iPon Hírek

Acer: Bemutatkozott a Liquid E3 és a Z4

Dátum | 2014. 02. 24.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Acer már korábban beharangozta, hogy új mobiltelefonokat fog leleplezni a Mobile World Congress alkalmával. A barcelonai kiállításon az elsők között tartottak sajtótájékoztatót, ahol megérkezett az a kettős, amiről korábban képeket közöltek. Az egyik újdonság a belépőszinten fogja képviselni az Acert, a másikat pedig valószínűleg a Motorola Moto G ellenfeléül szánja a gyártó. Acer Liquid E3 A Liquid páros tagjai közül az E betűjelzéssel ellátott sorozat tagja indul majd harcba a költséghatékonyságával kérkedő Moto G ellen, így mindenképpen ez a modell ígérkezik érdekesebbnek. Akárcsak a Motorola okostelefonja, ez is 200 euró körüli áron keresi majd az új gazdáját, és igencsak jó vételnek ígérkezik a tulajdonságainak listáját végigpásztázva. A Liquid E3 szívében egy négymagos SoC fog tevékenykedni. Az ARM Cortex-A7 magok kvartettjével felvonuló chip 1,2 GHz-es órajelen üzemel majd, és 1 GB-nyi rendszermemória társaságát fogja élvezni. A készülék mindössze 4 GB tárhellyel szolgál, ám a háttértárának a szűkösségét ellensúlyozták a tervezés során egy microSD kártya hellyel. A kapcsolati képességek tárházában extrákra nem nagyon kell számítani. Lesz a telefonban 3G HSDPA kommunikációs modem, 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth modul és persze A-GPS vevő.
Az operációs rendszer szerepét egyelőre egy AcerFloat felhasználói felületbe öltöztetett Android 4.2.2 Jelly Bean tölti be, ám itt kitértek arra is, hogy már gőzerővel dolgoznak a fejlesztők az Android 4.4 KitKat frissítésen is. Az Acer bőven szolgál extra appokkal is, ilyen például a SnapNote (dokumentumkezelő alapműveletekkel), a Float Caller vagy a Float Apps. Az eszköz megjelenítője 4,7 hüvelykes képátlóval büszkélkedhet, és ehhez 720p-s felbontás fog társulni, így a végeredmény rettentő éles lesz (312 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk). Az i-re a pontot az IPS technológia teszi majd fel, amelynek hála a betekintési szögekkel és a színhűséggel sem lesz gond.
A telefon főkamerája az Acer elmondása alapján kiemelkedően gyors automatikus fókuszálásra lesz képes, és 13 megapixeles fényképek készíthetőek vele. Ehhez egy LED villanót is társítottak, hogy rosszabb körülmények között is bizonyíthasson. A videóhívások bonyolításáért felelős előlapi egység 2 MPixeles, úgyhogy a maga nemében ez is nagyon jó (a Moto G csak VGA modult kapott). Mindezek mellett kiemelten fontos az AcerRAPID billentyű is, ami a kamera alatt található, és különböző gyors műveletek végezhetőek el vele. Alkalmazások indítására, hívások fogadására, vagy egyebek mellett akár exponálásra is használható. Acer Liquid Z4 A Z4 azoknak lesz érdekes, akik nem szeretnének sokat áldozni az okostelefon témára, de azért egy jól használható mobiltelefont vennének magukhoz – ezt kb. 100 euróért lehet majd megvásárolni. A belépőszintű telefont egy 4 hüvelykes kijelzővel szerelték fel a mérnökök, ami 800 x 480 képpontos felbontással szolgál. Az androidos kezelőszervek a panel alatt kaptak helyet, a komplett előlapot pedig alul és felül is a DTS minősítést szerzett sztereó hangszórók fogják határolni, hasonlóan az E3-nál látott megoldáshoz. Sajnos itt már csak egy kamerát találunk a fedélzeten, ami a hátlapra került. Az 5 MPixeles egységet egy öttagú, F/2.4-es apertúrájú lencserendszerrel látták el, és egy LED-es vaku is került mellé. Még a hátoldalán maradva, itt is felbukkant az AcerRAPID billentyű, mely ugyanúgy fog működni, mint az E3-nál.
Itt a sebességért egy kétmagos, feltehetően MediaTek lapka fog felelni, ami 1,3 GHz-es Cortex-A7 magokat állít csatasorba. A rendszernek 512 MB-nyi memóriával kell beérni: ez az alapvető alkalmazások futtatásához még elegendő, többet pedig ebben az ársávban nem is érdemes elvárni. A háttértára ennek is 4 GB-osra lett szabva – a Liquid E3-éhoz hasonlóan –, és a bővítés lehetősége is adott lesz a megszokott módon, microSD kártya segítségével. A kapcsolati képességei között az alapvető lehetőségeket találjuk, így a 3G HSDPA modemen túlmenően van benne 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth modul és GPS vevő is. Extraként, ha valóban egy MediaTek SoC lapul benne, egy FM rádió is feltűnhet még benne, de ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.
Operációs rendszer tekintetében hasonló a helyzet, mint a drágább modellnél, tehát az Android 4.2.2-vel indul hódító útjára az eszköz, azonban már dolgoznak az Android 4.4 KitKat frissítésen is. Az Acer gondolt arra is, hogy ezt a telefont főleg olyanok fogják venni, akik nem a végtelen funkcionalitásra vágynak, ezért négy móddal készítették fel a Z4-et. Az alapmódban csak telefonálásra és üzenetküldésre használható, a könnyített felület már az előbbit megtoldja időjárás előrejelzéssel és nagyítóval, a klasszikus móddal minden funkció elérhető lesz, és végül van egy billentyűzetes felület is, ahol a virtuális gombsort mindig elő lehet varázsolni. A vas 9,7 milliméterre emelkedik ki a síkból, a tömege pedig 130 gramm, így könnyednek semmi esetre sem nevezhető, legalábbis a méretéhez képest nem. Az Acer Liquid E3 és a Z4 nagyjából egyszerre, áprilisban fog kereskedelmi forgalomba kerülni. Mindkettőt feketében és fehérben lehet majd megvásárolni, a sivár színvilágot pedig néhány kontrasztos árnyalatú betéttel kívánják megtörni. Európában kezdik majd a karrierjüket, így remélhetőleg itthon is hamar elérhetőek lesznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!