iPon Hírek

Ahol a fán nő az arany…

Dátum | 2013. 10. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ha pénz nem is nő a fákon, egy ausztráliai kutatás eredményei szerint arany időnként igen: a CSIRO szakértői ugyanis tiszta aranyat mutattak ki egyes eukaliptusz fák leveleiben. Persze csak nagyon kis mennyiségekről van szó, ezek azonban rendkívül fontos szerepet tölthetnek be a feltáratlan lelőhelyek felkutatásában. Az érdekes jelenséget felfedező kutatók szerint a falevelek összetétele világszerte alkalmas lehet arra, hogy a 30 méternél mélyebben fekvő aranylelőhelyeket ezek segítségével találják meg, és a módszer valószínűleg más ritka fémek esetében is működhet. Az arany ugyanis kis mennyiségben belekerül a talajvízbe, majd a fák gyökerein keresztül idővel a levelekben köt ki, ahol kisebb rögökké áll össze, jelezve, hogy a mélyben nagyobb mennyiségű nemesfém rejtőzik.

A szakértők elmondása szerint egy tisztességesebb lelőhely fölött a fák ágaiban nagyjából 50 ppb, a levelekben 100 ppb aranykoncentráció mutatható ki, vagyis egyetlen aranygyűrű elkészítéséhez több mint 500 hasonló fát kellene felaprítani. Ilyen apró mennyiségek kimutatásához már speciális felszerelés kell, az ausztrál kutatók egy szinkrotron segítségével azonosították a mintában található összetevőket. A világ aranykitermelésének túlnyomó része kőzetkibúvásokban történik, ahol a nemesfémben gazdag erek a felszínig nyúlnak. A mélyebb rétegekben megbúvó arany fellelése jóval drágább és kockázatosabb vállalkozás, így bármiféle ezt megkönnyítő metódusra óriási az igény. A falevelek elemzése pedig pontosan erre kínál lehetőséget, ráadásul a kutatók szerint a módszer más anyagok, például réz és platina felkutatására is alkalmas lehet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. HeverAdam
2013.10.24. 15:25
óóó hova is tettem a láncfűrészt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. NovaTerra
2013.10.24. 16:38
Érdekes felfedezés. Ez hasonló, mint, hogy mikroszkopikus gyémánt van sok kőzetben. Több tonnányi, csak drágább lenne kinyerni belőlük, mint amennyit érnek. Vagy rengeteg rubint és smaragd van 2-3 ezer méter mélyen a földkéregben, csak az se éri meg kitermelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2013.10.24. 17:08
A csillagászok szerint hatalmas gyémánt holdak keringhetnek kint az űrben, szóval...hajrá NASA
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. I.Jozsef83
2013.10.24. 20:52
Hehe , van egy féltubusnyi dekor arany spray-m , valahogyan megkellene szórni felülről enyhén pár közeli fát
A hírt látván - ásó,kapa,csákány elfogyna a boltból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!