iPon Hírek

Akár egy szőlőszemet is összevarr a sebészrobot

Dátum | 2015. 05. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ritka aranyos videót tett közzé a világ egyik legismertebb sebészrobot gyártója, az amerikai Intuitive Surgical. A felvételen azok is megfigyelhetik a Da Vinci Surgical System hihetetlen precizitását, akik nem rajonganak a véres műtétek látványáért, a rendszer ugyanis ezúttal egy sérült szőlőszemet létesít ellátásban. A cég FDA által engedélyezett sebészrobotjaiból 2014 nyaráig több mint 3000 példányt üzemeltek be a világ kórházaiban, bár a készülékek többségét továbbra is az Egyesült Államokban használják. A rendszer távirányítható robotkarok segítségével végzi el a beavatkozásokat, vagyis arról egyelőre nincs szó, hogy a robotok csak úgy maguktól, felügyelet nélkül operálnának. A karokat egy emberi sebész irányítja, és a rendszer számos előnyt vonultat fel a humán orvosokkal szemben. A robotikus végtagok mozgékonysága és hajlékonysága meghaladja az emberi csuklókét, és használatukkal elkerülhetők az olyan hibák, amelyek a kéz váratlan megrándulásaiból, vagy remegéséből adódhatnak, arról nem is beszélve, hogy egy sebész egyszerre kettőnél több karral is operálhat, amire személyesen nem lenne képes.
A dolognak persze megvannak a hátrányai is, a robotkarokat gyártó céget az elmúlt években több támadás is érte bizonyos műtét utáni komplikációk, illetve egy haláleset miatt. Néhány ráadásul egynesen azzal vádolják az Intuitive Surgicalt, hogy bár a rendszer állítólagos célja a beavatkozások mértékének csökkentése lenne a bonyolultabb sebészeti procedúrák során, valójában azonban a cég képviselői a kevésbé tehetséges sebészek számára kínálnak könnyű utat az egyszerűbb műtétek elvégzésére. És persze problémaként az is felmerülhet, ahogy a hasonló rendszerek egyre automatizáltabbá, önállóbbá válnak, hogy problémák esetén ki viseli a felelősséget: a gyártó, a felügyelő sebész, esetleg maga a gép? Remélhetőleg idővel sikerül választ találni erre a kérdésre is. Az ugyanakkor bizonyos, hogy a sebészrobotok sok szempontból valóban hatékonyabbak, mint az emberi sebészkezek. A robot-sebész kooperációban elvégzett műtétek többnyire kevesebb vérzéssel, és gyorsabb felépüléssel járnak, mint a hagyományos beavatkozások, a rendszer precizitását pedig kiválóan demonstrálja, hogy akár egy szőlő vékony héjának az összevarrására is alkalmas.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. m-a-r-i-u-...
2015.05.19. 11:38
Bírom amikor több ezer ilyen műtét után belefutnak egy halálos esetbe és máris megkérdőjelezik az egésznek a működését. Mint ,ha sima műtétnél még nem történt volna ilyen. Persze nem ismerem az eset részleteit, de akkor is. Amúgy elképesztő néha hol tart már a tudomány.

Off

Új szintre lehetne emelni a kék halált
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!