iPon Hírek

Adomány mentette meg a részecskegyorsítót

Dátum | 2008. 06. 02.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Fermi-t, az Egyesült Államok Illinois államában található részecskegyorsítót egy névtelen adomány mentette meg a bezárástól.

A részecskefizika a tudomány területeinek az egyik legérdekesebb része. Azonban az elmúlt fél évtizedben a növekvő gazdasági válság és az egyre nagyobb háborús kiadások az Egyesült Államokban a tönk szélére sodorták a részecskefizikai kutatásokat.

Az Államoknak csupán egy darab részecskefizikai laboratóriuma maradt, a Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) Illinois államban. A chicagói egyetemhez tartozó kutatóközpont úgy tűnik nem sokáig fogja túlélni alulfinanszírozást. Februárban egy programot is indítottak ami 12,5 százalékkal csökkentette az alkalmazottak fizetését és kényszerítette hogy kifizetetlen szabadságot vegyenek ki.


Azonban egy névtelen adakozó belépett, és 5 millió dollárt adományozott a chicagói egyetemnek, így enyhíteni tudják a fizetéscsökkentéseket illetve tovább tudják működtetni a labort. A hihetetlenül nagylelkű adomány mellett azonban még további problémákkal küzködik a létesítmény. A jelenlegi terv szerint 140 alkalmazottat fognak elbocsátani, ami az adakozás nélkül még több lett volna.

A Fermi tisztviselői nagyon hálásak az adományokért, azonban szerintük ez csak tovább nyújtja az elkerülhetetlent.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások