iPon Hírek

Aerografit ‒ a legkönnyebb szilárd anyag

Dátum | 2012. 07. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A mellékelt képeken látható anyag leginkább egy aprócska füstgomolyagra, esetleg egy nagyon összezavarodott pók hálójára hasonlít, valójában azonban a világ legkönnyebb anyagát látjuk. Az eddig ismert egyik legalacsonyabb sűrűségű szilárd anyag az aerogél volt, amelynek 99,9 százalékát levegő alkotta, és köbcentiméterenként mindössze 1 milligrammot nyomot. Tavaly egy ennél is könnyebb anyagot állítottak elő: a nikkelcsövecskékből álló fém-mikrorács mindössze 0,9 mg/cm3 sűrűségű volt.

Ez a rekord is megdőlt azonban az aerografitnak nevezett anyag megalkotásával, amely kenterbe verve az előző rekordokat mindössze 0,2 mg/cm3 sűrűséggel rendelkezik. A Hamburgi Műszaki Egyetem és a Kieli Egyetem kutatói által létrehozott anyag üreges szerkezetű széncsövek mikroszkopikus hálózatából áll. A makroszkopikusan leginkább egy fekete szivacsra hasonlító aerografit rendkívül rugalmas, eredeti térfogatának ezredrészére is összenyomható, és a nyomóerő megszűntével mindenféle szerkezeti károsodás nélkül visszaugrik eredeti formájába.


Az aerografit ugyanakkor rendkívül szilárd és nagy teherbírású is: míg egy 2,38 gramm aerogél tömb gond nélkül elbír egy 2,5 kilogrammos téglát, addig ugyanennyi aerografit 35-ször ekkora tömeget is képes megtartani.

Az új anyag számos területen alkalmazható lesz, ezek közül a legtöbbet ígérő talán az elektronika, mivel vezetőképessége is kiváló. Alkalmazása révén új, nagyobb kapacitású, ultrakönnyű akkumulátorok jöhetnek az elektromos autók és számtalan más készülék számára is, de a rendkívül kedvező mechanikai tulajdonságokkal bíró aerografit az anyagtudományok területét is forradalmasíthatja. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hpeter105
2012.07.16. 18:29
hmmm...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szaandrea
2012.07.16. 21:05
Képen látható "izé" nem kelti számomra szilárd test benyomását. Mekkora méretben sikerült "legyártani" az anyagot? Ha már rendelkezik valamiféle megfogható dimenzióval akkor lehet ipari alkalmazásban gondolkodni, ha csak laborban mikrométeres nagyságban leledzik akkor nem jó még semmire - most. Kell neki jópár év véleményem szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zelbacsi
2012.07.17. 09:48
Szaandrea: "Kell neki jópár év..."
Naná! Ez nem is egy iPon webshopban kapható termék reklámja, hanem egy tudományos újdonságról szól Egyetértek veled, de attól még érdekes ilyesmiről olvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jofo
2012.07.18. 15:53
Szaandrea: a cikkben írták hogy 1 köbcenti(kb egy kockacukor méret), ennek így már van megfogható mérete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!