iPon Hírek

Agyunk kereső üzemmódja komplikáltabb a vártnál

Dátum | 2013. 04. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha nem találjuk valamilyen fontos tulajdonunkat – a pénztárcánkat, a kocsikulcsot, vagy éppen a gyereket – agyunk magasabb szintű üzemmódba kapcsol, ahogy a keresés intenzívebbé válik. Egy nemrég megjelent tanulmány igazolta, hogy ilyenkor nemcsak a koncentráció szintje növekszik, hanem többek közt extra képfeldolgozó rendszerek is működésbe lépnek. Mindennek a háttere a vizuális információ feldolgozásának módjában rejlik. Amikor megpillantunk egy objektumot, agyunk különféle elménkben tárolt címkékkel látja el azt, több eltérő kategóriába sorolva a látottakat. Egy esernyős, kutyát sétáltató nő, például az „emberek”, az „időjárás” és az „állatok” kategóriájában is tárolódik, és persze rengeteg egyéb címkével is bír, amelyek felismeréséért más-más agyi területek felelősek. Amikor azonban valamit elveszítünk, és keresni kezdjük, agyunk egy kicsit másképp reagál. Kiterjeszti a keresett kategória határait, és belefoglalja a keresésbe a rokonítható címkéket is, azon dolgokra pedig, amelyek ezeken régiókon kívül esnek, jóval kevesebb figyelmet fordít, mint passzív nézelődés esetén tenné. Agyunk tehát keresés közben egyes specifikus, a keresett dologgal kapcsolatba hozható kategóriákra fókuszál, mindent más fölött pedig igyekszik átsiklani.

A Berkeley kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy a képi feldolgozás passzív szemlélődés, illetve aktív keresés közben megnyilvánuló eltérései hogyan nyilvánulnak meg az agyban. Ennek vizsgálata érdekében funkcionális mágneses rezonancia-felvételeket készítettek öt önkéntes alany agyáról, miközben azok filmrészleteket néztek. Amikor az alanyoknak valamilyen konkrét dolgot, például embereket kellett keresniük a felvételen, azok az agyi régiók is aktiválódtak, ahol az állatok, a testrészek, a cselekvő igék, illetve a természetes anyagok vizuális észlelésének feldolgozása és tárolása történik. Amikor járművek után kutattak a résztvevők, a szerszámok, a készülékek és a struktúrák agyi régiója is bekapcsolódott a keresésbe, függetlenül attól, hogy voltak-e egyáltalán járművek a felvételen. A keresés tárgyától távolabb eső kategóriák feldolgozását végző részek pedig a normálisnál jóval alacsonyabb aktivitást mutattak, ha ezek tárgyai felbukkantak a képernyőn. A szakértők elmondása szerint a kísérlet jól demonstrálja, hogy agyunk milyen rugalmasan képes alkalmazkodni az elvégzendő feladatokhoz. Szó szerint másképp tekintünk a világra, ha keresünk valamit, vagyis képesek vagyunk megváltoztatni a vizuális ingerek feldolgozásának módját, annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a kutatás. Ha tehát legközelebb elveszítünk valami, ne siralmas memóriánkat szidjuk, hanem gondoljunk arra, hogy agyunk minden tőle telhetőt bevet a tárgy megtalálásáért.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Asagrim
2013.04.23. 21:10
Nálam ez a folyamat úgy tűnik defektív mivel ha nekiállok keresni valamit az esetek túlnyomó többségében nem találom meg!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2013.04.23. 22:01
Én úgy szoktam csinálni, hogy nem keresem azt a valamit, hanem leülök, megnyugszom és elkezdek gondolkodni, hogy hol is láttam utoljára, hol fogtam, hol használtam, ilyesmi, az esetek nagy részében beválik, kb 1-2 perc töprengés után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim tibai...
2013.04.23. 22:41
Nálam ez a procedúra nem 1-2 perc, hanem 1-2 nap, persze csak olyan tárgyaknál amiket régóta nem láttam, mert amúgy nem jellemző rám hogy elkeverek valamit, mindennek megvan a helye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim
2013.04.23. 23:26
Én a telefonomat szoktam rendszeresen töltőn hagyni, szerencsére hetente 1x töltöm.

Amúgy mielőtt elindulok valahova, készülődéskor mindig kirakom az asztalra amit vinnem kell, majd indulás előtt azokat belesöpröm a táskába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Whysper
2013.04.24. 00:06
Unoka: "Nagymama mi az a szerető?"

Nagymama minden eldobva 20 éves sportember tempóba sprintelve felszalad a padlásra félre dob mindent a falhoz támasztott hatalmas nagy fa ládáról és kinyitja. Majd egy csontváz esik ki belőle a földre.

Nagymama: "Tudtam ,hogy valamit elfejtettem!!!";-)


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bernyi
2013.04.24. 18:25
"Kiterjeszti a keresett kategória határait, és belefoglalja a keresésbe a rokonítható címkéket is, azon dolgokra pedig, amelyek ezeken régiókon kívül esnek, jóval kevesebb figyelmet fordít, mint passzív nézelődés esetén tenné."
Ilyenkor van az, hogy esküdni mernék, hogy itt hagytam -> nem találom -> valami vad összefüggés kapcsán elkezdem felforgatni a ház másik felét, majd valaki más szól, hogy az eredeti helyen volt, csak eltakarta pl. egy papírlap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zdienes
2013.04.24. 19:06
az nem túl jó hír hogy a kevésbé valószinű helyeken való keresésért felelős agyi területeken az aktivitás csökken.azt mondja amit sokszor szoktam tapasztalni hogy a leghihetetlenebb helyeken nem keresi az ember, pedig ha nem találsz vmit akkor miért ne lehetne bárhol?a kulcsnak a zsebben a helye de miért van a hűtőben?
ha meg akarsz találni vmit nyugodj le,relaxálj és be fog ugrani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Humbuk
2013.04.24. 22:08
Nekem az tetszik, amikor keresünk valamit ami történetesen az orrunk előtt van, de mindig átsiklunk felette... Lehet, hogy túl sok agyi terület kapcsolódik a keresésbe és a kevesebb néha több?
Azért gondolom mindenkinek van ilyen élménye:
-a könyvespolc előtt
-keresem a megfelelő konzervet
-tejes pult + a tejföl
- hűtőben a kiszemelt nasi is valahogy mindig elbújik
-(Kedvencem) a kiszemelt fűszer a fűszeres dobozban... /5x átpörgetem mire megtalálom /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!