a karóra önállóan is tudja jegyezni, hogy a túrázás, futás, biciklizés vagy egyéb testmozgás során merre járt a viselője, mekkora volt a tempója és a tengerszint feletti magasság hogyan változott a túra vagy edzés során. Remek sportóra lehetne ebből fakadóan az eszközből, azonban a ZTE fejlesztői kihagyták a pulzusmérőt, ami azért sokak számára lehet fájó pont. A kapcsolati opciók sorát a Bluetooth modul és a Wi-Fi mellett még egy 3G hálózati modem is gyarapítja, melynek köszönhetően állandóan online kapcsolatban lehetnek a készüléken futó alkalmazások, mindenről azonnal értesülni fog a felhasználók olyankor is, mikor a mobilját hátra hagyja. Van beépített hangszóró és mikrofon is a Quartz-ban, így akár telefonhívásokat is lehet vele folytatni.
Az okosóra felsőrésze fémből készült, a hátlapja viszont már csak plasztikból van. A szíja szabványos, szóval bármikor kicserélhető bármilyen tetszőleges megoldásra a megfelelő méret (22 milliméter) figyelembevétele mellett. Gyárilag szilikon pánttal szereli a ZTE a Quartz-ot – ez többféle színben is választható lesz –, ami alapvetően sportos megjelenést kölcsönöz neki. Nem egy búváróráról beszélhetünk, csak IP67 védettséget élvez a masina, de ez éppen elegendő ahhoz, hogy a hétköznapi használat során biztosan ne jusson bele víz – strandon már érdemes lesz levenni. Egy aránylag izmos, 500 mAh-s kapacitású akkumulátor található a színfalak mögött, amelynek köszönhetően kellemes lesz az üzemidő. A legtöbb versenytársa általában 24 órát bír nagyobb igénybevétel esetén, a Quartz viszont a ZTE elmondása alapján 36 órát, vagyis másfél napot fog kihúzni. (Persze ezek a számok inkább kiábrándítóan hatnak, de amíg az akkumulátorok tekintetében nem történik változás, addig úgy fest, hogy ehhez hozzá kell szoknunk az ilyen okosórák esetében – lényeges előrelépés biztosan nem várható.) A töltőállványa négy ponton csatlakozik a gépezethez, szóval nem indukciós megoldás került bele.
A ZTE Quartz szolgáltatói kínálatban kezdi majd a karrierjét, a T-Mobile kínálatában lesz elsőként megvásárolható. A készülék április 14-étől rendelhető a T-Mobile honlapján keresztül és április 21-én kerül majd a boltok polcaira. A Quartz mindössze 192 dollárba fog kerülni, így biztosan sokak érdeklődését keltheti fel, és ha valakinek nem probléma a pulzusmérő vagy akár az NFC chip hiánya, akkor mindenféle hiányérzet nélkül csaphat le az újdonságra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!