iPon Hírek

Adatok az AMD következő generációs APU egységéről

Dátum | 2014. 07. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD jövőre mutatja be a jelenleg is forgalomban lévő Kaveri APU egységek utódait, a Carrizo APU egységeket, amelyek több téren is fejlődni fognak elődeikhez képest. Az már biztos, hogy a Carrizo APU egységek 2015 folyamán debütálnak, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mikor. Amíg várunk a rajtra, üssük el az időt a legfrissebb információk megismerésével. A VR-Zone jóvoltából kiszivárgott néhány információ az AMD Carrizo APU egységek mobil változatairól, amelyek a noteszgépek és az egybegépek piacán rúgnak majd labdába. A termékek BGA FP4-es tokozással rendelkeznek, és alaplapra forrasztva érkeznek, ahogy azt az említett kategóriákban már megszokhattuk.
A Carrizo APU egységek esetében az asztali és a mobil változatok lényegi felépítés tekintetében várhatóan ezúttal is azonosak lesznek, de TDP keret tekintetében azért lesz köztük különbség, sőt, abban is, hogy a mobil változatok integrált déli híddal rendelkeznek, az asztali kiadásoknál azonban jó eséllyel különálló FCH-t alkalmazhat majd a gyártó. A 28 nm-es csíkszélességgel készülő Carrizo APU egységek a fenti dia alapján két darab kétmagos Excavator processzormodullal rendelkeznek majd, ám az nem derült ki, hogy ezek a modulok pontosan hogyan épülnek fel. Annyi biztos, hogy az egyes modulokhoz 1-1 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótár jár. A processzormodulok DDR3-as rendszermemóriához kapcsolódnak, DDR4-es memóriatámogatás a várakozások ellenére sem lesz. A rendszer akár DDR3-2133 MHz-es memóriamodulokkal is kompatibilis lesz – persze a támogatott memória-órajel valószínűleg most is modellenként eltérő lesz. Teljesítmény tekintetében egyelőre annyi derült ki, hogy 15 wattos fogyasztáson vizsgálva az Excavator processzormodulok nagyjából 30%-kal jobb teljesítményt kínálnak, mint a Kaveri APU Steamroller moduljai. Ez nagyon jól hangzik – meglátjuk, mit mutatnak majd a tesztek. Az új APU természetesen HSA és hUMA támogatással is rendelkezni fog. Az új APU egységek tokozásán belül PCI Express 3.0-s hub is jelen lesz, az integrált videó vezérlőt pedig továbbfejlesztik, így az már harmadik generációs GCN architektúrára alapozhat. Az iGPU esetében továbbra is 8 CU áll majd rendelkezésre. Jó hír, hogy az új APU egység immár UVD 6-os motorral érkezik, a hardveres videó kódoló motor (VCE) pedig már a 3.1-es verziónál jár. A TrueAudio technológiáért felelős dedikált audió vezérlőt ugyancsak frissítik. A kijelzővezérlő szintén frissül, így már a HDMI 2.0-s támogatás is elérhetővé válik. A kijelzővezérlő egyébként egyidejűleg három megjelenítő kezelését támogatja majd, és Miracast támogatás is jár hozzá. Fontos újítás, hogy a Carrizo APU egységek megkapják a Trusted Platform Security Processzort, ami a Beema és a Mullins egységekből már ismerős lehet. A repertoárban a Secure Boot támogatás mellett TPM 2.0-s támogatás is jelen lesz. TDP tekintetében a mobil kiadások 12 és 35 watt között helyezkednek el, az optimális fogyasztásról pedig fejlett energiamenedzsment gondoskodik. A fedélzeten STAPM és Connected Standby támogatás egyaránt helyet kap, csak úgy, mint a korábban bemutatott Mullins és Beema APU egységeknél. A beépített déli híd négy darab USB 3.0-s, négy darab USB 2.0-s és két darab SATA 6 Gbps-os portot kínál a rendszer számára, de emellett SD és GPIO vezérlő is helyet kap rajta – természetesen az SPI, I2C, I2S és UART vezérlők mellett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

57. menthous
2014.07.18. 18:14
És csodálkozik az AMD ,hogy veszteséges..
Oké,hogy csodás kis irodai feladatokra csinálnak processzorokat,meg oké,hogy kiadtak költséghatékony kombókat (APU) ,illetve egy új FX-et...
De ne csodálkozzanak,nem adtak ki 1 normális GAMER CPU-t...
Nem kell modul,meg 4/2-es felépítés kell,hanem egy 4 magos TÉNYLEG JÁTÉKRA KIHASZNÁLHATÓ,ERŐS CPU-t adjanak ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. Reinkz
2014.07.18. 18:56
valóban a phenom vonalat kellett volna tovább vinni, lefogadom ha sima phenom II megjelent volna 32nm-en jobb lenne mint az Fx-ek.

(mondom ezt ugy hogy fx-em van sima 4ghz oc-val)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. tibaimp
2014.07.18. 19:12
Az a baj, hogy beragadtak a 28nm-en de rendesen, ott kellene már előre lépni, az Intel már a 14nm-et adja ki idén, hatalmas előny.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. Phantomstr...
2014.07.18. 19:17
"az Excavator processzormodulok nagyjából 30%-kal jobb teljesítményt kínálnak, mint a Kaveri APU Steamroller moduljai"

Csak ott kezd el lefelé görbülni a szájak sarka, hogy már a Kaverire is ezt ígérték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. ssjkingbra...
2014.07.18. 19:53
Veszett fejsze nyele... GDDR5 koherens memória nélkül sose jutnak el oda ahova kéne...
felmutatnak egy 8 % al erősebb IGP t?
Marha jó, rohanok érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. atti2010 ssjki...
2014.07.18. 19:58
Az IGP -t az AMD nem arra szánja hogy a VGA-t kiváltsák vele hanem hogy különböző feladatokat futtassanak rajta mert gyorsabb mint a CPU. Nem is lenne okos dolog ha kidobnának egy R9-270 erősségű APU-t mert saját GPU piacukat nyírnák ki vele, ha meg megkérnék az árát akkor jönne a szájkarate hogy milyen drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Parano1d atti2...
2014.07.18. 20:32
Ahhoz képest már temetik a VGA kártyákat, meg hogy nincs jövőjük(Nem az AMD, hanem úgy álltalában). Én sem értem miért, amíg 50GB/s kommunikál az APU az operatív tárral, addig nem nagyon van miről beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. atti2010 Paran...
2014.07.18. 20:50
Hiába temetik mert ha még el is érnénk hogy egy APU kiváltson egy VGA-t akkorára elterjed a 4k és kezdődik minden elölről, persze attól is sok függ hogy menyire terjed a Mantle és milyenre sikerül a DX12.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Whysper
2014.07.18. 20:56
Figyu Én mint Angliába élő ember erre van egy reakcióm. Azt mondom egy angolnak ,hogy Intel vagy ,hogy Nvidia azt mondja Te mai francról beszélsz Viszont,ha azt mondom PS4 vagy Xbox akkro hjaaj van 100 játékom rá omg hjaj ,de jó. PC bolt meg csak online van szinte. Mondom ezt úgy ,hogy nem vagyok console párti ,de az össze haveromnak van egy szar laptopja netezni meg CONSOLE függőek .. PC játékot csak onlien vehetsz és ez egy 65 milliós ország ellentétben a 9 milliós Magyarországtól..... PS4-be mi Fut? AMD szóval azért annyira nem veszteségesek ,hogy vadászni kell ,hogy boltba találj PS4-t mert online rendelve is várni kell rá boltokba meg mind elfogyott szinte! ...... Igen AMD le van maradva ,de mint FX user ahogy írta itt valaki OC 4,2 alapon egy játékkal sincs bajom és fullon megy. Főleg mikro neki állok Mayaba renderelni olyan pöpecül dolgozik a FX 8120-am mint a pinty nekem semmi bajom nincs ezzel. Lehetne jobb is ,de azért annyira nem kell temetni mint amennyit sokan előadják. Ráadásul Nekem is sok IT-s isemrsöm van és ÉRdekes ATI vga-val rohangálnak az I7-es mellett nem nvidiaval .... semmi baj nincs !!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. gab78 Phant...
2014.07.18. 20:59
"Teljesítmény tekintetében egyelőre annyi derült ki, hogy 15 wattos fogyasztáson vizsgálva az Excavator processzormodulok nagyjából 30%-kal jobb teljesítményt kínálnak, mint a Kaveri APU Steamroller moduljai." Ezt a mondatot vizsgáljuk meg teljes egészében, és röviden és tömören annyit jelent, hogy elméletileg akkora fogyasztáscsökkenést sikerült elérniük, hogy 15W-os fogyasztás mellett 30%-al magasabb órajelen járhat a processzor. Ebből adódik a teljesítménytöbblet. Én azt szeretném olvasni hogy "az Excavator processzormodulok nagyjából 30%-kal jobb teljesítményt kínálnak azonos órajelen, mint a Kaveri APU Steamroller moduljai." Na ha ezt írnák görbülhetne, de addig csak csínján a lelkesedéssel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. sanyix Paran...
2014.07.18. 21:04
az APU-t főleg általános számításokra, és csak részben grafikára hozták össze. Általános számításokhoz meg nem kell akkora memóriasávszél, csak grafikához...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. fofoka sanyi...
2014.07.18. 21:22
Most már csak annyi kell, hogy valaki definiálja az "általános számításokat". Talán a második kérdőjelet is ki lehetne vele lőni (Általános számításokhoz meg nem kell akkora memóriasávszél...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. JokerPRO
2014.07.18. 22:43
menthous mért nem lehet megérteni hogy az AMD nem abba az iránbya indult el? Intel foglalkozik jó procikkal,de az AMD-nek nem érné meg beindítani azt az ütletágát,ugyan is az intel se az asztali procikból gazdagodik,hanem a szerverekbe szánt procikból,AMD-nek meg sok fejlesztést kellene megcsinálni hogy elérhessék a 22nm csíkszélességet ami a csekély PC eladásokat nézve nem hozná be,intelé a proci AMD-nek inkább VGA-kból van nyeresége,és azért milyen jó VGA-s kártyákat adnak ki mostanában sokkal olcsóbban mint az Nvidia!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. JokerPRO
2014.07.18. 22:50
AMD meg még a konzolokba szánt APU-kal jó! Megnézed azért nem lett olyan gyenge a PS4 ahoz képest,hogy egy keveset fogyasztó APUról van szó nem pedig dVGA-s megoldásról.Meg ha megnézed általában minden embernek VGA limitje van mint CPU,játékokra amúgy is felesleges nagyon erős proci,PS4-be is azért van csak 8 magos 1,6Ghz-s proci mert felesleges lenne több,tehettek volna bele 8 magos 3Ghz-t is,csak teljesen felesleges lett volna.
AMD meg nem igen veszteséges mostanában mert jobban fogynak a VGA-k meg a konzolokból is sok pénz bejön,ha jól tudom minden eladott konzol 100$-árt hoz a konyhára ami azért eléggé szép szám,ha megnézzük hogy a PS4ből vagy 8 milliót eladtak ami kiszámolva 800000000$,akkor még az Xbox Onról nem is beszéltünk.Egyébként az intel is beszálhatott volna a konzol bisznibe,de ő más utakat jár mint az AMD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. atti2010 Joker...
2014.07.18. 23:07
20$ kapnak egy konzol APU ért de ez is szép pénz mert az előző generációba a CPU-t valami 3$ vették.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Phantomstr... Joker...
2014.07.19. 00:22
"AMD meg nem igen veszteséges mostanában mert jobban fogynak a VGA-k meg a konzolokból is sok pénz bejön"

Csak két hírrel van lejjebb, hogy az AMD megint veszteséges negyedévet zárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. AusWolf
2014.07.19. 03:52
JokerPRO:
Ez mind világos, de épp ezért görbül az emberek szája inkább lefelé (ahogy az enyém is). Most épp nagyon jól megvagyok az FX-8150-emmel, de 2-3, esetleg 4 év múlva, amikor megérik a csere, szeretnék egy olyan versenyt látni az AMD és az Intel között, mint anno az Athlon 64 idején. Megértem én, hogy az AMD-é a grafika, az Intelé meg a processzor, csak ez a monopol helyzet a hozzám hasonló átlag usernek egyáltalán nem jó.

fofoka:
Igen, ezt én is szeretném már tudni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. gibdj
2014.07.19. 07:55
Általános számítás esetén a processzor összead 1+1-et, általánostól eltérően pedig beszorozza Pí-vel. Kis memóriasávszélen átfér a 2-es szám (1+1), másik esetben pedig azért kell a nagy memóriasávszél, mert a 6,28 (1+1*3,14) az nagy szám, kell neki a hely, hogy átférjen.

Elnézést mindenkitől.

Troll Mode --> Average Customer Mode: Nemsokára gépfrissítés lesz nálam is, de APU-ban nem is gondolkodom, mert nem arra való, amire használnám. Pont. Mindenki olyan procit vesz, aminek a teljesítménye elég arra, amiket csinál. Felesleges győzködni egymást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. atti_2012
2014.07.19. 08:41
Asztali változat nem lesz a carzizo-ból. Pénzügyi problémák miatt törölték a projektet.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. ThePoweR
2014.07.19. 09:23
Amíg a GPU-t nem használják rendesen az alap programok mint pl a böngészők, addig nincs nagyon értelme az AMD APU-inak. Intel gyorsabb 1 szálon vagyis irodai munkára jobb mint egy APU. Abba is van már IGP.

Akkor se jobb a helyzet ha mondjuk valamilyen GPGPU-s dologra használjuk, mert ahhoz meg lassú. Gyorsabb lesz mint egy sima CPU de lassabb mint egy erre a célra szánt VGA. Szóval ez az arany középút egyenlőre nekem nem tűnik túl kifizetődőnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. sanyix Joker...
2014.07.19. 13:47
inrel a szerverprocesszorokból ÉS a vállalati gépekbe szánt processzorokból gazdagszik. Utóbbiba esélye sincs az AMD-nek bekerülni, mert egyrészt agyatlan hülyék alkottak egyszer egy céges policyt(szinte minden cégnél) hogy csak intel (nem tesztek vagy tények alapján, csak úgy), ez nem változik soha, akkor sem ha az AMD odavissza veri az intelt (tehát az A64 athlon x2 korszakban sem változott.
Na meg benne van az is hogy a cégek csak márkás egybegépeket vesznek, ahol szinte csak intelt kapni köszönhetően az intel már bíróságon is "díjazott" ténykedésének.

Az AMD-nek olyan piacokat kell keresni, mint pl a konzolok, ahol nincs hatalma az intelnek, különben gyárthat 2x olyan teljesítményű feleakkora fogyasztású cpu-t, asztali pc-n notin akkor sem rúghat labdába, legalább is rövidtávon nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.07.19. 13:50
"ha kidobnának egy R9-270 erősségű APU-t mert saját GPU piacukat nyírnák ki vele" Muhahahaaa! Ez a nap vicce. Már most is a határokat feszegetik nem tudnak előre lépni. Már megint baromi szép számokat látok a fenti cikkben de én az AMDnek már azt sem hiszem el amit kérdez. Először a Richland-el majd a Kaveri-vel ejtettek pofára mindenkit. Pontosabban csak azt aki bekajálta a marketing cumit. Most is beígérnek fűt fát aztán majd megint jön a menetrend szerinti pofára esés. Kabini is milyen már? Nézd meg itt a tesztjét. Egy kétmagos prosztó asztali celeron is jobb választás nála ami szerintem vérciki ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Terror sanyi...
2014.07.19. 14:47
Te figyu, azok az emberek, akik több ezer gépről és a mellé járó szervizt és alkatrészutánpótlást biztosító szerződésekről döntenek, nos, azok nem hülyék. Én értem, hogy te otthon a fotelből ehhez jobban értesz, de egy ilyen döntést nem az alapján hoznak meg, hogy Géza ottan milyen márkát preferál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. atti2010 8th
2014.07.19. 15:20
Akkor nyugodtan vegyél Celeront mert nekem ingyen sem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. AusWolf gibdj
2014.07.19. 17:02
"Mindenki olyan procit vesz, aminek a teljesítménye elég arra, amiket csinál."

És épp ezért baj, hogy lassan már csak az Intel prociknak lesz elegendő teljesítménye bármilyen komolyabb feladathoz. Ha így haladnak, pár éven belül nyomaiban is eltűnik a szabad választás lehetősége.

A témától kicsit eltérve, az AMD már lassan 3 éve a modulos felépítést követi, de vajon mikor kapunk már olyan alkalmazásokat és játékokat, amik ebből profitálnak is? És miért a fogyasztás minimalizálásával foglalkoznak, miközben a teljesítmény így is a béka segge alatt van? Túl sok a megválaszolatlan kérdés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. CyberPunk6...
2014.07.19. 17:31
Az a helyzet, hogy az amd innovációi nem futhatnak be addig, ameddig nem uralják a piacot.
Hiába találnak ki olyan dolgokat, amikkel az ő rendszerükön gyorsabb lenne valami, azt semmi nem fogja kihasználni, mert senki nem fog direktben fejleszteni egy relatíve kis részesedésű platformra, az intel meg nem fogja adaptálni ezeket, még akkor sem, ha neki is jó lenne, mert pontosan tudja, hogy addig senki sem fogja használni, ameddig ők bele nem építik, így megtartva az előnyt.

Az AMD-nek csak akkor lehet újra szava a piacon, és futtathatja be az amúgy jó innovációit, ha erőből le tudja nyomni az intelt. Addig az intel ignorálja az amd minden fejlesztését, és innentől a kutya nem használja. Innovatív, fasza és kuka.


A komolyabb feladatokhoz már most is csak az intelnek van ereje, ez egyértelmű. Az amd évek óta egy helyben toporog. Van amire elég az amd, és eddig nem volt ekkora a lemaradás és olcsóbb is volt.
Szerintem igenis tudja azt amennyiért adják (a legtöbbje), de az már elég szomorú, hogy eleve nem is állít semmilyen ellenfelet az intel közép-alsó kategóriája felett.
Szóval én nem látom annyira borúsnak, mint itt sokan, de tagadhatatlanul nagy a baj.

Az alsó kategória nem termel túl sok profitot. Így ott hiába van szintben, legalább az i5 ellen kellene tudni versenyezni. De jelenleg ez sincs meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. rambustibi
2014.07.19. 19:11
AMD párti vagyok, de ez az új fejlesztés a "noteszgépek és az egybegépek piacán rúgnak majd labdába", ezért ez nem érint , sosem érdekeltek az egybegépek és a noteszgépek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. siriq sanyi...
2014.07.20. 14:53
Az amdnek nagyon is ment a szeker server fronton. Egyszeruen kiszorultak mert nem volt a kesobbiekeben megfelelo teljesitmeny az opteronok mogott. Regen volt +2x %(ugy, hogy a szinte semmibol szereztek meg ezt a reszesedest) most meg kb 3-5%. Maganak koszonheti az amd. Teljesen felesleges okolni az intel-t.

http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=7051
http://www.xbitlabs.com/news/cpu/display/20060728114723.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. atti_2012 siriq
2014.07.20. 17:10
Sanyix ezzel pontosan tisztában van, csak ugye egyszerűbb az intelt szidni mint beismerni milyen idióta volt az amd. A magny-cours szerver procikkal kezdődött az amd kiszorulása a szerver piacról, manapság már említésre sem méltó %-ot tudhat magáénak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Gpety
2014.07.20. 18:41
Néha az az érzésem, hogy valaki fizet valamelyik AMD főnöknek, hogy szándékosan tegye tönkre a céget. Egyszerűen nem hiszem el, hogy a jövő évi fejlesztésben a 28 nm és az eltolt modulos felépítés szerepel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. dwhcgamer menth...
2014.07.20. 19:34
Neked majd kifejezetten Call of Duty sorozatokra és Gta4-re gyártanak majd CPU-t. 8magos FX procit nem tudnál kellőképpen kihasználni. Elég jó procikat gyárt az AMD, okosan kell konfigot építeni. Igaz, hogy az INTEL sokkal ütősebb, de attól még az AMD játékokra tökéletes. Nem tudom neked mi az erős!? PL: 486-os géppel futtadod a Crysis-t DOS módban, ezt már senki nem tudná überelni.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Zoli0283
2014.07.20. 19:49
sanyix

"Az AMD-nek olyan piacokat kell keresni, mint pl a konzolok, ahol nincs hatalma az intelnek, különben gyárthat 2x olyan teljesítményű feleakkora fogyasztású cpu-t, asztali pc-n notin akkor sem rúghat labdába, legalább is rövidtávon nem." Ez nem teljesen igaz, előbb be kéne fejezniük az ígérgetést és cselekedni kéne, nem azokat az APU-kat gyártani, amik senkinek sem kellennek , új foglalatokat kéne bevezetni, új szériás procikat, azt Te sem tagadhatod, hogy régen az Intel volt a második, de jelenleg az első és hiába szidjuk, nem lessz jobb tőle az Amd, én régen Amd párti voltam de megvettem az i7 4770k-t mert kellett munkára, és sokkal jobb mint pl egy fx 8320-as, de csak ha munkára kell , ezeket a procikat arra találták ki, játékra sztem nincs különbség az amd saját magát teszi tönkre, és melesleg a legjobb árértékarányú processzorokat gyártotta (FX) mostanában az A széria = a nullával, azokat noteszgépekbe kéne építeni nem desktopba, meg gamer gépbe. Ha már menne az üzlet az AMD-nek akkor kéne konzolokra térni, de addig csak magát ássa el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Zabalint Zoli0...
2014.07.21. 10:24
Az AMD soha nem volt első a piacon, az hogy teljesítményben volt időszak, amikor jobb volt, nem tette piacvezetővé.

Az FX meg nagyon rossz processzor, mert a teljesítményt, amit elértek vele, gyári tuninggal érték el. Valaki írta itt, hogy az nem eredmény, ha azonos fogyasztással érnek el nagyobb teljesítményt, vagy kisebb fogyasztással ugyanazt, pedig valójában éppen ez az eredmény, persze nyilván nem mindegy, hogy milyen teljesítmény szinten történik ez, de lényegében egy jó processzor attól jó processzor, hogy adott fogyasztás mellett erős. Ebben pedig az FX katasztrófa, szemben az Intel processzoraival, amelyek kisebb fogyasztás mellett tudnak nagyobb teljesítményt. Akkor már inkább jobb irány az, hogy ha már ezen a fronton súlyos vereséget szenvedtek, akkor megpróbálnak mással előretörni.

Persze az mondjuk vicc, hogy még a következő generáció sem fogja támogatni a DDR4-et, pedig az kiemelten fontos lenne az IGP szempontjából, és nem csak grafikai feladatoknál, hanem általános számításoknál is. Sanyix ebben azért téved nagyot, mert nem attól kell a GPU-nak gyorsabb memória, mint a CPU-nak, mert grafikai feladatokat végez, hanem azért, mert a párhuzamos feldolgozás miatt jó esetben sokkal nagyobb számítási teljesítményt tud produkálni, így viszont sokkal előbb lesz a memória sebessége a szűk keresztmetszet. Szóval ha sikerül kihasználni az IGP-t a számításokhoz, akkor ha az Intel támogatni fogja a DDR4-et, az AMD meg nem, akkor hiába jobb elvileg az AMD IGP-je, az Intel le fogja verni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. pdx06
2014.07.21. 17:39
Hagyjuk már ezeket az agymosott dumákat Gondolom a nem tuningolható intel cpu-khoz írnak kisebb fogyasztást, a combosabb intel processzoroknál már befigyel a 130W TDP úgyhogy kár ezen a vitázni. Mivel az összes AMD processzor tuningolható ezért nem fognak mellé 40W-ot írni. Egy fx tuning nélkül kb 60W-ot fogyaszt 100% mellett, az pedig lószar. Mint egy zseblámpa. Tehát ne legyen már mindig ez a hátulról jövő duma. Ha valami használható akkor használható, egy kólánál is leszarom hogy melyik a piacvezető a kettő közül. Ki az anyámat érdekel, akit pedig érdekel az rántson rá este és kész
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Terror
2014.07.21. 17:53
"Egy fx tuning nélkül kb 60W-ot fogyaszt 100% mellett"


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. atti2010 pdx06
2014.07.21. 17:53
Pedig -5 FPS és +20W sokan eret vágnának magukon innen a fórumról is, persze a felhasználók 80% nem érdekli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. pdx06 Terro...
2014.07.21. 18:30
Jó helyesbítek, 64,12W. szomorú vagyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Terror
2014.07.21. 18:42
De erről akkor szóljál oliverdának is, mert ő több mint 200-at mért, és akkor a maradék 140 wattot nyilván az alaplapi chipset eszi meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. pdx06 Terro...
2014.07.21. 19:01
Ha be van kapcsolva a turbo core és az alaplap profilja is fullra van állítva akkor szép hogy megeszik annyit, de amíg nincs szükség ezekre addig nem érdemes bekapcsolva tartani ezeket a funkciókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Terror
2014.07.21. 19:13
Meg ha a csillagok állása is olyan, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pdx06
2014.07.21. 19:56
Nálam kedvez a csillagok állása más pedig nem érdekel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. AusWolf pdx06
2014.07.21. 20:04
Azért a TDP-vel ilyen könnyedén dobálózni, hogy "Intel ennyi, AMD meg annyi" nem érdemes. Aki egy kicsit utánanézett, az tudja, hogy amíg az AMD maximális, addig az Intel tipikus fogyasztási értéket ad meg TDP alatt.

Ebből a szempontból többé-kevésbé egyetértek veled abban, hogy az FX-ek fogyasztása nem olyan súlyos (de azért nem 60 watt, no...), de tényleg éhesebb procikról van szó, mint az Intel jószágai. Itthoni méréseim szerint (Aida64-gyel, szóval nem 100%-os pontosságú adatok) az én FX-8150-em teljesítmény/fogyasztás mutatója kb azonos öcsém Core i5-750-ével (kb 25% különbség teljesítményben és fogyasztásban is). Csakhogy amíg az i5-750 egy régi, többszörösen leváltott típus, addig a nyolcmagos FX-ek továbbra is a legerősebb alternatívák AMD oldalon. Sajnos ez a nem mindegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. csabi02
2014.07.21. 21:29
soha nem a gyárilag megadott TDP-n volt a hangsúly, hanem a valódi* teljes fogyasztásban mért különbségen.
csak ezt senki nem vállalja valamiért.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Phantomstr...
2014.07.21. 21:33
Hagyjuk már ezt a butaságot, hogy az AMD maximális értéket ad meg az Intel meg átlagost/tipikust/tarot kártyával jósoltat. Utoljára kb. a Prescott idején szorult rá a trükközésre, a Core2 óta hajmeresztően sokat javult a teljesítmény/fogyasztás mutatójuk. Most jelenleg így állnak:

Ugyanaz a konfig, ugyanaz a videokártya, tehát a különbségnek a prociból kell jönni. Az Intel az említett 130W-os nagy fogyasztású processzorait fent tartja az LGA2011-es foglalaton messze a csúcskategóriára, nem is mindennapi használatra. Abból a legerősebb hatmagos szörnyeteggel van egy szinten fogyasztásban. Teljesítményben hol is van?

Igen, tudom, ezek 100%-ra terhelt értékek, igen, üresjáratban vissza veszi magát és csak alig fogyaszt többet, de amint terhelni kezdi az ember, elszáll a fenébe, sokkal meredekebben nő a fogyasztás mint a szintjén álló Inteleknek. Ami ~10W üresjáratban, az már 20-30W film nézés közben, ~60W játék közben és simán 100W fölé mehet, ha éjszakára otthagyod videót renderelni. Ráadásul még mindig a LGA1150-es i7-ek ellen, ami még messze nem az ő kategóriája. Nagy ár ez azért, hogy még így is csak az i5-öt kerülgesse.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. csabi02 Phant...
2014.07.21. 21:51
+1

de hiába köztudott dolgok ezek,mert 1-2 korrekt FX tulajdonost leszámítva a többi személyes hadjáratba,oltogatásba kezd,és védi az övét még akkor is,ha nincs igaza...

Ha terhelve/játék alatt annyit fogyasztana,amit mondanak vagy hisznek, akkor az inteles konfigokban a proci fogyasztása -40W lenne játék közben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Terror Phant...
2014.07.21. 21:52
Ezzel hiába fárasztod magad, ezek immúnisak a tényekre, ez már a másik cikknél is kiderült.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. AusWolf Phant...
2014.07.22. 01:02
Ha újra elolvasod a hozzászólásomat, akkor láthatod, hogy pontosan ezt mondtam én is, csak kevesebb adattal alátámasztva.

Habár az FX-ek teljesítmény/fogyasztás mutatója a korabeli (2011-es) Intel procikhoz mérve még egész elfogadható, mostanra elszállt felettük az idő. A 3-as, netán 4-es Core szériához hasonlítgatni butaság, mivel mindenki tudja, hogy az Intel gőzerővel fejlesztett, amíg az AMD csak lelkesen nézett maga elé.

Mellesleg a linkelt grafikonok kissé furcsák. Valahogy nehezen hiszem el, hogy a hivatalosan 84 wattos TDP-jű i7-4770K és az FX-8350 között 200 W különbség lenne teljes terhelésen (ha az utóbbit felhúzod 5 GHz-ig akkor simán, de amúgy esélytelen).

Terror: Ha nem sértelek meg ezzel, akkor emberhez méltóbb hangnemet kérnék. Elvégre egy fórumon vagyunk, nem a kocsmában. Köszönöm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csabi02 AusWo...
2014.07.22. 07:52
a 2011-es i5,i7 (2500k,2600k) szandiknak sem a 8350-es volt az ellenfele,hanem a az első szériás 8150 ami többet kért és gyengébb volt az utódhoz képest.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Terror AusWo...
2014.07.22. 08:44
Alapvetően az a probléma, hogy a mondandódat azzal kezded, hogy "Aki egy kicsit utánanézett", aztán meg kiderül, hogy amit írsz, azt valójában hiszed, és nem tudod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Phantomstr... AusWo...
2014.07.22. 09:37
Ezek a grafikonok erről az oldalról származnak, Joker tesztjéből, amikor megjelent a 4770K. Ha visszakeresed, találsz még benne érdekes dolgokat, és le van írva, hogyan mérték ki az eredményeket.

Egyébként nem konkrétan neked válaszoltam a hozzászólásomban, akkor a válasz gombot használom. Ez egy összevont válasz az utolsó néhány AMD-s ember hozzászólásaira.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. AusWolf Terro...
2014.07.22. 15:48
http://prohardver.hu/tudastar/a_processzorok_fogyasztasa.html

Ebben a cikkben a kép alatti résznél leírják az AMD és az Intel TDP számolási módszerei közötti különbségeket. Én nem vetném el az információt, mivel ez a cikk is megbízható, a témában járatos szerző írása.

Phantomstranger: Igen, felismertem. Alapvetően megbízok az iPon tesztjeiben, de ez a 200 W különbség gyári órajelekkel és feszültséggel valahogy irreálisan hat. Az 500 W feletti összfogyasztás is hatalmas, főleg 1 VGA-s rendszerrel.

http://prohardver.hu/dl/cnt/2012-10/90984/results/fogy_terh.png

Itt egy másik adat.

Egyébként megértem, amikor valaki felhördül az AMD/Intel fanok hozzáállásán, de szerintem könnyebb nem reagálni rájuk.

csabi02: Ebben igazad van, de szerintem nincs akkora eget verő különbség a 8150 és 8350 között, sem teljesítményben, sem fogyasztásban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Phantomstr... AusWo...
2014.07.22. 18:21
Amit én hagytam itt, az az 500W felettinél Prime95-tel és Furmarkkal egyszerre van terhelve. Gyakorlatilag a két legnagyobb fogyasztót egyszerre 100%-ra. Így már nem annyira hihetetlen az eredmény.

A PH!-s és Iponos konfigok között is nyilvánvalóan van különbség, mert a PH-n mindegyik konfigra valamivel kevesebb jön ki, legalábbis Prime95 alatt. Viszont arányaiban ugyanúgy alakulnak a fogyasztások, tehát lényegében semmivel sem tűnik fel jobb színben az AMD ettől a másik teszttől.

A TDP számításnál alkalmazott eltérő módszerek pedig még mindig nem számítanak. Az AMD 125W TDP-s processzora a PH!-s tesztben cinebenchben és Prime95-ön is egyaránt több mint 70%-kal többet fogyaszt a 77W-os 3770K-nál. Ez a TDP-k arányát tekintve alig több 60%-nál, tehát ha az Intel "csal" a gyártó által megadott TDP értékek által keltett benyomás tekintetében, akkor az AMD javára csal.

Csak a tisztánlátás végett, az általam linkelt tesztben ez az arány Prime95 esetében 82%+ a 3770K-hoz képest, Prime95+Furmark esetében 66%+.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. AusWolf Phant...
2014.07.22. 22:04
Számoltam egy kicsit...

Ha a hivatalos TDP-k közti különbséget nézzük, akkor 125-77= 48 wattnak kellene lennie az i7-3770K és az FX-8350 fogyasztása között. Ezzel szemben a PH! tesztjében a Prime95-ös résznél 86 W különbség jött ki, ami a hivatalos értékeknél 38 wattal több. Tekintve, hogy az i7 architektúrája és energiamenedzsmentje fejlettebb az FX-énél, szerintem ezek az értékek abszolút reálisak.

Ha az iPonos tesztet illetően feltételezzük, hogy a VGA FurMark alatti fogyasztása minden rendszer esetén azonos volt, akkor a különbség 211 W, ami a hivatalos TDP-k közti különbségnél (48W) 163 wattal több. Ennyit egy FX-8350 összesen nem fogyaszt! Ráadásul ha egy FX-8350 egy HD 7970-nel párosítva 550 wattot eszik, akkor az én FX-8150-em a HD 7970 GHz Edition-nel és a merevlemezeimmel már rég instabilitást kellett volna hogy okozzanak az 550 wattos FSP tápom miatt (ami 80%-os hatásfokkal számolva maximum 440 wattot képes leadni a gép felé).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror AusWo...
2014.07.22. 22:16
Szerintem meg ha a hivatalos adatok szerint 48 kéne legyen, és ehhez képest 86, akkor az nem abszolút reális, hanem az AMD hazudik. Nem tudom, hogy az energiamenedzsment hogyan jön ide, az idle-ben játszik, és nem teljes terhelésen. Teljes terhelésen nem kapcsol be semmilyen energitakarékossági funkció.

Mivel nem érted, hogyan működnek a tápok, ezért elmondom: hatásfoktól függetlenül le kell adnia annyit a gép felé, amennyi rá van írva. Ha 80%-kal számolsz, akkor az 550-es táp biza 550-et ad a gép felé, és a konnektorból felvesz 687-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr... AusWo...
2014.07.22. 23:26
Sőt, hogy Terror kolegát kiegészítsem, az a kimért 548W szintén konnektorból felvett teljesítmény egy 80+ bronz fokozatú tápon keresztül, vagyis annak a kimenetén szintén ennek csak a négyötöde, vagyis nagyjából 440W lóg (ugyanígy a 3770K esetében 330W helyett 265-re lehet venni), vagyis az 550W-os FSP tápodban még így is van 100W tartalék (sőt, legalább 10% túlterhelést is elbír).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AusWolf Terro...
2014.07.22. 23:57
Azt, hogy reális úgy értettem, hogy a 3770K újabb fejlesztés az FX-nél, így nem meglepő, hogy kevesebbet fogyaszt. Az lenne gáz, ha nem így lenne. De akárhonnan is nézzük, az még mindig lehetetlen, hogy az i7 és a 8350 között majdnem 220 W fogyasztáskülönbség legyen.

Ezt a tápos dolgot viszont nem így tudom, de inkább utánanézek, hátha én tévedek.

Szerk.: Utánanéztem, a táp ügyében igazatok van, köszönöm az infót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... AusWo...
2014.07.23. 10:49
Valahogy ezeket az eredményeket mégis kimérték és ellenőrzőméréssel megerősítették. A 220W-ra inkább ne is figyelj, teljesen más terhelés mellett született, olyat a PH nem csinált, szóval ott nincs is viszonyítási alap, de a csak Prime95 teszt esetében azért a PH-n is ott a közel 100W különbség. A két tesztben kimért különbség között nincs nagyságrendi eltérés, talán az Iponnál véletlenül pont egy többet zabáló alaplap és egy a többinél is jobban félresikerült FX járt, esetleg máshogy állították be a rendszert, így a 30W eltérés (az i7-hez mért különbségek között) azonos terhelés mellett.

Megkockáztatom, ha a PH is csinált volna Prime+Furmark tesztet is, náluk is kijön úgy 480W az FX-es rendszerre és talán 300W a 3770K-sra. De persze ez már csak feltételezés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!