iPon Hírek

Akcióban az AMD 45nm-es processzora

Dátum | 2008. 03. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Mivel az AMD processzorgyárai csak pár órányi távolságra vannak a Cebit helyszínétől, a gyártó elhozott egy 45nm-es szerver processzort a kiállításra, amelyet egy működő szerver konfigurációban mutatott be. A Fudzilla munkatársainak jóvoltából most mi is láthatunk egy-két képet a működő, négymagos Opteron egységeket tartalmazó rendszerről.


A demo konfiguráció Windows Server 2003-as operációsrendszert futtatott, a Task Managerben 16 darab grafikont láthatunk, amelyek az egyes magok aktivitásáról árulkodnak. Ez a tény arra enged következtetni, hogy a rendszer összesen 4 darab 45nm-es csíkszélességgel büszkélkedő Shanghai magos Opteron processzorral volt felvértezve. A srácoknak sikerült egy CPU-Z segítségével némi információt szerezni a négy processzor egyikéről, így most képet kaphatunk az AMD újdonságának specifikációjáról.


A CPU-Z ablak sajnos nem szolgált információval a processzor órajelével kapcsolatban, ám ezen az adaton kívül minden egyebet megtudhatunk. Az Opteron egység Socket F tokozással rendelkezik, a processzor magfeszültsége 1,15V. A támogatott utasításkészletek között minden megtalálható, amit a K10-es Phenomok esetében is láttunk: az SSE2, SSE3, SSE4A, X86-64 és az MMX, valamint a 3Dnow! támogatás egyaránt jelen van az új Opteronokban. Az egyes magok 512KB másodszintű gyorsítótárral gazdálkodnak, de a harmadszintű megosztott gyorsítótár mérete itt már 6MB, míg a 65 nm-es egységek esetében ez az érték "csak" 2MB.

A Cebit-en bemutatott konfigurációban található mintapéldányok órajele az információk szerint alacsonyabb volt, mint azoké, amelyek majd sorozatgyártásban is készülnek. Az előzetes értesülések szerint a processzorok maximális órajele 3 GHz körül fog elhelyezkedni, összehasonlításképpen a jelenlegi négymagos Opteronok csak 2 GHz-es maximális órajelig merészkednek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.03.06. 20:45
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!