iPon Hírek

Adobe + Apple = Flash hamarosan iPhone-ra is

Dátum | 2009. 02. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az Apple okostelefonja már elég régóta a piacon van, ám a kis szerkezethez mindezidáig nem készült el a Flash támogatás. Az interneten lévő videók és egyes weboldalak megtekintéséhez használt kis szoftver a világ számítógépeinek 98%-án telepítve van, sőt, a Flash 800 millió okostelefonon is elérhető, így régen itt az ideje, hogy az iPhone számára is elkészüljön végre a megfelelő változat.

A fejlesztés nehézkesen halad, ugyanis a szoftver mérnökök és az Adobe elnök-vezérigazgatója szerint a feladat nagy technikai kihívást jelent, éppen ezért az Apple és az Adobe szorosan együttműködve próbálnak megbirkózni a feladattal. Az Apple Insider korábbi információi szerint az Adobe egyedül fejleszti az iPhone kompatibilis Flash verziót, amelyet aztán elkészülte után az Apple megvizsgál és a jóváhagyás után el is kezd majd alkalmazni, de most szerencsére úgy tűnik, mégis van együttműködés a két cég között. Az Adobe mérnöki részlegének igazgatója, Paul Betlem tavaly szeptember folyamán adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a szoftver "nagyon rövid időn belül elérhető lesz", ha az Apple elfogadja azt.

A Bloomberg értesülései alapján az Apple a lehető legtöbbet szeretné kihozni mind a Flash-ből, mint pedig az iPhone-ból. Steve Jobs véleménye szerint a Flash általános változata, amely világszerte használatban van, túl lassú az iPhone-hoz, a kissé karcsúsított változat viszont, amely Flash Lite néven fut, nem elegendő ahhoz, hogy webes feladatokhoz használják.

Az iPhone-hoz készülő Flash mellett az Adobe mérnökei egy másik fontos projekten is dolgoznak: a vállalat szakemberei teljes értékű Flash 10-es verziót próbálnak fejleszteni az ARM processzorral rendelkező okostelefonokhoz, amelyek Symbian, Windows Mobile vagy Android operációsrendszerrel üzemelnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Svindler
2009.02.03. 20:44
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2009.02.03. 23:30
"Steve Jobs véleménye szerint a Flash általános változata, amely világszerte használatban van, túl lassú az iPhone-hoz"

Nem inkább fordítva? Az mondjuk tény, hogy pár flash-es oldal képes megfogni egy gyors gépet is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Insignia
2009.02.04. 03:59
iPhone 3G ha jól 835Mhz-es procit kapott ahhoz nem elega flash kivancsi leszek mitalkotnak a pda telefonok ala ahol pl az asus p750nek 520mhzes procija van teny hogy tulhajthato 624Mhzig csak akkor beleolvad az ember kezebe annyira felmelegszik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. d311c
2009.02.04. 08:31
"a kissé karcsúsított változat viszont, amely Flash Lite néven fut, nem elegendő ahhoz, hogy webes feladatokhoz használják"

Eddig inkább csicsának láttam, de "feladatként" soha. Nyilván van egy réteg aki rákattan a webes játékokra, de a többi már annyira csak csicsa, hogy úgy fölösleges, ahogy van. Ezeknél meg miért számít, hogy elég gyors-e? Maximum lassan fut a reklám. A Firefox talán leghasznosabb pluginja a Flashtiltó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Ronin93
2009.02.04. 15:27
Neharagudj d311c de te mivel nézed akk a netes videókat?? Azért azok időnként hasznosak lehetnek, nem gondolod??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.02.04. 18:58
Ronin93:

Nyilván más az érdeklődési köröm, de még egyetlen olyan videót sem láttam ami flash alapú volt, és meg akartam volna nézni. (Azaz azért mentem volna arra az oldalra, hogy megnézzem - azaz az oldal főtémája lett volna.) Akkor ugyanis engedélyeztem volna a flash futását.
Szóval biztos van ilyen, de nem lehet túl gyakori, ha soha nem jött ilyen eddig még szembe. Ahol gyakori: reklámok, díszítések, intro-k - az meg nem is hiányzik nekem. Nyilván a reklámok miatt fújják fel a dolgot ennyire.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Ronin93
2009.02.17. 19:18
Nem maga a vidi flash alap hanem ami lejátsza...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!