iPon Hírek

Ablak-napelem sötétítéssel

Dátum | 2010. 04. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Önmagában a napelemes ablak nem új dolog, viszont a Smart Energy Glass (SEG) másfelől közelítette meg a témát: a napenergia-begyűjtést kombinálták az ablak fényáteresztésének manipulálásával - vagyis a sötétítéssel.


Sötét, privát és világos üzemmódok között állítható az ablak; a sötét már felvesz valamennyi energiát, ám a legtöbbet a privát gyűjti be. Az ily módon nyert energiából az ablak egyrészt önmagát táplálja, másrészt pedig az extra termelés természetesen felhasználható egyéb célokra is, például a világítás és a szellőzőrendszerek üzemeltetésére. Igény esetén az ablakokra tetszés szerinti logókat is fel tudnak vinni.

A SEG-féle ablakok előnye eléggé magától értetődő - nyáron a hőséget, télen a hideget enyhíti. Irodákban és otthoni környezetben is egyaránt hasznosak lehetnek - bár azt még nem lehet tudni, hogy mikor válnak majd elérhetővé, és hogy mennyibe kerülnek majd.

Ami annyiból nem is csoda, hogy a technika még mindig fejlesztés alatt áll, és bár prototípus már készült, a szabadalmi védelmet még nem kapták meg, ezért nem nyilatkoztak a technika részleteiről sem. Elvileg azonban még az idén beizzítják majd az első bevezető programokat Hollandiában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. myckie2
2010.04.19. 18:37
Erre csak annyit hogy:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. 620hun
2010.04.19. 18:48
Jó ez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. irdatlanno... 620hu...
2010.04.19. 18:53
Az lenne a jó ha az ablakra sütne a nap fénye automatikusan lesötétülne és bekapcsolna energiát termelni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Menthix
2010.04.19. 19:26
"...viszont a SEG másfelől közelítette meg a témát..."

Viccet félretéve, nekem nagyon szimpatikus megoldásnak tűnik, így valószínűleg a fűtésre fordított energiaszükséglet is csökkene. Ez kedvezne a pénztárcánknak is.
Irdatlannoby, szerintem az nem lenne valami praktikus, mivel hangulatunknak megfelelően sötétségre, félhomályra, vagy egy napfényes szobára lehet szükségünk.

Ilyen ablakokkal el tudnám képzelni a jövőbeli otthonomat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. irdatlanno... Menth...
2010.04.19. 19:34
csak ötlet volt...
De igazad van
Bár amikor a szobában vok csak sötét legyen a game véget...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kihaennem
2010.04.19. 19:58
jó cucc.
már csak azt nem értem miért nem elérhető a napelem technologia, hiszen amikor én gyerek voltam már akkor is napelemes orák, számológépek voltak. 1985-87kb...
Most meg olyan drága a napelemes átépités mintha uj házat venne az ember. Azért ez elgondolkodtató. kiváncsian várom ez milyen áron fog mozogni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sanya0115
2010.04.19. 20:13
kihaennem te most komolyan 1 tobb negyzetmeteres napelemhez hasonlitod a "napelemes" orakat ill. szamologepeket ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2010.04.19. 21:04
Amig ennyiér megveszik, miért adnák olcsóbban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CYril
2010.04.19. 21:35
sanya115: igen ahhoz hasonlítja mivel a technológia teljesen ugyanaz, ergo igaza van, én is tanusíthatom szerettem azokat a számológépeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kolondrum
2010.04.20. 09:33
Hollandiában! Csóri országunkba soha nem ér majd ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. agyturbini...
2010.04.20. 10:20
sanya0115

HGa azt vesszuk a kidobott orakat es szamo9logepeket ingyen megkapod es csak fel kell ragasztani egy lapra meg osszevezetekelni es kesz a nm napelem akkor hogy is van ez ?

Udv LAci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kihaennem
2010.04.20. 10:49
agyturbinikusz:
na ugye!
látod sanya0115 nem csak én gondolom igy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2010.04.20. 11:36
Egyebbkent erre mar gondoltak elottunk is marmint a sotetitesre csak ugye azt folyadekkristallyal oldottak meg es nem termelt energiat...Bar sokat gondolkodtam azon ha egy Piezzo Kristalyt leengednenek ket vezetekkel mondjuk 2000m mely tengervizbe akkor az hogyan mukodne hiszen ha nyomas eri energiat bocsajt ki de azt nem tudom hogy ennek is valtakoznia kell mint ahogy a Trafo sem megy engyenarammal max negyszog jellel.....
Na mindegy,, voltam nemreg(KB egy honapja) a szomszed haztetejen ahol a napelemek nem elektromossagot termeltek hanem hoenergiat(Napkollektor), es igen erdekes modon este 6-7 ora fele olyan forro volt az egesz berendezes hogy megfoni nem lehetett de ha rakoptem meg talan sistergett is. Vagyis nem ertem meg(Erteni ertem mert azt kivanja a lobbi) mindig hogy minek szenvednek az Alfold poraval hogy vessenek bele, mikor befednek napkollektorral es napelemekkel akkor Ho energiat termelhetnenk, Villamos Energiat es Akar Hidrogent is ami kozel ingyen lenne. De mindegy addig csak porozzanak a Traktorok, mert azert fizetnek...
Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Androidus kihae...
2010.04.20. 16:02
A kulcsszó a hatékonyság. Az a pár négyzetcenti napelem az órában annyit termelt, amennyit egy icipici gombelem is évekig bírt leadni. Ha megfordítjuk, akkor az a napelem évek alatt tudna feltölteni egy akkora elemet. Szorozzuk meg tízezerrel, és az egy grammból lesz tíz kiló, a négyszetcentikből meg négyzetméterek. Te szeretnél olyan napelemet, ami évek alatt bír feltölteni egy autó aksit?

Az egy négyzetméterre beeső napenergia 1800 watt, ami őrület. Persze ennek csak egy része jut el a földfelszínre, de amikor hétágra süt a nap, akkor ez bőven a nagyobbik része. Ennek ellenére pár %-ot tudunk belőle kifacsarni napelemmel. De a fejlődés töretlen, egyik ismerősöm mesélte, aki ilyenek telepítésével foglalkozik, hogy muszáj volt berendelnie amerikából a tesztpéldányt, és bemérni, mert nem akarták elhinni a paramétereit. Ez megy most, gőzerővel fejlődik az iparág, az idei gyártmányok teljes kapacitáson termelik az áramot, amikor a tavalyi már szinte leáll a kevés fény miatt.

Szóval nem viccből drága a napelem. Ez nem luxusberuházás, mindenki a megtérülést nézi. Ha drága, akkor azért, mert jó fajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2010.04.21. 04:53
Androidus

Igazad van En inkabb Poennak szantam...igaz lehet nem annak tunt. Hat az az 1800W pedig masodpercenkent de nem a foldfelszinre Erkezik ha igazam van ugye ? Mert annak mar 20-30% kepesek hasznositani a napelemek ami a Diesel es Otto motorok hatasfokahoz kepest igen szep teljesitmeny par ev alatt...Vagyis ezt boven megeri fejleszteni...csak legyen Erdek is mogotte hogy ne aranyarban adjak es nem Csinalhatsz hidrogent vele mert az nem erdeke az olaj lobbinak...

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!