iPon Hírek

Akcióban az Intel Larrabee chipje: videó!

Dátum | 2009. 09. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD a mai nap folyamán indította hódító útjára legfrissebb videokártya családját, amely DirectX 11-es támogatással rendelkező termékekből áll. A gyártó most az Nvidia válaszát, azaz annak saját DirectX 11-es megoldásait várja, ám ezzel egy időben egy harmadik szereplő is készül a piacra lépésre: az Intel Larrabee névre keresztelt chipje az éppen zajló IDF (Intel Developer Forum) alkalmával mutatkozott be a nagyérdemű előtt, bár egyelőre még nem  beszélhetünk a termék hivatalos megjelenéséről, így forgalomba kerüléséről sem.

Az Intel saját diszkrét "GPU"-ja egy videó keretein belül mutatta meg, hogy mire is képes. A demó felvételen az Enemy Territory: Quake Wars egy módosított változatát futtatta a Larrabee-vel ellátott rendszer, és mindez valós idejű ray-tracing alkalmazása mellett zajlott. A konfigurációban egy korai Larrabee lapka, valamint a jövő év elején megjelenő hatmagos, 32 nm-es csíkszélességgel készülő Gulftown processzor kapott helyet. A gyártó egyéb bemutatót nem tartott a termék képességeiről, a videón pedig mindössze víz hullámzás és különböző pici objektumok mozgása látható, mindez alacsony, de látszólag játszható képkocka/másodperces sebesség mellett.

                                


Amíg a demó futott, az Intel egyik szakembere, Bill Mark tartott egy kisebb előadást. A rangidős kutató szakember elmondása szerint az Intel Larrabee megoldása teljes mértékben programozható renderelő futószalaggal bír, de azt is hozzátette, hogy a videón látható ray-trace víz tükröződés effekt mindössze 10 soros programkód eredményeként jött létre. A programkód C++ nyelven íródott, elkészítéséhez és futtatásához nem használtak semmilyen meglévő API-t, azaz DirectX-et vagy OpenGL-t.

A gyártó még mindig nem hozta nyilvánosságra, hogy az újdonság pontosan mikor kerülhet forgalomba, ám a legutóbbi információk arról számolnak be, hogy az újdonsággal felszerelt megoldások a következő év elején debütálhatnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Parano1d
2009.09.23. 21:45
VISSZA A HIRHEZ

Ajjdejó, akkor most vissza fogunk térni a Directx-ról a szoftver-renderhez? Tisztára mint a hőskorban.. Csináltak egy processzort, ami sokmindenre jó, de igazán semmire sem, ráadásul várhatóan baromi drága lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. afro
2009.09.23. 22:06
Ennek köze nincs a szoftver renderhez... GPU-t programoznak, csak ez ugye grafikai célhardver, amibe gondolom csomó olyan cucc van, amit alapból tud. A szoftver render alatt pedig azt kell érteni, hogy CPU időből számolna képi információt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. straw
2009.09.23. 22:25
Az a baj hogy az átlag user (mindenki döntse el hogy ide tartozik-e vagy sem) ha meghallja hogy Larrabee egyből az jut az eszébe hogy az intel új szuperdrága videokártyája. És ha videokártya akkor egyből az Atihoz és nVidiához hasonlítja, pedig az intel hivatalos nyilatkozatai szerint sem összehasonlítható mert nem ugyanarra való, egyelőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sytyx
2009.09.23. 23:03
Miért is nem hasonlítgatták a Samu új prociját egy Bloomfieldhez? :lol: A csúcskategória (és egy jó darabig a közép is) nem fog platformosodni, mivel azt még nem tudják megoldani. Bár ami késik az a vonat ugye. De majd meglátjuk :blink:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sanyix
2009.09.23. 23:19
hát ez semmi... semmit nem mutat, semmi újdonságot. Eddig is meg lehetett ezt csinálni, hasonló "részletességgel" és fps-el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. arkman
2009.09.24. 00:25
Miért ne mutatna? Annyit mutat, hogy működik az általános x86 magokat alkalmazó teljes mértékben programozható GPU (szerintem inkább erősen párhuzamosított CPU, de teljesen mindegy hogy nevezik.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Svindler
2009.09.24. 02:24
Az. Egy sokmagos processzor némi kiegészítéssel, hogy GPU-ként is tudjon viselkedni. Ez nem a játékoknál fog nagyot dobbantani, de előbb utóbb egyébként visszatérünk a teljesen szabad pipe-okra a többieknél is (ahogy egyre több lehetőség van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Gpety
2009.09.24. 08:02
Kíváncsi vagyok, hogy mikor lesz ebből a játékoknál is valóban használható dolog. Elég gyerekcipőben jár még ez, ráadásul van a grafikára sokkal jobb megoldás is jelenleg. Lehet, hogy olyan lesz mint a Cell, ami mindenre használható, azt szerették volna, hogy mindenütt ott legyen, aztán meg leszámítva azt az egy-két próbálkozást szuperszámítógépek terén, mégis csak a PS3-ban fordul elő tömegesen.
Én személy szerint kívánom, hogy játékok terén az ATI és Nv "hagyományos" megoldásai ne engedjék ezt érvényesülni, az Intel meg találjon más hasznos alkalmazási módokat a Larrabee-nek, mert azért biztos jó és ötletes, csak nem értem, hogy miért grafikai megoldásként demózzák, ha egyszer más téren lehet, hogy sokkal hasznosabb lehet. No meg tanuljanak meg GPU-t készíteni, ha ezen a téren is akarnak valamit, nem pedig a CPU-kból "fabrikálni" egyet, csak azért mert ahhoz értenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sirpalee
2009.09.24. 09:46
Az intel is évek óta kavarja a sz... a raytraceres prezentációival, hogy milyen jó, milyen szép, ez tökéletes a grafikára, és szimulálja a fényeket. Aztán ha körülnéznének kicsit vfx téren, kiderülne, hogy a raytracing nem elég a fényekhez... Ja és hogy a legnagyobb fotorealisztikus renderelő (prman) is nagyrészt shadow mapekkel dolgozik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Parano1d
2009.09.24. 12:52
A ray-tracing, addig nem fog elterjedni a játékokban, amig nem nyújt sokkal szebb látványt, játszható sebesség mellett. Ettől egyenlőre (nagyon)messze vagyunk, sőt nem vagyok biztos benne, hogy lesz-e ilyen egyáltalán.

afro: te meg ne vegyél mindent véresen komolyan, félig poénosnak szántam a megjegyzésemet, de a Larrabee-re inkább illik a sok-magos CPU elnevezés, mint a GPU. És a "grafikai célhardver" elnevezés egyenesen nevetséges ne haragudjál
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sirpalee
2009.09.24. 15:37
Ha jol emlekszem valamelyik regi inteles doksira, nem lesz teljesen programozhato, a TMU fix funkcios lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. jano12
2009.09.25. 09:49
Komolyan kérdem, ennyire ostobák itt egyesek? Ott van a lényeg: "... hogy a videón látható ray-trace víz tükröződés effekt mindössze 10 soros programkód eredményeként jött létre."

Azaz kevesebb programsor kell hozzá. Amúgy ez a chip processzormagokból áll.

DX-ben megoldani a videón látott tükröződést nem 10 programsor.

Istenem, a "nem szebb, nem jó" féle hozzászólásokat mellőzzük már. Már látom, hogy az átlag infós magyar valóban hülye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. arkman
2009.09.25. 10:44
"Azaz kevesebb programsor kell hozzá. Amúgy ez a chip processzormagokból áll.
DX-ben megoldani a videón látott tükröződést nem 10 programsor. "

Annyiban mondjuk igaz, amit mondanak, hogy kb semmit nem ér az, hogy hány sorban írod meg, ha lassú lesz. De ez szerintem csak az első néhány (1 vagy 2? Másodiknak már illene hozni rendes teljesítményt, és szerintem fog is.) generációnál lesz hátrány, később számítási teljesítménnyel behozzák a hátrányt. (Értsd: 120FPS larrabeen 10 sorban többet ér, mint 240fps rendes gpun 200 sorral. Így jobban megéri larrabee-re fejleszteni majd.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jano12
2009.09.25. 12:28
arkman: igen igen. De ha jól emlékszem, mondták is, hogy nem fog kereskedelmi forgalomba kerülni a 65 nm-es Larrabee.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!