iPon Hírek

AcerNAV – ingyenes navigáció Liquid mobilokra

Dátum | 2014. 11. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok gyártói sokszor kínálnak egyedileg készített alkalmazásokat, amikkel még inkább szeretnék magukhoz vonzani a vásárlókat, akik értékelik az ilyen extrákat. Olyan komoly applikációt viszont nem sokszor láthattak még a felhasználók, mint amivel az Acer jelentkezett most. A tajvani vállalat AcerNAV néven egy teljesen ingyenesen felhasználható, offline térképekkel ellátott programot tett közzé.
Az Acer tehát tényleg egy olyan programmal állt elő, ami valós előnyt jelenthet egy Acer mobil neve mellett. Navigációs alkalmazásra ugyanis a legtöbb felhasználónak szüksége van – ha nem is napi rendszerességgel –, és ezek vagy folyamatosan adatforgalmat generálnak, mert internetről érik el az úthálózat adatbázisát, vagy drágák. Példának okáért a TomTom offline térképekre épülő applikációja, a teljes Európára kiterjedő adatbázissal 20 ezer forint felett van; és ezt nyújtja most bérmentesen az Acer az AcerNAV révén a listán Liquid készülékek tulajdonosainak. A TomTom az 1991-es magalakulása óta rengeteg tapasztalatot halmozott fel, és mindezt felhasználva tökéletesítették a térképeiket is, amit mostantól az Acer okostelefonok egy részén ingyen lehet majd használatba venni. A holland vállalatnak napjainkra 191 országot lefedő adatbázisa van, és ehhez nagyban hozzájárult az is, hogy néhány éve, 2008-ban felvásárolták a Tele Atlast, amit egyebek mellett például a Google Maps is használt annak idején. Ráadásul az Acer olyan extrákat sem sajnált „kölcsön” venni, mint a TomTom 3D, tehát a térhatású nézetről sem kell lemondani. Ez amellett, hogy adott esetben igen szép látványt tud nyújtani, a hatékonyabb navigáláshoz is jelentősen hozzá fog járulni, ami szintén nem elhanyagolható szempont.
Az adott térképeket regionális csomagokra bontva lehet majd letölteni, így elegendő lesz csak azt a régiót tárolni az eszközön, ahova például nyaralni indul a család. Ez a megoldás azért jó, mert így egy szerényebb tárkapacitású mobil esetében sem fog komolyabb fennakadást okozni a kívánt úthálózatok tárolása (tudniillik az offline térképpakkok ugyanis tekintélyt parancsoló mérettel rendelkezhetnek.) Örömmel számolt be arról is az Acer, hogy a frissítések miatt sem kell egy ideig a felhasználók fejének fájnia, ugyanis erről is gondoskodtak. Minden letöltött térképet, két éven át ingyenesen lesz lehetőség frissíteni, már ha az alkalmazás még mindig egy Liquid sorozatú okostelefonon fut – ez utóbbi megkötés magától értetődő. És ezzel még mindig nincs vége az AcerNAV alkalmazás erényeinek. Az Acer még ennél is tovább ment, és megállapodást kötött a TripAdvisorral. A TripAdvisor a világ egyik legkomplexebb POI (Points of Interest – Érdekes Pontok) adatbázisát tudhatja magáénak, és a TomTom térképeivel kombinálva biztosan kijelenthető, hogy a felhasználók minden helyszínt gondtalanul meg fognak találni. Legyen szó valamilyen látnivalóról, szálláshelyről, benzinkútról, üzletről, vagy adott esetben egy rendezvény helyszínéről, az AcerNAV képben lesz, és tudni fogja az oda vezető utat. Némi pluszként pedig még felhasználói véleményekkel és pontozással is szolgál a TripAdvisor, így adott esetben akár már azt is tudhatja az utazó, hogy mire kell számítani például a kiszemelt hotelben – és persze később már maguk is írhatnak kritikát a helyekről.
A tervek szerint az Acer különböző kiegészítőket is készít az AcerNAV mellé. Arról viszont egyelőre nem szólt a fáma, hogy milyen extrákat képzeltek el az okostelefonhoz, illetve az applikációhoz, amikkel még tovább emelhetik a felhasználói élményt és a jobbá tehetik a rendszer használatát. Az AcerNAV a hozzá tartozó térképekkel karöltve a gyártó közleménye szerint mostantól elérhető a Liquid Jade, a Liquid Z500 és a Liquid E700 okostelefonokra. A következő országok térképeivel indít az AcerNAV navigáció: ● Egyesült Királyság és Ír Köztársaság ● Törökország ● Benelux Államok ● Ausztria , Németország, Liechtenstein, Svájc ● Kelet-Európa: Albánia, Ausztria, Belorusszia, Bosznia és Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Cseh Köztársaság, Észtország, Görögország, Magyarország, Koszovó, Lettország, Litvánia, Macedónia, Moldávia, Montenegró, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna ● Franciaország ● Görögország ● Andorra, Spanyolország, Gibraltár, Portugália ● Olaszország, Málta ● Lengyelország ● Oroszország ● Dánia, Finnország, Norvégia, Svédország ● Indonézia, Malajzia, Fülöp-szigetek, Szingapúr, Thaiföld, Hong Kong, Makaó, Brunei ● Tajvan
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!