iPon Hírek

Adobe: 2020 végén befejeződik a Flash támogatása

Dátum | 2017. 07. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Adobe Flash Player az iparági összefogás hatására egyre inkább kezd kikopni a különböző weboldalakról, valamint webböngészők szintjén is egyre inkább háttérbe szorul, ami abszolút nem baj, hiszen helyét modernebb, külön bővítmények telepítése nélkül használható technológiák vehetik át. Az Adobe friss bejelentése szerint 2020 végén teljesen megszűnik a Flash támogatása, addig is már csak biztonsági frissítések érkeznek a bővítményhez, amelyet a sok-sok biztonsági rés miatt rengeteg támadás ért – és még ér is. A Flash kivezetése természetesen nem csak a felhasználók, hanem a webfejlesztők számára is jó hír. Az elmúlt évek során több vállalat is bejelentette, hogy befejezi a Flash Player használatát, legyen szó webböngészőről, vagy a Flash Playerre támaszkodó szolgáltatásról. A Google Chrome mögött álló fejlesztőcsapat régóta dolgozik a Flash Player leváltásán, ők egyebek mellett a gyorsabb, biztonságosabb és erőforrás-takarékosabb HTML felé terelik a nagyközönséget.
Az erőfeszítések hatása remekül látszik, hiszen még három éve még a Chrome felhasználóknak több, mint 80%-a keresett fel napi szinten olyan weboldalakat, amelyeken Flash alapú tartalom található, addig ez a szám mára már mindössze 17%-ra csökkent. A tendencia persze tovább folytatódik, hiszen egyre több weboldal áll át Flashről HTML5-re. A Chrome webböngésző 2020 végéig egyre gyakrabban kér majd konkrét felhasználói jóváhagyást a Flash alapú tartalmak megjelenítéséhez. A Firefox mögött álló Mozilla fejlesztőcsapat friss bejelentése szerint 2019-től kezdve alapértelmezetten letiltásra kerülnek a Flash alapú tartalmak a Firefox webböngészőben, a Firefox ESR (Extended Support Release) kiadásában azonban 2020 végéig továbbra is használható marad a Flash bővítmény. 2020 után, amikor az Adobe befejezi a Flash támogatását, egyetlen Firefox webböngésző kiadás sem fogja többé betölteni a Flash alapú tartalmakat. Addigra a most még Flash alapon nyugvó online játékok is átállnak az új technológiákra – az átállás már tart.
Remek példa erre a Kongregate, ami Flash alapú játékoldalt üzemeltet. Itt 2010-ben még minden játék Flash alapú volt, 2013 közepe óta azonban elindult a HTML5-re történő átállás, mára pedig a játékok nagyjából fele HTML5 alapokra költözött. És a folyamat nem áll meg. A Flash helyét tehát az elkövetkező évek során egyre nagyobb tempóban veszik majd át az új technológiák, mint például a HTML5, a WebGL és a WebAssembly, amelyekhez már natív támogatás jár a legtöbb webböngésző esetében, azaz használatukhoz nincs szükség külön bővítmények telepítésére.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Terror
2017.07.26. 17:19
Még jó, hogy mindenki másnál már most befejeződött a flash támogatása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. twollah
2017.07.26. 18:07
Az Adobe-nak mar ezer eve be kellett volna szantania a Flash-t.
Meg huzzak 2020-ig, aztan meggondoljak magukat es folytatjak tovabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KisDre twoll...
2017.07.27. 00:48
Nem fogják tudni. Firefox-ban pl már alapból nincs flash de a Chrome is megkérdezi hogy engedélyezem-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ny
2017.07.27. 10:52
Szemünk előtt baszódik tönkre a web. Politkai döntések miatt. Nehogymá' valaki ingyen jusson alkalmazásokhoz a telefonján, hogy lesz így Jobs papának bevétele. (ráadásul azóta sincs 10 felett az akalmazásokból származó profit aránya gondolom, a készülékekhez képest) :( // (( Na jó, a canvas+js (vagy svg+js) egy részét úgy ahogy képes helyettesíteni. (Töredék funkcionalitással, és többszörös erőforrásigénnyel). ))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!