iPon Hírek

Akasa Euler: új ház, apró, hangalan számítógép építéséhez

Dátum | 2012. 08. 01.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Euler névre hallgató apró számítógépházat a Computex alkalmával már láthattuk, igaz, akkoriban alig érkezett a termékről fotó és információ. Azóta valamelyest javult a helyzet, ugyanis némi információ, illetve néhány fotó is kiszivárgott a termékkel kapcsolatban – ezeket az alábbiakban tálaljuk.

Akasa Euler
Az újdonság tehát mini-ITX formátumú alaplapokat fogad, méghozzá olyanokat, amelyek rendelkeznek integrált videó vezérlővel, illetve képesek kiaknázni az adott processzor integrált videó vezérlőjében rejlő lehetőségeket – manapság már inkább utóbbiakkal találkozhatunk kereskedelmi forgalomban, de régi, szeretett mini-ITX alaplapunk is helyet kaphat a házban, ha megfelel a követelményeknek. Hogy ez, azaz az IGP jelenléte miért lényeges? Azért, mert a pici ház PCI bővítőhelyeket egyáltalán nem kínál, így egy-, illetve kétslotos diszkrét videokártya beszerelésére nincs mód.

Akasa Euler
A számítógépház esetében a processzor hűtése megoldott, ugyanis a rendszerhez jár egy passzív blokk, amely a processzorral érintkezve annak melegét a háznak adja át. A hő innen aztán a házon kialakított hűtőbordákhoz távozik, ahonnan a rendszer átadja azt környezetének. Fontos szem előtt tartani azt a tényt is, hogy a passzív processzorhűtő maximum 35 wattos TDP-ig tud megbirkózni a különböző központi egységekkel, így mindenképpen energiatakarékos modelleket érdemes választani, amennyiben nem Brazos, illetve Intel Atom alapú rendszer építése a cél.

Akasa Euler
A jelek szerint a kuckó 2,5 colos adattároló fogadására is fel lett készítve, de ezt megfelelő alaplap esetén akár egy mSATA SSD-vel is kiválthatjuk – ehhez akár ezt az alaplapot is választhatjuk. Az alumíniumból készült mini-ITX ház egyébként 228 x 187 x 61,5 milliméteres mérettel bír és gyártója állítása szerint versenyképes áron kerül majd forgalomba, méghozzá hamarosan. A ház előlapi portokat sajnos nem kínál, ami sokak számára fájó pont lehet.

Akasa Euler
A termék a rendelkezésre álló információk alapján ideális hangtalan, SSD-vel felszerelt PC építéséhez, most már csak az a kérdés, mennyibe kerül majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. djbundy
2012.08.01. 20:37
Az ilyen és ehhez hasonló házakba pl az említett alaplapot hogyan látjuk el árammal? Gondolom, hogy egy külső tápegységgel, de azt hogyan csatlakoztatjuk hozzá? SSD/HDD-nél szintén érdekelne, hogy honnan szerzi be a működéséhez szükséges energiát.
Köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DEV14
2012.08.01. 22:50
Ez az intel lap például Thin-ITX és van rajta táp csatlakozó is. Plusz mSATA hely és 4db sata csatlakozó mellette egy táp csatlakozóval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arn
2012.08.02. 07:39
szvsz nem lesz olyan draga... de a hatekonysgaval kapcsolatban fenntartasaim vannak. igy heatpipe nelkul majd egy kis resze rohadult felmelegszik, a tobbi meg huvos marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kirrr
2012.08.02. 13:04
arn: az egész gépház a hűtő felület.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.08.02. 13:11
Kirrr: es mit gondolsz miert hasznalnak nagyobb hutoknel heatpipeot? nem eleg a hutofelulet meretet novelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... arn
2012.08.02. 13:26
Itt maximum ilyen 30 wattnyi hőről beszélünk...

Léteznek egészen pici bordákkal passzív hűtések is ezekre, és minden gond nélkül működnek.
A ház falában pedig nem tudhatod, hogy van-e.

Itt a hőcső ilyen ágyúval verébre esete lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arn
2012.08.02. 18:21
akkor irom ugy, hogy heatpipe nelkul meg felesleges a bordazott haz... megsul a proci, mire szetterjed a ho. a passziv megoldasok gyakran jol szellozo kornyezetet felteteleznek, ami ebben a dobozban nem mondhato el.

amugy ilyen hazak (akar heatpipal), min 10 eve leteznek. legalabbis amikor en vizhutest terveztem, akkor mar voltak. pl: http://www.hfx.at
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.08.02. 18:25
djbundy: egy ilyen PikoPSU kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!