iPon Hírek

Ajándék a Microsoft-tól a Linux-nak?

Dátum | 2009. 07. 21.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A redmondi szoftveróriás tegnap jelentette be a Hyper-V Linux Integration Components (LinuxIC) elnevezésű, GPL-licensz alatt álló meghajtóprogramját a Linuxos közösség számára. "Ma a szokásostól eltérően a Microsoft 20000 sorból álló meghajtóprogram-kódot tett elérhetővé a Linuxos közösség számára." - áll a vállalat sajtóközleményében. "A kódot a Linux kernel közösségnek nyújtottuk be, hogy bekerüljön a nyílt-forráskódú rendszer következő kerneljeibe."

A Microsoft tegnapi lépésével megmutatta, hogy továbbra is érdekelt a szoftvercég a virtualizációs versenyben, valamint azt is elismerte, hogy "nyíltabbá kell válnia", ha el akarja hárítani a nyílt-forráskódú virtualizációs stratégiákat kínáló kínáló konkurens cégeket. A részletek azonban ennél érdekesebbek: a programkód a 2-es verziószámú GPL-licensz alatt vált elérhetővé, mely licenszt korábban a Microsoft amerikaellenesnek nevezett.

A LinuxIC összesen három darab kernel-meghajtóprogram gyűjteménye, melyek lehetővé teszik a Linux számára, hogy felismerje, valójában csak egy virtuális gépként fut a Microsoft Hyper-V-n, így képes ehhez optimalizálni magát. "A Linux meghajtóprogramokat azért fejlesztettük ki, hogy a Linux "felvilágosodott"-módban tudjon működni, csakúgy mint egy Windows virtuális gép a Hyper-V-n." - nyilatkozta Tom Hanrahan, a Microsoft Open Source Technology Center igazgatója. "Enélkül is képes a Windows-on futni a Linux virtuális rendszerként, azonban jóval alacsonyabb teljesítménnyel." A meghajtóprogramokat még be kell fogadnia a Linux kernelnek, azonban a GPL-licensznek köszönhetően ez a folyamat jelentősen felgyorsulhat.

Ezzel a lépéssel a vállalat teljes mértékben nem csak a Windows, hanem a Linux számára is megnyithatja a Hyper-V-t, ami eddig az egyik leggyengébb pontja volt a Microsoft virtualizációs megoldásának. Az IDC megjegyzése szerint a Linux egyenértékű magában foglalása a "Microsoft stratégiájának kulcsfontosságú eleme, hogy sikeresen állja a sarat a VMware-rel szemben". Azt is fontos megjegyezni, hogy a Microsoft közölte, új cégekkel bővíti ki a nyílt-forráskódú partnereit, azaz nem csak a Novell-el, hanem például a Red Hat-tel vagy Canonical-lal alakít ki együttműködést.

Úgy látszik egy új Microsoft-tal állunk szemben, erre utalnak a vállalat legutóbbi lépései is. Nemrég jelentette be a szoftvercég, hogy az Office 2010 támogatni fogja az Internet Explorer-t és a Mozilla Firefox-ot - korábban ez elképzelhetetlen lett volna. "Azt látjuk, hogy a Microsoft és nyílt-forráskódú közösségek együtt növekednek, ami végső soron a vásárlóink javát fogja szolgálni." - nyilatkozta Sam Ramji, a Microsoft Platform Strategy főigazgatója. Röviden és tömören: a Microsoft nem hagyhatja figyelmen kívül a nyílt forráskódú szoftvereket, beleértve a Linuxot, anélkül, hogy a saját vásárlóit hagyná figyelmen kívül.

Azonban azt senki se gondolja, hogy valami történt a Microsoft-vezetőkkel a hétvégén és önzetlenül a közjó szolgálatába állnak. A húszezer sorból álló programkód segítségével nem a Linux-on segít a Microsoft, hanem saját operációs rendszerén, hogy jobb gazdarendszerré (host) tegye a Windows-t a Linux számára. A vállalatok manapság nem csak Windows-t és nem csak Linux-ot futtatnak, hanem gyakran mindkettőt egyszerre, így elengedhetetlen hogy a Microsoft Hyper-V maximálisan, teljes mellszélességgel támogassa mindkét rendszert, különben lemaradna a konkurensektől, a VMware-től, Sun-tól, vagy Xen-től.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. prohlep
2009.07.22. 14:16
SEGÍTSÉG!!!!

Mi lesz a Linux legendás stabilitásával, ha MicroSoft forráskodot kevernek bele????

Különbenis, milyen környezetszennyezés erőforrásokat pocsékolni a Hyper-V kifejlesztésére, ha ott van a jól bevált VMware, amely felett minden fut és kész.

És a VMware esetén nincs szükség MicroSoft buherára, mint BEVALLJÁK, hogy
A Linux meghajtóprogramokat azért fejlesztettük ki, hogy a Linux "felvilágosodott"-módban tudjon működni, csakúgy mint egy Windows virtuális gép a Hyper-V-n." - nyilatkozta Tom Hanrahan, a Microsoft Open Source Technology Center igazgatója. "Enélkül is képes a Windows-on futni a Linux virtuális rendszerként, azonban jóval alacsonyabb teljesítménnyel."

Ez ugye azt jelenit, hogy a Hyper-V nem olyan jó, mint a VMware, mert kernel buherálgatás nélkül nem képes megfelelő effektivitással futtatni a Linux rendszert.

Na, hát ez a tipikus Micro és Soft, pici és puha minősége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Salcay
2009.07.27. 02:34
a Microsoft most mindenbe beleüti az orrát, csak azért hogy ott legyen. Az már tökmindegy hogy mennyire, csak ott legyen benne a mancsa. A Hyper-V ezen problémájának javításával a Microsoft egy 9 éves problémát orvosolt, mert megjegyzem ezt a VMware már 9 éve tudta.

Egyébként önmagában is VICC Microsoft Windows alá Linuxot virtualizálni, mert akkor pont azt veszíti el a kész termék, amivel a Linux jobb lett volna: teljesítmény, stabilitás. Hiába stabil a Linux, ha az anya OS megdöglik alatta.

"...hogy a Linux felvilágosodott módban tudjon működni..." - LOL ... ha akarnák a fejlesztők, fel tudnák ismerni a virtualizált környezetet, ha másból nem is, akkor az emulált hardware ID-kból, vagy nevekből. Rátenném a bal golyómat, hogy a MS által küldött kód se csinál semmit, csak fixen megmondja hogy "Te virtualizált vagy.", és ha egy valódi gépre feltennénk, akkor is azt hinné hogy virtualizált.

Én most nem hagynám a Microsoft-ot úgymond "békülni". Eddig pofátlan módon visszaélt a helyzetével, és most hogy hullik elfelé, most békülne. Hát nem! LE A TRÓNRÓL!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!