iPon Hírek

Abszolút megbízható adattár a NewerTech-től

Dátum | 2008. 06. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

A cég új alkotása, a Guardian MAXimus RAID-1 Mirror nem más, mint a biztonság felsőfoka - állítják ők maguk, de amint rövidesen láthatjuk, nem is alaptalanul... a megbízhatóság mellett pedig nem feledkeztek meg a megfelelő sebesség biztosításáról sem.

A kapacitás ugyan inkább közepesnek mondható (300GB Western Digital VelociRaptor SATA), viszont a sebesség annál remekebb (10.000RPM), az említett 300GB pedig - és ez a lényeg - kétszeresen áll rendelkezésre: a sima, sötétszürke burkolat alatt két 300GB-s merevlemez lapul, amelyeket tökéletes szinkronban, párhuzamban kezel, így minden adat, amit ide mentünk, rögtön két példányban lesz meg, egyszer-egyszer mindkét meghajtón.


Amint arra a cég is rámutat, e megoldás legfőbb erénye valóban az abszolút biztonság, mivel minimális az esélye annak, hogy mindkét merevlemez egyszerre menjen tönkre; ha bármelyik le is robbanna (úgy kb. 165 év múlva, mivel a cég becslései szerint átlag 1,4 millió órán át működnek kifogástalanul), a másikon még mindig ott van minden, abszolút naprakészen - ellentétben például a menetrendszeri biztonsági mentésekre alapozó megoldásokkal, amelyek esetében az utolsó mentés és a lerobbanás közti adatok még mindig elvesznek; itt minden megmarad.

USB 2.0 vagy FireWire 800/400 útján csatlakoztatható a géphez, a cég szerint másodpercenként akár 100MB-os adatátvitelre is képes lehet. Mac-ek esetében elég széles kompatibilitása: OS 8.6-9.2 között is eldöcög valahogy, de az igazi formáját OS X 10.2-n és későbbieken hozza, mivel FireWire 800 és USB 2.0-kapcsolatot csak innentől kezdve tud használni. A Windows-os kompatibilitást nem részletezték, de vélhetőleg a szokott módon, 2000-től fölfelé működik ez is.

$900 ellenében kaphatóak, és ezért egyben kapunk hozzájuk egy $200 értékű szoftvercsomagot is (ProSoft Engineering Data Backup 3, NovaStor NovaBACKUP, Intech SpeedTools Utilities), valamint két év garanciát a szerkezet egészére, az egyes merevlemezekre külön pedig hármat - ami az említett 165 éves élettartamhoz képest legalábbis érdekes.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások