iPon Hírek

A ZTE-nél már készül a Firefox OS-t futtató mobil

Dátum | 2013. 01. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A 2013-as év könnyen lehet, hogy az új operációs rendszerek éve lesz. A Samsung a Tizen bevetését vetítette előre, a ZTE pedig szóba hozta a Mozilla jelenleg is készülő termékét, a Firefox OS-t. De nem szabad elfelejteni a BlackBerry 10-et sem, hiszen lényegében az is egy alapjaiban megújuló szereplőnek ígérkezik, és még a Sailfish OS helyzete is érdekes lehet. Aztán ki tudja, ha a fejlesztők jól haladnak, akár az Ubuntu for phones is befuthat az év vége előtt. Mozgalmas évünk lehet tehát az operációs rendszereket tekintve.


Visszatérve a ZTE-re, a cég Európában fogja először bevetni a Mozilla platformját - árulta el a ZTE egyesült államokbeli vezetője. Cheng Lixin a Consumer Electronics Show alatt, a Bloombergnek adott interjújában beszélt a gyártó idei terveiről. Cheng az amerikai bevezetés kérdésére azt felelte, hogy először megfigyelik, hogyan alakul az ökoszisztéma az első területeken. Amennyiben a fogyasztói tanulmányok eredményei megfelelőek lesznek, és alátámasztják a felhasználók igényét, akkor talán egy gépet az Egyesült Államokban is bevetnek 2013-ban.

A Mozilla legismertebb terméke jelenleg a Firefox böngésző, de ezt nem tartják elegendőnek. A vállalat berkeiben már több éve megfogalmazódott a saját platform létrehozásának igénye, vagyis meglehetősen sok energiát fektettek ebbe a háttérben, de egyelőre még nem találtak utat a piacra, és itt jöhet képbe a ZTE.

Cheng Lixin pontosabb információval nem szolgált, így nem ismert, hogy mely szolgáltatók kínálatában tűnhet fel az újdonság, és egyáltalán mely országokban Európán belül. Korábban viszont a Telefonicánál már felmerült a Firefox OS lehetséges felhasználása, ők az alacsony árfekvésű modelleket vérteznék fel ezzel.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Phantomstr...
2013.01.13. 10:12
A Firefox szerintem kicsit elkésett vele. Ez is csak egy kuriózum lehet, mint a MeeGo. Egy nagyszerű operációs rendszer, ami képességeiben felvehetné a versenyt a két nagy mobil oprendszerrel, de nem sok cég fogja alkalmazni, így kevés lesz az app, ami motorja lehetne a terjedésnek. Sajnos emögött sem áll ott egy Google vagy Apple, ami beletuszkolhatná az emberek zsebébe és többszereplőssé tehetné a piacot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. axe
2013.01.13. 11:06
apple pont nem tette többszereplőssé a rendszerét így tartva meg magát "kuriózumnak".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. HUFEUR
2013.01.13. 11:30
axe:

Igaz, de az Apple-nek volt akkora tábora, hogy egy OS-t befutottá tegyen, ZTE erre nem lenne képes egyedül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Phantomstr...
2013.01.13. 12:21
@axe
Nem értetted meg, amit írtam. A piac vált többszereplőssé, mert Androidon és WP-n kívül már választhattál iOS-es okostelefont is (oké, van még néhány, de elhanyagolható részesedéssel). Ezen nem változtat, hogy iOS csak Apple terméken van és fordítva. Így nem is kuriózum, mert az Apple évente fossa az új telefonokat, míg például MeeGo telefon egy darab került piacra és valószínűleg több nem is fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dobko
2013.01.13. 14:15
Lassan remélem eljön az idő, mikor a felhasználó szabadon rakhat a telefonjára amit akar, mint PC esetén. Persze most is lehet már vacakolni az oprendszerekkel, de sok buheráció árán, ami nem is működik mindig rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mythbuster
2013.01.13. 14:20
Azért abban egyezzünk ki, hogy mikor az Apple kiadta az első generációs iOS -t az iPhone -al 2007 -ben, még egyetlen olyan mobil oprendszer sem létezett a világon ami az iOS -el bármennyire is fel tudta volna venni a versenyt! Mindenik OS klaviatúrára épült, egyik sem használt kapacitív kijelzőt, éppen ezért kicsit anti-felhasználóbarátnak minősült ahogy kikerült az első iOS, ami hozta a tradicionális változásokat a mobil piacon, ezzel vette kezdetét az okostelefon piac és így nyert értelmet a mai okostelefon fogalma.

A firefox nem tudom mennyire fog elterjedni, még van két vezető oprendszer a piacon és az MS is nagyon kapar hogy ringbe kerüljön, de neki is nehezen megy. Tulajdonképpen a FF -nek egyetlen esélye van a piacon, ha olyan motort ír alá ami képes futtatni legalább az android appokat, mivel nem hinném hogy a gyártók csak úgy megtanulnának egy idegen nyelvet mert belépett az FF a mobilpiacra. Oda marha nagy tábora kellene legyen az FF -nek, márpedig nulláról nehéz valamit jól megcsinálni ha már előre adott a konkurencia akikkel folyamatosan küzdeni kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr...
2013.01.13. 15:01
@mythbuster
És ez most hogy jön ide? Azért abban egyezzünk ki, hogy ennek a fele nem igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. noPublicFG
2013.01.13. 16:28
'mámamár' mindenfajta OS van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vlac
2013.01.13. 16:35
Az összes komolyabb új mobil OS (Tizen, WebOS, Ubuntu) tud majd Android appokat futtatni az ACL-nek köszönhetően.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. wintercoun...
2013.01.13. 19:10
"mivel nem hinném hogy a gyártók csak úgy megtanulnának egy idegen nyelvet mert belépett az FF a mobilpiacra"

Azért azt tisztázni kell - mert cikk itt most nem említi, és van aki most halott róla először - hogy az egész rendszer HTML5-re épül. Nem kell szinte semmi újat megtanulni, maximum a beépített JavaScript API-kat, amivel elérheted a telefon hardver komponenseit... A kérdés inkább az, hogy mennyire sikerült simává tenni az OS-t (smooth-e annyira mint egy átlagos natív alkalmazás más oprendszereken), mert a Mozilla termékek és Mozilla Frameworkre épült dolgok nem éppen a lagmentességről híresek. Persze ezen felül biztos fog támogatni más API-kat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2013.01.14. 09:37
Azért látszik, hogy a firefox elvan a többek között a google milliárd dollárjaiból: Ilyen marhaságra van idejük, közben az androidos FF még beta, a PC-s változatból még alapvető funkciók hiányoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2013.01.14. 09:39
vlac: tudnál ehez a cucchoz adni linket? Nekem ubuntu alatt kellett volna android, de én semmit nem találtam rá..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ulysses
2013.01.14. 10:27
@Supra: az androidos Firefox nem béta, igaz van Firefox Beta is Androidra, de mellette ott a stabil kiadás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra
2013.01.14. 10:58
Ulysses: jogos, akkor ezt visszavonom!
Mondjuk esetleg szólhatott volna, hogy hé, figyu, ha gondolod, van már végles is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!