iPon Hírek

Agychip: elérni, majd felülmúlni az agyat

Dátum | 2009. 03. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A számítástechnikát forradalmasító "agychip" kifejlesztésén dolgoznak európai kutatók hét ország 15 intézetéből a FACETS-projekt keretében. Céljuk egy olyan "neurális" számítógép megalkotása, amely ugyanúgy működik, mint az agy, csak sokkal kisebb méretkategóriában.

Az agyat gyakran hasonlítják egy számítógéphez, ám valójában azoktól három fontos dologban is különbözik: egyrészt nagyon kevés energiát fogyaszt, másrészt akkor is működik, ha egyes "alkatrészei" sérülnek, harmadrészt pedig láthatólag szoftver nélkül működik. Hogy hogy csinálja mindezt, azt még nem tudni, de a FACETS egyik csoportja éppen ennek kiderítésén fáradozik, a neuronszövetek minden eddiginél alaposabb és részletesebb vizsgálata útján.

Eközben egy másik csoport matematikai modelleket fejleszt az előbbi csapat eredményeinek pontos leírására. Végső céljuk egy, az agy emulálására képes "neurális számítógép" megalkotása. Első alkotásuk ebben az irányban egy 300 neuronból és félmillió szinapszisból álló hálózat, egyetlen lapkán. A neuronokat analóg, a köztük folyó kommunikációt pedig digitális elektronikával képviseltették.


Mivel a neuronok ilyen aprók, a rendszer 100.000x gyorsabb a biológiai megfelelőjénél, és tízmilliószor gyorsabb egy szoftveres szimulációnál.

Ez a rendszer azonban még nem használta fel az új neuron-feltérképezési eredményeket. A második változat, amelyen jelenleg is dolgoznak, már ezeket is hasznosítja majd, és 200.000 neuronból, valamint 50 millió szinapszisból fog állni. Ezt a hálózatot egy 20 cm-es szilíciumkorongon ("ostyán") alakítják ki, még kompaktabb készüléket alkotva így. Itt ugyan már képbe jöhetnek majd gyártási hibák is, de ezek legfeljebb egyetlen egy szinapszist, vagy a hálózat egyetlen egy kapcsolatát érintik, ami viszont még bőven belefér, köszönhetően a hibatűrésnek.

Mivel azonban egy neurális számítógép egészen másképp működik, mint egy hagyományos digitális, a FACETS egy harmadik csoportja éppen azon dolgozik, hogy ehhez szükséges, teljesen új számításelméleti hátteret megteremtse. Elmondásuk szerint ha az alapelveket már megértette az ember, úgy a hardver is könnyebben továbbfejleszthető, felülmúlva akár még a biológia által eddig megalkotott megoldásokat (értsd: az agyat) is.

Mindez pedig nem a távoli jövő, hanem egészen közeli: becsléseik szerint már öt éven belül elkészülhetnek a gyakorlatban is használható neurális számítógépek, amelyeknek különösen bonyolult döntéseket igénylő feladatok elvégzésénél vehetnénk nagy hasznát. A már említett öt éven belül ez még csak apróságokat jelent majd, mint mondjuk egy netes keresés rendkívül pontos finomítása és szűrése, a későbbiekben pedig már akár üzleti döntések következményeinek modellezése is lehetségessé válhat. Idővel pedig nem csak elérhetik, hanem felül is múlhatják az emberi agy kapacitását is.

Mit lehet erre mondani? Lássuk!

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Svindler
2009.03.23. 13:55
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MassKilla
2009.03.23. 14:18
ÚRISTEN!!!

eljött a Skynet ideje!!! a filmben is csak bonyolult döntést megoldó biztonsági rendszerről volt szó kezdetben, aztán az lett belőle!!!


az emberiségnek vége!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gebana
2009.03.23. 14:26
MassKilla: remélem igazad lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szabtam
2009.03.23. 14:58
"...harmadrészt pedig láthatólag szoftver nélkül működik"

na ez komoly volt!!! egyébként egész biztos? mint a reklámban, sportszelettel műkszi az agy driver update....

egyébként hiába fogják felülmúlni az agyat, és jöhet még bele feljett mesterséges inteligencia is. sosem lesz benne lélek, és nem fog azon gondolkozni, mi van a test halála után. - hacsak nem a számítógép bontó....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Freeman10
2009.03.23. 15:25
Amit elötem is irtak ez azt akkarja jellenteni hogy a öntudatal akkarják felvértezni ezt a "számitogépet"?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. norman81
2009.03.23. 15:54
Ez már lassan őrület.....a amcsik harcikódexet gyártanak a harci robotjaikhoz,a japcsik robot tanárnöt aktiválnak,az európaiak meg hát ugye az benne van a cikkben.... A hab a tortán sztem az lenne,ha majd az amcsik licenszelik a technikát a robotjaikhoz....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szedah
2009.03.23. 20:06
"egyébként hiába fogják felülmúlni az agyat, és jöhet még bele feljett mesterséges inteligencia is. sosem lesz benne lélek, és nem fog azon gondolkozni, mi van a test halála után. - hacsak nem a számítógép bontó...."

Mi is biológiai gépek vagyunk. Pont hogy a test (a hordoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2009.03.23. 21:32
ez kész lesz, akkor ez kifog csúszni az emberi irányítás alól, és ha ezek tényleg annyira jóra sikerülnek, akkor átveszik a hatalmat vagy nemtudom, de van egy olyan érzésem hogy nem lesz jó vége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. MassKilla
2009.03.23. 22:50
az ilyen fejlesztéseknél én úgy érzem a legfontosabb az óvintézkedés az, hogyha a gép, amin van az M.I., teljesen független minden géptől, internettől, illetve elektromos hálózattól(tehát üzemanyagos generátorról menne), ugyanis, ha valaki folyton olvassa az ipon-t, fejlődőben van olyan technológia, amivel idővel majd be tudják építeni az áramba az internetet, márpedig akkor mivel egy gép, és az agy sebességénél sokkal gyorsabb lessz, és fejlettebb, még ha nem is lesz személyisége, de lesz neki adva valami feladat, vagy bármi hibásodás miatt "kitalál" magának, logikusan gondolkozva tényleg lehetséges az ilyen, lehet hogy nem tudja, hogy mi célja ezzel, csak csinálja, mert egy gép, és az a dolga hogy ellássa a funkcióját, és lehetséges hogy fel se fogja dolgok múködését, lévén nincs személyisége, nagyon elrugaszkodva "lelke", amivel meg tudja állapítani, pl. hogy egy emberi élet kioltható-e vagy nem, ami még maguknál az embereknél is problémát okozhat, mivel az ember is öl embert(pedig azt gondolnánk, hogy az ember jól működik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Xeon
2009.03.23. 22:51
Szedah, miközben olvastam nekem is pont ez a gazdasági ötlet ugrott be.

Szép is lenne ha erre használnák... Végül majd katonai célra megy ez is... hát én se szeretnék itt lenni mikor ezek öntudatra ébrednek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MassKilla
2009.03.23. 22:54
azt kihagytam, hogy ha gyorsabb az emberi agynál, akkor, ha hozzájut infókhoz, amik a neten vannak pl. a szóban forgó aram-net dologról, maga az ember még nem tudja használni a technológiát, de ha a gép úgy dönt, hogy szüksége van erre, akkor lehet hogy sokkal hamarabb ki tudja fejleszteni a működőképes dolgot, és felhasználni

és még egy idetartozó alapmű: a Mátrix, az is foglalkozik (igaz nem ilyen mélyen, és még sok másik témával is) az M.I.-vel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fecniii
2009.03.24. 00:17
Asimov egyik novellájában volt szó pont egy olyan szuper számítógépről (Az Agy) ami okosabb volt az embernél. A történetben ez a robot találta fel pl. a hiperűrutazást.
Az Acélbarlangok című regényében, pedig pont az van, ha jól emlékszem, hogy a Föld gazdaságát 3 ilyen gép irányítja, lásd Szedah hozzászólása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nec6610
2009.03.24. 10:09
istenem de nem akarom ezt a jövőt....jólvan fejlődés, fejlődés de hova tart ez? az emberek nem normálisak, h ilyeneket fejlesztenek. így is úgy is az lesz egyszer amit a mátrix trilógiába, meg egy csomó hasonló műben történt. nemhogy az ilyen kutatók kimennének a szabadba és fogócskáznának a réten. jobban járna szerintem a világ.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ossyni
2009.03.27. 11:47
Az élet-és gondolkozás alapvetően az ösztönökből ered.Még a döntés előtti időszak az ösztön, -akár érzés pozitív vagy negatív is.
Hogy lenne e egója a aszámítógépnek!Biztosan, hiszen aki csúnyán szólna egy számítógéphez, az csúnyán is válaszolna, hiszen ezek már alapvető ösztönök.
Nagyon is elképzelhetőnek tartom a sci-fi filmekben megalkotott bármilyen jövő látképet, akár pozitív akáér negatív.
De azt is elmondhatom, hogy ha a inteligens a számítógépünk és nem akar bizonyos dolgokat akkor nem fogja teljesíteni.
Ha pedig eröltetjük akkor tudjuk mi sűlhet ki a dologból, de ez már szülői nevelés kérdése!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!