iPon Hírek

Adobe AIR 2.5 és Flash Player 10.1 több platformra

Dátum | 2010. 10. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Adobe illetékesei bejelentették, hogy a több platformmal is kompatibilis Adobe AIR fejlesztőkörnyezet egy újabb mérföldkőhöz érkezett, ugyanis elkészült a szoftver 2.5-ös kiadása, amelynek segítségével a fejlesztők ezentúl még több platformra írhatnak majd az eddigieknél sokoldalúbb alkalmazásokat. A gyártó emellett arról is ejtett néhány szót, hogy melyek azok az új platformok, amelyekre hamarosan elérhető lesz a Flash Player 10.1-es kiadása.

Adobe AIR 2.5

Az AIR fejlesztőkörnyezettel a vállalat nem csak az okostelefonok piacát veszi célba, hanem az okos televíziókét és a tábla PC-két is. A több platformot is támogató fejlesztőkörnyezet segítségével könnyedén kiaknázhatják majd a fejlesztők a gyorsulásmérőkben, a többérintéses támogatást kínáló kijelzőkben, a kamerákban és a mikrofonokban rejlő lehetőségeket. A fejlesztőkörnyezet segítségével GPS adatfeldolgozásra is lesz lehetőség, sőt, akár még különböző hardveres gyorsításokat is igénybe lehet majd venni (pl. H.264 videó lejátszás hardveres gyorsítása), amennyiben ezt az adott készülék is támogatja.


Az Adobe a fejlesztők munkáját és a kész alkalmazások terjesztését is segíteni kívánja. A gyártó InMarket néven egy új szolgáltatást indít, amely a fejlesztők által készített alkalmazások bevételeinek 30%-át teszi majd zsebre a különböző szolgáltatásokért cserébe. Az InMarket helyet biztosít majd a különböző szoftvereknek, elvégzi a számlázással kapcsolatos teendőket, kapcsolatot ápol a többi alkalmazásbolttal és a fejlesztők alkotásainak jóváhagyási eljárásával kapcsolatos feladatokat is kézbe veszi, egyszóval mindent elintéz, ami az alkalmazások terjesztésével kapcsolatos. A szolgáltatás több alkalmazásbolttal is kapcsolatban lesz, például az Intel AppUp áruházzal, de érthető okokból az iTunes App Store-ba nem segít bekerülni a fejlesztőknek. Az Adobe várhatóan a RIM és a Samsung alkalmazásboltjaival is együttműködik majd. A fentieknek köszönhetően a fejlesztők könnyebben és hatékonyabban érvényesülhetnek majd a piacon.

A Samsung által korábban bejelentett egységes platform, amely televíziók és okostelefonok számára készül, szintén fogadja majd az AIR 2.5-ös fejlesztőkörnyezettel készített alkalmazásokat. A Samsung platformjára épülő termékek 2011 elején jelenhetnek meg, addigra pedig az új AIR 2.5-ös alkalmazások is készen állnak majd. A RIM a BlackBerry PlayBook esetében nem csak az alkalmazásokat, hanem a termék teljes felhasználói kezelőfelületét is az AIR 2.5 segítségével oldja majd meg.

Az Adobe AIR 2.5 SDK már elérhető a gyártó hivatalos weboldalán keresztül.

FlashPlayer 10.1, ezentúl még több platformra

Az Adobe illetékesei a MAX konferencia alkalmával a 2.5-ös AIR mellett arról is ejtettek néhány szót, hogy a Flash Player 10.1 mely további mobil platformokat hódíthatja majd meg a nem is oly távoli jövőben.

A célkeresztben megtaláljuk a Phone 7-et, a WebOS 2.0-t, a BlackBerry OS-t, a Symbian-t, a MeeGo-t és végül, de nem utolsó sorban a LiMo platformot is. A plugint az Android 2.2-es kiadása már támogatja. Az, hogy a Flash Player 10.1 a felsorolt platformokra pontosan mikor válik elérhetővé, egyelőre rejtély, ugyanis terveiket illetően pontos útitervvel sajnos nem szolgáltak az Adobe szakemberei. Egy biztos: a Flash Player 10.1 ha lassan is, de terjed a mobil platformok körében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. atti2010
2010.10.26. 16:10
Jobban tennék ha kijavítanák a windows-ost mert tiszta bug az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ludi
2010.10.26. 16:34
Akkor lassan a Flash is arra az útra tér, amire a Java azon a téren, hogy elég megírni egy alkalmazást egyszer, és az minden platformon fut? Bár elég nehéz lehet úgy összerakni egy programot, hogy mobilon is jól fusson, de a FullHD monitorokkal se részesüljenek a felhasználók csökkent élményben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Movolif
2010.10.26. 17:20
mac-en is (asztali gépeken) müxik valami flash?
vagy ott se erőltetik?
(ha nem akkor hogyan megy a tecső' ott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!