iPon Hírek

Adatátviteli rekord az űrben

Dátum | 2013. 10. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Új adatátviteli rekordot állított fel a NASA az űrben: a jelenleg a Földtől 380 ezer kilométerre levő LADEE holdszondával kommunikáltak egy újfajta, lézeres rendszer segítségével. Az LLCD nevű kommunikációs rendszer 622 megabites feltöltési és 20 megabites letöltési sebességet biztosított a Hold légkörét és a felszíni port vizsgáló űrszonda és egy földi állomás közt, ez pedig ötször gyorsabb adatátvitelt jelent, mint ami a Holdra irányuló kommunikációt napjainkban jellemzi. Az amerikai űrügynökség jelenleg rádióhullámok révén kommunikál az űreszközeivel, azonban ahogy a szondák egyre nagyobb távolságokat járnak be, ez a fajta adatátvitel egyre nagyobb energiákat és persze növekvő méretű vevőantennákat is igényel. A jelenlegi legtávolabbi ember alkotta eszköz, a Voyager−1 jeleinek vételéhez például egy 70 méter átmérőjű tányérokra, az úgynevezett Mélyűri Hálózat (Deep Space Network, DSN) antennáira van szükség. Ezt a fajta kommunikációt szeretnék a NASA mérnökei leváltani a lézeres rendszerrel, amely révén a Naprendszer legtávolabbi pontjai közt is gyorsan lehetne kapcsolatot teremteni.
A Mélyűri Hálózat goldstone-i antennája
Az egyelőre fejlesztés alatt álló technológia révén minden korábbinál nagyobb felbontású felvételek, és akár 3D videók is továbbíthatók lehetnek. Hozzátartozik ugyanakkor a dologhoz, hogy a lézeres kommunikációhoz jóval pontosabb célzásra van szükség, mint a rádióhullámos változatnál. A koncentrált fénysugarakat nagyon precízen kell irányítani ahhoz, hogy a rendkívül távoli célt eltalálja a nyaláb, és még ha pontos is a célzás, számos egyéb tényező zavarhatja meg a sugár útját. Ez a probléma az LLCD mostani tesztelése során is jelentkezett, a kommunikáció jóval lassabb volt, amikor a Hold a horizont közelében tartózkodott, mint amikor közvetlenül a földi állomás fölött, hiszen az előbbi esetben jelentősen hosszabb utat kellett megtennie a porral, párával és számtalan egyéb zavaró tényezővel teli földi légkörben a jelnek. A rengeteg kihívás vár tehát még legyőzésre, a fejlesztők azonban továbbra is úgy vélik, hogy a lézeres megoldás lehet a jövő űrbéli kommunikációjának kulcsa, sőt, egy napon talán a bolygóközi internet alapja is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. sakal6
2013.10.25. 12:12
De jó lesz bolygóközi internet, de minek, ha nincs bolygóközi utazás!
Így nem csodálkozok, hogy nem pumpálják beléjük a pénzt.
Hírt olvasva valahogy kétlem, hogy ez a lézeres megoldás valaha is képes lesz kommunikálni a naprendszer szélével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. langward
2013.10.25. 12:19
Jó lesz az, legalább majd a holdon nem lesz olyan nagy a ping a játékoknál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. KisDre
2013.10.25. 12:59
A feltöltés több mint a letöltés? Ráadásul ennyivel? Valaki világosítson fel egy kis lézerrel

Amúgy ha a horizont miatt volt lassabb a földi tényezők miatt a lézer, akkor egyszerűen több lézer állomást kell létrehozni a földön, és mindig lesz olyan, amelyikhez kapcsolódva kevesebb utat kell megtennie a lézernek a föld légkörében. Vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. balrogh
2013.10.25. 13:20
KisDre Csak arra tudok gondolni, hogy a földön nagy lézerágyú van ( nagy feltöltés ) az űrszondának meg kis lézerágyúja ( kis letöltés ) ha a földről nézzük a folyamatot. Remélem látsz benne logikát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szefmester
2013.10.25. 13:59
langward: Attól hogy nagyobb sávszélességgel ment az adat, mitől csökkent volna a ping?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rtagore
2013.10.25. 14:03
Hogy a fenébe fognak megtalálni egy távoli objektumot a naprendszerben lézerrel? Nem beszélve a kapcsolattartásról. Nagyon pontos iránytartás kell ehhez. Kétlem, hogy ez működni fog. Kísérletezni persze lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gargoyl
2013.10.25. 14:55
Pont 2,5 másodperc lenne a ping.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2013.10.25. 16:14
Sakkozni már lehet ilyen pinggel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2013.10.25. 19:03
Nekem mostanság is szokott ilyen pingem lenni.. néha felmegy 3-4re is. Attól függ hogy a szolgáltató szerint hibátlan modem mennyit enged. Egy kibekapcs után rendre 10-20

Az biztos hogy MMO-zni meg multizni nem fognak a holdlakók (a MARS ONE lakosai meg pláne... ott már a chat is problémás), de egy körökre osztott stratégia vidáman mehet.

Nagyon nem akarok trollkodni, de XBOne-t sem éri majd meg felvinni a holdbázisra, mert a felhő az nagyon távoli és gyenge kis páragombócnak fog tűnni ott fent. És hát az M$ is megaszonta hogy az ikszboksz mit sem ér a pára nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Humbuk
2013.10.25. 23:47
pont-pont kapcsolat, hát-hát.

Közelre tuti lesz, de egyelőre nem látok abban logikát, hogyan kellene ezzel messzire adatot továbbítani. Elvégre a lézernek is van szóródása és nem vagyok abban biztos, hogy nem kellene pár millió km-enként egy amolyan repeater szerű jel ismétlő, hogy a veszteséget megfelelő szinten tartsuk.
Plusz még a külső zavarok: mint mágneses viharok (napkitörések), kozmikus sugárzás stb...

Viszont a holdi légkör meglepett, nem is tudtam, hogy van neki és végül is miért ne lehetne?
Kiváncsi lennék, hogy miért nem fújta el még a nap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mythbuster
2013.10.26. 03:08
Szerintem a Föld-Mars hálózat kialakításában lehet ez hasznos, bár én fénnyel nem továbbítanék információt ha csak nem egy optikai szál a csatorna...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. VAjZY
2013.10.26. 05:25
@Legato Van igazság abban, amit mondasz, csak azt nem értem, hogy ez miért indokolja számodra ezt a lehordó, tragikus hangnemet, amit közvetítesz. Egyrészt neked sem lehet ennél több tudásod erről, ha csak nincs valami beépített embered, másrészt mit számít, ha eddig nem tudtunk róla? Teljesen felesleges volt ezt ideírnod, főleg ilyen stílusban, mintha valami bűnösök lennének, akik érdeklődnek a témában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Ronan
2013.10.26. 19:11
Legato egyet értek veled.Van aki az EPR-re esküszik.Egyébként ha azt mondanák a tömegnek hogy holnaptól a kútba ugrást is lehet gyakorolni azt tennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Simba
2013.10.26. 19:30
Ébredj fel! Ez a csepegtetnek nekünk némi technikát szövegelés elég vicces ma már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. David1992
2013.10.26. 19:43
Legato, egyrészt igazad van, hogy ne legyünk ennyire birkák, de a másik véglet sem egészséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706...
2013.10.27. 01:57
Legato uram Hehe megvan a beépített embered anno meghallgattam végig ezt a műsort melyben ezt a technikát körvonalazták fel ( úgy kb. másfél éve s úgyhívják h NGS National Geographic Society) s nem csak ezt hanem azt is h ugyanezzel a lézerestechnikával bizonyíthatják h az holdkomp leszálló egysége ott veszteggel még mindig a holdon (Az kis jelvisszaverődés -ami innen a holdig s vissza fényút különbsége lenne- a fennmaradt holdi helykoordináták alapján)..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!