iPon Hírek

Ablakként is használható napelem

Dátum | 2012. 04. 21.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A napenergia hasznosításának kiötlött különféle módszerek mindig valami újabbat, jobbat, olcsóbbat ígérnek, aztán gyakran kiderül, hogy azért nem annyira egyszerű a helyzet, mint ahogy azt az első híradásokban lefestették. Összességében az iparág új technológiáinak közös jellemzője, hogy papíron sokkal jobban mutatnak, mint a valóságban. A reménytelen tervek ezen özönében azonban a német Heliatek mintha jó úton járna: az érintőképernyők gyártástechnológiájának módosításával áttetsző napelemcellákat hoztak létre, amelyek sötétített ablaküvegként is használhatók.

A Heliatek által gyártott napelemek szerkezeti felépítésükben nagyon hasonlítanak az OLED-kijelzőkre. Mindkét esetben vékony rétegben szerves vegyületet visznek fel egy flexibilis alapra. Az organikus napelemek nyomtatása nem új ötlet, de a korábbi ilyen próbálkozások nem bizonyultak hosszú életűnek. A Heliatek munkatársai ezen úgy próbálnak változtatni, hogy rövidebb molekulaláncokkal dolgoznak, vagyis polimerek helyett oligomereket használnak. Az így legyártott panelek élettartama már megközelíti a hagyományos, szilícium alapú napelemekét.


A molekulák precíz rétegelésével elérték, hogy a panel nagyobb hatásfokkal nyel el bizonyos hullámhosszú fénysugarakat, így jelenleg a beeső fény 9,8 százalékát alakítja elektromos árammá. A manapság használatos hagyományos napelemek hatásfoka 15 százalék fölött van, ez azonban csak látszólag jelent problémát. A napenergia hagyományos feldolgozása általában csak az olyan régiókban éri meg, ahol rengeteg és erős napfény van. A Heliatek napelemei igazán enyhébb fényviszonyok mellett vagy felhős időben brillíroznak, így olyan területekre is megéri ezeket telepíteni, ahol a hagyományos napelemek hatásfoka már kérdéses. Nemrégiben Szingapúrban tesztelték a rendszert, és a szerves napelemek egy hónap alatt túlszárnyalták a szilícium alapú paneleket energiatermelésben.

A hatásfokot szeretnék a fejlesztők 12 százalékig feltornászni úgy, hogy továbbra is megőrizzék a sötétített üvegként való használat lehetőségét. Ablakként való beépítésével megoldódnának a hagyományos napelemek helyfoglalásából adódó gondok. Ablakokra így is, úgy is szükség van, a Heliatek megoldásával pedig ezek még áramot is termelnek, vélik a cég munkatársai.

Gyengécske hatásfokuk ellenére továbbra is a merev, sok helyet foglaló, nehéz és drága napelemek uralják a piacot, de talán-talán most méltó versenytársuk akad.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. CyberPunk6...
2012.04.21. 18:20
Összességében az iparág új technológiáinak közös jellemzője, hogy papíron sokkal jobban mutatnak, mint a valóságban.

persze, mert ha valami működik azt azonnal elkaszálják az olajcéget.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zack( ro) Cyber...
2012.04.21. 18:30
Már kezdem én is elhinni, hogy csak azért tartunk ott a ZÖLD technólogiában ahol tartunk, mert azzal a technológiával nem lenne annyi zsebpénzük, az olaj tulajoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm
2012.04.21. 19:12
Gyengécske hatásfokuk ellenére továbbra is a merev, sok helyet foglaló, nehéz és drága..soha meg nem térülő... napelemek uralják a piacot,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Humbuk
2012.04.21. 19:52
józsef m.: én azért ilyet nem állítanék...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Destructo
2012.04.21. 19:59
Csak alakul a dolog valamerre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. P100
2012.04.21. 20:04
Ideje lenne már, hogy elfogyjon az a ványadt kőolaj. Gyakorlatilag néhány multimilliárdos miatt szennyezzük a környezetet és hátráltatjuk a technika fejlődését. Ahogy kiszipolyozzák az utolsó csepp kőolajat a földből, egyből lesznek egy töltéssel napokig használható laptopok és természetesen sok-sok száz kilométert megtenni képes elektromos járművek. Fel kéne gyújtani az olajkutakat vagy én nem tudom... aki felfedezte a kőolajat, azt bele kellett volna lökni a kútba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2012.04.21. 20:30
P100: a kutak felgyújtásával nem szennyeznéd a környezetet mi?

Az embereknek kéne leszokni a robbanómotoros autókról és akkor haladnánk valamerre. Elvileg kapitalizmus van, ahol még mindíg a piaci igények az irányadóak, ha a kereslet megváltozik, változik a kínálat is.
Azonban még az atom technológián kívül nincs olyan technológia az emberiség kezében amivel olcsón rengeteg energiát képes előállítani, ha majd lesz, akkor nagyobb esély lesz rá, hogy csökken a kőolaj iránti kereslet. (Pl ha végre sikerül megépíteni az első biztonságos és hatékony fúziós erőműveket.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm
2012.04.21. 20:37

Eleget szereltünk fel belőlük, és üzemeltetjük őket.
Nem fog megtérülni nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. nightmare1...
2012.04.21. 21:35
Aztán az elektromos autóhoz miből állítják elő az áramot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm night...
2012.04.21. 21:39
Részben magából az elektromos autó kinetikus energiájából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nightmare1...
2012.04.21. 21:46
Valamennyit abból is, viszont nagyrészét 30-50%-os hatásfokú erőművekben termelik... Szóval ennyit az elektromos autó környezetbarát állapotáról... Majd ha lesz tiszta energiaforrás (amit semmilyen formába nem kell átalakítani), az lesz a környezetbarát... Se a hidrogénüzemű, se az üzemanyagcellás, de a biodízel, se a bioetanol, se az elektromos autó nem környezetbarát egyelőre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. exterminat...
2012.04.22. 11:31
Kinetikus energiából alig termel valamit az autó. Ha csak nem örök mozgó aakkor max kevesebbet pazarol vele. De pl egy 95% aksinál nem tud 10 vagy 50%-t tölteni és ezálltal elraktározni. A hőerőművekben sokkal egyszerűbb kiszűrni a káros anyagokat mint egy hely és súly limitált autóban. ergo ha lenne elektromos autó és tisztán szénszármazékokat elégető hagyományos erőművekből töltenéd akkor is sokkal jobban járnánk. Ehhez hozzá jón a megújuló energia + az atom energia és máris nincs miről beszélni.Egyébként van egy hasonló projekt. http://www.youtube.com/watch?v=CzU7tnjbXWw 20:36-tól Elvileg ezeket még idén lehet kapni. Egyébként meg egy hagyományos napcella is lazán megtérül energetikailag 10év alatt. A vékonyfilm napelemek 3-4 év alatt.Pénzügyileg meg még hamarabb a támogatás miatt. Az elektromos autóknak egyetlen gátja az akksik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csapo_gabo...
2012.04.22. 17:39
Szerintem sem lenne jó ötlet felgyújtani a kutakat. Valóban szívunk rengeteget néhány olajmilliárdos miatt. Ha belegondolunk, hogy mennyi műanyagot használunk például a gyógyításban, amiknek egy igen nagy részét kőolajből állítjuk elő, akkor bizony meg kell gondolni, mit teszünk. Az, hogy az autógyártók sem úgy gondolkodnak, hogy minél kisebb fogyasztású autókat készítenek, hanem minél nagyobb méretűeket, az a már említett kereslet-kínálat miatt van, amit ugye mi hétköznapi emberek alakítunk. Nem tudom mennyire bíztok a Wikipédia tudásában, de ha hinni lehet neki, akkor már épül fúziós raktor, igaz kísérleti, de épül. Ebben a szövegben az is olvasható, hogy megvannak a tervei egy nagyobb teljesítményű erőműnek, de "egyelőre a politikai döntéshozók nem engedélyezték ennek a megépítését (túl nagy kockázatra hivatkoztak, de lehet, hogy csak egyszerűen úgy vélik, hogy az olaj, szén és hagyományos atomerőművek még biztosítják a szükséges energiát)". Ha ebbe belegondolunk, van benne némi igazság, de lehetne még többet áldozni a kérdéses erőműre, ami szerintem csak akarat kérdése, mert pénz van bőven, legfeljebb nem ezt mutatják nekünk. Amíg nem azok irányítanak, akik valóban látják a technológiák közti különbséget, és nem rövidtávon szeretnének (amúgy szerintem kevesebb) hasznot húzni, hanem hosszútávra terveznek, addíg be kell érjük ezen kis hatásfokú, elviekben megtérülő (gyakorlatban nem biztos) technológiákkal. Lehet tervezni "zöld házakat, amiken ilyen áramtermelő ablakok vannak, amikben a levegő áramlása végzi a hűtést és légcserét a légkondi és légcserélők helyett, és még sorolhatnám a dolgokat amiket be lehetne építeni. De nem erre van igény, egy vállalat a profitot helyezi előtérbe, és mivel egy ilyen "zöld" ház jóval drágább a hagyományos épületeknél, addig nem fogunk zöldek lenni, sehogysem. Szerintem elsősorban rajtunk múlik a kérdés, ha úgy döntünk, hogy nem járunk többet autóval, csak biciklivel az a mi dolgunk, nem az olajsejkeké, politikusoké. Mindenben mi döntünk,ha nincs kereslet, nincs kínálat sem, és az csak elhatározás kérdése! Nem kell velem egyett érteni, ez csak egy vélemény!
Ha helyesírási hibákat vétettem, utólag is elnézést! A wikipédiás cikk linkje pedig itt található:
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%BAzi%C3%B3s_reaktor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pandion
2012.04.23. 14:05
A jelenleg fennálló piacgazdaság alakítása/alakulása nem csak az olajcégek érdeke. Nagyon nagy naivság azt gondolni, hogy valóban minden a piac szabályai szerint működik. A politika eszközeivel gyakorlatilag irányíthatóak a gazdasági folyamatok. Magyarországon pl. bűnt követ el az, aki tisztított növényi olajat tankol dízel helyett, mert azon nincs jövedéki adó. A politikusokat/kormányokat pedig a milliárdos üzletemberek támogatják, pl. az olajmágnások!
Másik jó példa : http://en.wikipedia.org/wiki/General_Motors_EV1
A GM már a 90-es években megépítette az elektromos autóját, ami olyan jól sikerült, hogy gyorsan abba is hagyta a gyártását és visszahívta bezúzni az összeset, hogy ne csináljon konkurenciát a benzines autónak.
Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy amíg az olajcégeknek nem áll érdekében, addig más alternatív energiatermelési technológia el fog terjedni a világon. Ha netán egy ötlet tényleg használható, akkor azt sürgősen eltörlik a föld színéről. A fúziós reaktort már jó régóta építi az EU és már jónéhányszor le akarták állítani a költsége miatt. De gondoljatok bele, kinek érdeke egy olcsó energiaforrás amin sokkal kevesebb az adó is? Az atomenergiáról is rég kiderült már, hogy több vele a gond mint ami hasznot termel, viszont már egy egész iparág épült a gyártásra, üzemeltetésre, azt nem lehet csak úgy megszüntetni, muszáj tovább erőltetni, aztán meg ott a vége Fukusimába... És akkor az elhasznált fűtőelemek eltüntetéséről nem is beszélve! Azt majd az unokáink megoldják!
Ha azt a rengeteg pénz, amit atomenergiára, fosszilis üzemanyagok kitermelésére (kutatás, fúrás, finomítás, bányászat, stb.) fordítanak megújuló technikákra fordítanák, már réges-régen rendelkezésre állna valamilyen formában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!